ERDON Helyi hírek

2019.05.30. 14:02

Országos jelentőségű üdülőhely lenne Várad

A nagyváradi városvezetés kezdeményezte a város országos jelentőségű üdülőhellyé nyilvánítását. A részletekről Ilie Bolojan polgármester számolt be a sajtónak.

A nagyváradi városvezetés kezdeményezte a város országos jelentőségű üdülőhellyé nyilvánítását. A részletekről Ilie Bolojan polgármester számolt be a sajtónak.

A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülése előtt tartott sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester bejelentette, hogy Nagyvárad hamarosan országos jelentőségű üdülőhellyé válhat, miután a városvezetés eljuttatta a Turisztikai Minisztériumhoz a vonatkozó dokumentációt, aminek nyomán egy szakértői csoport látogatott a megyeszékhelyre, hogy terepszemlét tartson és hogy megállapodjon a városvezetéssel arról, hogy a városnak mely részét nyilvánítsák kiemelt üdülőhellyé. Mint azt a polgármester elmagyarázta, az üdülőhely gyakorlatilag két egymásra tevődő övezetből fog állni. Az egyik övezet Nagyvárad történelmi belvárosa északi irányból kiindulva a római katolikus bazilikától egészen a Nagyváradi Egyetemig, ez az övezet magában foglalja a Fő utca korzóját, és a legfontosabb műemléképületeket. A másik övezet kelet-nyugat irányban szeli át a várost, és a Sebes-Körös partjait foglalja magába a Prezan hídtól a Densușianu hídig, de magába foglalja a Kálvária (Gomba) dombot, az akvaparkot, a Bunyitay ligetet is. Kérdésre válaszolva Bolojan elmondta, hogy a város területének mintegy huszonöt százaléka tartozna bele a kiemelt turisztikai jelentőségű övezetbe. A polgármester közölte, hogy reményeik szerint az országos jelentőségű üdülőhely minősítést már júniusban megkapja a város. Mint mondta, ez a minősítés számos előnnyel és néhány hátránnyal is jár. A legnagyobb előny az, hogy az önkormányzat előtt további finanszírozási lehetőségek nyílnak meg, a hátránya pedig az, hogy az említett övezetben minden turisztikai szolgáltató – hotelek, éttermek, lokálok stb. – üzemeltetői is újra kell akkreditáltassák magukat, vagyis egyfajta többletbürokráciát jelent ez a vállalkozóknak. Kérdésünkre válaszolva Bolojan elmondta, hogy Romániában számos országos jelentőségű üdülőhely van, de ezek között kevés a város.

Projekt már van

Ilie Bolojan már be is számolt egy olyan elképzelésről, amelyre a város országos jelentőségű üdülőhelyként pályázhatna: felújítanák az Őssi strandot, és a strand területének a felén, körülbelül egy hektáron egy új akvaparkot építenének. Az új létesítményt csak a felnőtteknek szánnák, ugyanis nem lennének benne csúszdák, és más, kifejezetten csak a gyerekeknek kialakított részek. Ez egy modern fürdő lenne, melyet könnyen meg lehetne közelíteni az Antonio Alexe sportcsarnok, és a kiépítendő Őssi központi tér felől is, továbbá azt az övezetet összekötnék a Barcăului utcai zöld folyosóval is. Bolojan hozzátette, hogy az új akvapark tervei két-három hónapon belül elkészülhetnek, és ha minden jól megy, már az idén, de legkésőbb jövő tavasszal már el is kezdődhetnek a munkálatok.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!