ERDON Helyi hírek

2019.04.04. 09:49

Harmadik alkalommal ünneplik a gyerekkönyvek napját

A gyerekkönyvek nemzetközi napját immár harmadik alkalommal ünneplik Nagyváradon, az Ovisuli Egyesület szervezésében könyvbemutatókra, meseolvasásra és egyéb foglalkozásokra kerül sor szombaton, április 6-án a Városi Művelődési Ház Florica Ungur termében.

A gyerekkönyvek nemzetközi napját immár harmadik alkalommal ünneplik Nagyváradon, az Ovisuli Egyesület szervezésében könyvbemutatókra, meseolvasásra és egyéb foglalkozásokra kerül sor szombaton, április 6-án a Városi Művelődési Ház Florica Ungur termében.

Az Ovisuli Egyesület elnöke, Pető Dalma, és titkára Herman Noémi ismertették a szombati programokat egy sajtótájékoztatón. Elmondták, hogy a gyerekkönyvek nemzetközi napját 1967 óta tartják meg világszerte, április 2-án, Hans Christian Andersen meseíró születésnapján. A Partiumban és Erdélyben egyedüliek, akik programsorozattal készülnek ez alkalomból, Nagyváradon már harmadik éve készülnek a gyermekek, szülők, családok számára. Herman Noémi elmondta, hogy fontosnak tartották, hogy olyan kiadók, szerzők jelenjenek meg, akik romániaiak, nem pedig Magyarországról érkeznek, hiszen itt is vannak magyar kiadók és szerzők, sőt, még Nagyváradon is, ideje, hogy a helyiekkel is megismerkedjen a váradi olvasók, érdeklődők. Pető Dalma hozzátette, hogy ez a nap nemcsak a gyermekeké, vagy a szülőké, hanem a családoké, hiszen mind a gyermek, mind a szülő, vagy nagyszülő jól szórakozhat, hiszen olyan programokat szerveztek, melyeket mindenki egyaránt élvezhet.

Program

A gyerekkönyvek napja alkalmából szervezett programokra április 6-án, szombaton, a Városi Művelődési Ház Florica Ungur termében kerül megrendezésre, 10-18 óra között. Egész napos program lesz a gyerekkönyv vásár, jelen lesz a dévai Corvin Kiadó, a kolozsvári Ábel Kiadó, a szintén kolozsvári Koinónia Kiadó, valamint a váradi Dávid Könyvkereskedés és a szintén váradi Duran s. Egész nap fog zajlani a mesekönyvek csere-beréje is. Tizenegy órától, délután 5-ig kézműves foglalkozás, arcfestés lesz a Zabhegyezőkkel, Szabó Orsolya vezetésével és az Ovisuli Egyesület részéről meghívott pedagógusokkal, 15-17 óra között Perecz Simó Annamária és Vass Annamária is foglalkozni fog a gyermekekkel. Három könyvbemutató is lesz, 11 órakor mesekönyv bemutatóra kerül sor, Schönberg Éva, váradi író Az öreg tölgy meséi című művére; 12 órakor Balázs Imre József Kirándulás a felhőben című kötetbemutatójára, a gyerekvers kötet bemutatóját a Koinónia Kiadó szervezi; 13 órakor pedig Markus Majaluoma Apa, építsünk kuckót! gyerekkönyv bemutatójára, a finn szerző művét Jankó Szép Yvette fordította, a bemutatót szintén a Koinónia Kiadó szervezi. A délutáni órákban, 15-17 óra között Herman Ferenc színművész olvas mesét.

A Meseíró verseny eredményhirdetésére is sor kerül ezen a napon, délután fél 6-tól. Három nyertest választottak a zsűri tagok. Annak ellenére, hogy a versenyre nagyobbak is jelentkezhettek, csak elemi osztályosoktól érkeztek mesék. A nyertesek fejenként egy 100 lejes vásárlási utalványt kapnak, Pető Dalma RMDSZ-es önkormányzati képviselő felajánlásával, melyet a Dávid Könyvkereskedésben lehet felhasználni. A Meseíró versenyre való minden jelentkező emléklapot kap.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a helyszínen ivóvíz lesz, azonban büfé nem, így arra kérik őket, hogy uzsonnával érkezzenek. Köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítették őket a szervezésben és támogatták őket, ugyanis ezt is önerőből szervezték meg, a helyi vállalkozók segítségével. Emellett köszönik a Zabhegyezők és pedagógusok önkéntes részvételét és a Bihari Napló médiatámogatását.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!