ERDON Helyi hírek

2019.05.13. 12:20

Európában barangoltak a diákok

Tizenötödik alkalommal szervezték meg a kisdiákoknak szóló Barangolás EUrópában című vetélkedő országos döntőjét, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Tizenötödik alkalommal szervezték meg a kisdiákoknak szóló Barangolás EUrópában című vetélkedő országos döntőjét, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

A verseny főszervezője idén is Tankó Zita volt, aki egyébként 15 évvel ezelőtt megálmodta és megvalósította a versenyt. Elmondta, hogy a verseny akkoriban még csak osztályszíntű volt, az akkor Napsugár alapján indult, majd később bővült, az alapja most is a tantervben szereplő információk, valamint a Napsugárban és a Fürkészőben megjelenő cikkek, írások. Hozzátette, hogy mindattól függetlenül, hogy a verseny a tanügyminisztérium versenykalendáriumában szerepel, nem finanszírozott, csak a díjazottak kapnak hivatalos oklevelet.

Vetélkedő

Az ország minden tájáról érkeztek csapatok, idén 14, három fős csapat, a legmesszebbi Bukarestből jött. A versenyszabályzat alapján a megyei szakasz nyertesét hívják meg, illetve a házigazda megyéből, Bihar megyéből több csapat volt jelen, szám szerint három, és idén Hargita megyéből két csapat érkezett, ugyanis nagyon jól teljesítettek és az ottani megyei szakaszon sokan vettek részt. Minden évben a feladatok témáját próbálják egy adott évfordulóhoz csatolni, ezúttal a szabadságharchoz, valamint téma volt Románia és az Európai Unió is. A feladatok összeállításában Tankó Zita és Szallos Ildikó dolgoztak együtt. A vetélkedő három részre volt osztva. Az első és harmadik rész az iskola dísztermében zajlott, a második pedig az iskola több termében. A vetélkedő során a diákok autójelzéseket kellett felismerjenek, jellegzetes épületeket, majd a szabadságharc híres magyar embereit kellett felismerni. Népek táncait, megadott információk segítségével kellett azonosítsanak. Európai Uniós feladatokat is meg kellett oldjanak a diákok a nap során, valamint híres magyar emberek foglalkozását is kellett kössék a felismert személyekhez, illetve zászlókat és kutyákat kellett összekössenek Európai népei alapján. A Fekete leves játék idén sem maradt el, és Románia épületeit is fel kellett ismerni, összekötni annak megyéjével, később meséket, könyveket, zenéket is kellett azonosítani.

Díjkiosztás

Akárcsak a korábbi alkalmakkor, a versenyt követően a gyerekcsapatok ellátogattak a nagyváradi római katolikus székesegyház múzeumába, majd városnéző sétán is részt vettek. Délután pedig ellátogattak az Iskolák majálisára a nagyváradi várba, ahol a díjkiosztóra is sor kerül. Az első helyezett a nagyváradi Mester 3-as csapat (Szacsvay Imre Iskol) lett, tagjai: Székely Hanna Timea, Nagy Dávid és Horváth-Simon Ádám; felkészítő tanár: Szilágyi Mária. A második helyezett a kolozsvári Tűzmadarak lett, tagjai: Darai Réka, Molnár Melinda és Sallai Dóra; felkészítő tanár: Dózsa Tünde. A harmadik helyen két csapat végzett, a Hargita megyei Kutatók, tagjai: Bajkó Kriszta, Erdős Orsolya és Kovács Gyopár; felkészítő tanár: Mezei Magdolna, valamint a Máramaros megyei szintén Kutatók nevet viselő csapat, tagjai: Fürtös Patrik, Máthé Áron és Seres Kristóf Bence; felkészítő tanár: Kassay Beáta. Dícséretet kapott a Bihar megyei Bíbeli Eusok (Kele Bíborka Tünde, Jánosy Livia Iulia, Popper Emma; felkészítő tanár: Kiss Csilla Anikó), valamint a Szatmár megyei Vénusz (Balog Alex, Nagy Milán Krisztián és Batfalszki Frida Maya; felkészítő tanár: Reich Annamária). A díjazott csapatok hivatalos oklevelet kaptak, valamint a különböző táborokban vehetnek részt.

A verseny országos döntőjét a Festum Varadinum programsorozat keretein belül szervezték meg. Számos támogató segítségével valósult meg vetélkedő, az ő segítségükkel minden csapat ajándékot kapott, Tankó Zita főszervező köszönetet mondott a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek, a Szent László Római Katolikus Teológia Líceum vezetőségének, a Szent László Plébániának, a mallersdorfi ferences nővéreknek, a Caritas Catolicanak, a Bihar Megyei Tanácsnak, a Corvin Kiadónak, a Napsugár szerkesztőségének, a Rákóczi Szövetségnek, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, az RMPSZ Bihar megyei szervezetének, a Partiumi Háló Egyesületnek, valamint vállaltoknak és magánszemélyeknek, akik hozzájárultak a vetélkedő sikerességéhez. Az esemény médiatámogatója a Bihari Napló volt.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!