ERDON Helyi hírek

2019.04.08. 09:46

KREK-adomány üldözött szír keresztényeknek

Péntek délután a KREK székhelyén Csűry István református püspök átadta a közel-keleti üldözött keresztények megsegítésére gyűjtött 8 millió forintot Tristan Azbej felelős államtitkárnak. A támogatást szíriai üldözött keresztény családoknak juttatják el.

Péntek délután a KREK székhelyén Csűry István református püspök átadta a közel-keleti üldözött keresztények megsegítésére gyűjtött 8 millió forintot Tristan Azbej felelős államtitkárnak. A támogatást szíriai üldözött keresztény családoknak juttatják el.

A tavaly szeptember és december között a KREK gyülekezeteiben összegyűjtött 8 millió forint értékű adományt jelképesen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület igazgatótanácsi ülésén adta át Csűry István püspök a Fidesz-kormány üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárának, Tristan Azbejnek. A meghívott azt nyilatkozta: mélyen meg van érintve, személyesen ő maga, illetve mindenki más nevében is elmondhatja ugyanezt, akik az üldözött keresztények megsegítésének ügyét szolgálják. Elismerésre méltó, ahogyan a királyhágómelléki református atyafiak, akik egy kisebbségi létnek a nehézségeit tapasztalják meg nap mint nap, nagyvonalúságot és felebaráti szeretet tanúsítanak a földrajzi értelemben tőlük távol levő, a keresztény hitük miatt üldözött személyek irányába egy igen bőkezű adomány révén. Örömmel jött ezért ide, hogy ezt átvegye, és emellett tolmácsolja a köszönetét. Hozzátette: korábban már beszélt üldözött keresztény egyházi vezetőkkel, és keresztény ösztöndíjasokkal is, akik többször is hangoztatták hálájukat az adomány miatt.

Arra hívta fel a figyelmet: a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás. Több mint 245 millió ember szenved ártatlanul a világban csupán amiatt, mert Krisztus követője, és mások nem tolerálják ezt. Sajnos súlyosbítja a helyzetet, hogy nem nyilvánítanak semmiféle szolidaritást a nyugati államok és a nagy nemzetközi szervezetek. Éppen ezért az üldözöttek hálájának középpontjában ezen adomány miatt, hasonlóan más, a Magyarország segít! program keretében indított segélyekhez, az áll, hogy a reményvesztettség reménnyé fordul. Talán nem is maga a támogatási összeg a leglényegesebb, habár ez is nagy segítség a szükséget szenvedő emberek számára, hanem annak a kifejezése az üldözöttek irányába, hogy a világon vannak még népek, közösségek és szervezetek (sajnos egyelőre még túl kevesen), amelyeket érdekel az ő sorsuk, az, hogy ezerszámra gyilkoltak meg a Közel-Keleten, és több százezres nagyságrendben öltek meg keresztényeket a világban, csak az elmúlt néhány évben, a hitük miatt. Milliószámra üldözik el őket az otthonaikból, őseik földjéről, a szülőhazájukból.

Erkölcsi kötelesség

Van ugyan néhány jószolgálati szervezet, mely foglalkozik az üldözött keresztények megsegítésével, ezek általában egyháziak, viszont kormányzati szinten Magyarország volt az első 2016-ban, amelyik külön helyettes államtitkárságot, majd államtitkárságot szentelt az üldözött keresztények megsegítése ügyének. És ezzel együtt ugyanakkor elindította támogatási programját, a Hungary helps! – Magyarország segít! elnevezésűt, mellyel a magyar kormány több erkölcsi kötelezettségének igyekszik eleget tenni.

Az egyik ilyen abból fakad, hogy a magyar kormány, illetve az ezt támogató nagyszámú magyar ember ki meri azt mondani: mi egy keresztény nemzet vagyunk, ezért morális kötelességünk a szenvedő testvéreink felé fordulni. A másik megközelítése pedig inkább praktikus, ugyanis a magyar kormány úgy gondolja, hogy a migráció nem a megfelelő válasz a világban tapasztalható konfliktusok megoldására. Sőt, a migráció veszélyes azon közösségre nézve, ahova megérkeznek nagy számban a migránsok, hiszen láthatjuk, hogy Nyugat-Európában milyen társadalmi feszültségekhez vezet a terrorfenyegetettséget is jelentő migránshullám, és veszélyes eme jelenség azon emberekre nézve is, akiket hamis ígéretekkel kecsegtetnek a csempészek. A magyar kormány kíváncsi arra, hogy mit kívánnak a migránsok, és szinte mindig azt a választ kapja: abban segítsen nekik, hogy megmaradjanak a szülőföldjükön, ott élhessenek emberhez méltó, szabad életet, ezért nem támogatja a Fidesz-KDNP a migrációt.

Csűry István püspökkel, illetve a KREK igazgatótanácsának egyetértésével a 8 millió forint értékű támogatást szíriai üldözött keresztény családoknak juttatják el, annak reményében, hogy a menekülttáborokból hazaköltözhessenek azokra a településekre, ahonnan az Iszlám Állam, vagy más dzsihádisták elüldözték őket, és új életet kezdhessenek ott, így az adomány a legjobb helyre fog kerülni.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!