ERDON Helyi hírek

2019.05.23. 18:50

A játszma és pártok

Tisztelt Bihar megyei lakosok, közeledünk az európai parlamenti választási kampány végéhez. Vasárnap az urnákhoz hívják Önöket, hogy döntést hozzanak, hogy meghatározzák Románia helyét Európában és Európa helyét a világban.

Tisztelt Bihar megyei lakosok, közeledünk az európai parlamenti választási kampány végéhez. Vasárnap az urnákhoz hívják Önöket, hogy döntést hozzanak, hogy meghatározzák Románia helyét Európában és Európa helyét a világban.Bonyolult időket élünk, és fekete felhők gyülekeznek e család feje fölött, amely elsősorban békét adott nekünk az elmúlt hetven évben. Május 26-án mindannyian meghívást kaptunk erre a nehéz „játszmára”, melynek a tétje hatalmas: eldöntjük, milyen lesz a jövőnk az elkövetkező öt évben, és kiket bízunk meg ezzel.

Május 26-án szavazniuk kell, részt kell venniük a játékban. Meg kell érteniük, hogy éppúgy, mint a labdarúgásban a gólokra játszanak, a demokráciát és a politikát szavazatokra „játsszák”. Bármilyen szemrehányást tennének a politikusoknak vagy a demokráciával szemben, ez baráti beszélgetés marad, ha nem erősítik meg szavazataikkal. Azonban bármennyi ellenérzésük van ezzel a dologgal kapcsolatban, és bármennyi csalódás is érte Önöket, meg kell érteniük, hogy a demokrácia és a politika határozzák meg a jövőnket és azt, ahogyan élünk majd a következő években. És akkor, ha ilyen fontos döntések előtt állnak, miért mondjanak le erről a hatalomról, miért ne menjenek el szavazni? Megengedték, hogy a szomszédjuk határozza meg, mit esznek, hogyan dolgoznak, hogyan utaznak, mire költik a pénzüket? Nem. És akkor miért hagynák, hogy a szomszédaik vagy más idegenek döntsék el, hogyan fognak élni a következő években? Hogy nyerhetnének, ha nem ülnek asztalhoz, ha nem vesznek részt?

Szavazok, de kire szavazok? Biharban alapvetően négy nagy és átfogó kínálat közül választhatunk:

– Az RMDSZ, amely elsősorban a magyar kisebbségeket szólítja meg, azzal az egy kártyával, amelyet harminc éve kijátszik, ez pedig az etnikai kártya. Arra kérik Önöket, hogy magyarokra szavazzanak, azért, mert magyarok, és ennyi. Miután odaadják nekik a szavazatukat, kevésbé foglalkoztatja őket az etnikai hovatartozás, inkább a megegyezésekkel törődnek a hatalmon lévőkkel, függetlenül attól, hogy kik azok, függetlenül attól, hogy mit szeretnének Önök, hogy jobban éljenek Romániában és Európában. És akkor, „mi a tromf”?

– A PSD blöfföl és kijátssza az egyik legveszélyesebb kártyát, a román büszkeség kártyáját, azt állítva, hogy Európa rossz, nem ad nekünk jogokat, nem tisztel bennünket, megmérgez minket, elveszi azt, amink van és más számtalan álhírrel szolgál a hiszékenyeknek és azoknak, akik kevésbé tájékozottak. Régi és tapasztalt játékosokként, tudják, hogy a nyugdíjak és a bérek felfújásával mindig növelhetik a tétjüket, még akkor is, ha pénzt kell kölcsönözniük rá. Miután odaadták nekik a szavazatukat, ugyanazt teszik majd, mint eddig: a törvényekkel foglalkoznak, hogy kimentsék a csalókat. Újabban a „szégyentelen PSD-sek” kicserélték ruháikat, és Pro Romania néven a pálya széléről kibicelnek.

– A PNL, amelyik azt állítja, hogy „jó keze” van, és arra biztatja Önöket, hogy szavazzanak rájuk, mert ők becsületesen játszanak. De a bihariak nem amnéziásak, és emlékeznek arra, hogy a PNL egy régi játékos az asztalnál, és más alkalmakkor is kérte már a szavazatukat és a bizalmukat. 2012-ben lepaktáltak a PSD-vel, és egy csapatban játszottak Ponta, Oprea, Voiculescu politikusokkal. „Szavazzanak az USL-re, ha bíznak bennünk – mondta akkor a PNL, hogy legyőzze Băsescu, Blaga, Falcă, Boc PDL-jét és másokat, akik tönkreteszik Romániát. És legyőzték őket, nem? A PDL-s Ghilea most a PNL jelöltje az európai parlamenti választásokon, Blaga pedig ugyanattól a PDL-től a PNL képviselője akar lenni az Európai Parlamentben, és a PNL ismét a bizalmunkat és szavazatunkat kéri, hogy azokkal harcoljon, akiknek ők maguk segítettek megnyerni a játszmát. Ne hagyják magukat becsapni: ha a bélyegzőt a PNL-re nyomják, nem Ilie Bolojanra, és nem Iohannisra szavaznak, hanem Blaga-ra, Falcă-ra, Hava-ra és más PDL tagokra, Antonescu feleségére szavaznak és arra a fiúra a TV-ből.

– Az Alianța 2020 USR PLUS, a legújabb játékos ennél az asztalnál. Igen, olyan emberek, akiknek kevés politikai tapasztalatuk van, fiatalok, kompetensek, becsületesek és hajlandóak dolgozni Romániáért. Először kérik a szavazatukat az Európai Parlamentbe, kérik, hogy változtassák meg a dolgokat, kérik, hogy hagyják őket mindent megtenni, amit mások mindeddig nem tettek meg, kérik, hogy hagyják Romániát Európában mindazzal együtt, ami ezzel jár. Romániában ez az egyetlen politikai erő, amely nyílt kártyákkal játszik.

Kedves bihariak, tudjuk, hogy nehéz döntés előtt állnak. Kérjük, hogy május 26-án szavazzanak az Alianța 2020 USR PLUS-ra. Arra kérjük önöket, hogy válasszanak a régi, minden hájjal megkent játékosok közül, akik nem adják jelét annak, hogy valaha felállnak az asztaltól, és a fiatal játékosok közül, akiknek esélyük van arra, hogy megmutassák Önöknek, hogy másképp is lehet, hogy a szabályok megváltoztathatók, hogy mindannyian nyerhetünk.

Kedves Bihariak! Önök döntik el, ki nyeri a játszmát.

Jelen anyag megrendelője az Uniunea Salvați România Párt (az Alianța 2020 USR PLUS Szövetség része), készítette a Erdon. Egységes azonosító szám: 41190006.

(Hirdetés: H215050)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!