ERDON Helyi hírek

2019.03.04. 11:33

Különleges madárfajok Nagyváradon és környékén

A „Milvus Transilvania Vest” Egyesület kiadott egy rövid, de annál érdekesebb ismeretterjesztőt a Nagyváradon található különleges madárfajokról.

A „Milvus Transilvania Vest” Egyesület kiadott egy rövid, de annál érdekesebb ismeretterjesztőt a Nagyváradon található különleges madárfajokról.

 

A bevezetőben leírják, hogy a városokban nagyon fontos az elegendő zöldterület, hiszen ez a lakosok fizikai és lelki egészségét is szolgálja.

Egy település élővilága jól tükrözi, hogy az mennyire gazdag biológiailag, környezete milyen minőségű – ezért is érdemes megfigyelni, hogy városunkban és környékén milyen madárfajok élnek.

Vízimadarak

A vízimadarak kapcsán elsőként a vadkacsát említi, amelyből ma már több, mint 100 példány van a városban. Őket feltehetőleg a környező települések mellett zajló vadászatok űzték el, ugyanígy kerülhetett hozzánk a szárcsa is – ebből a fajtából két fészkelő párt találtak eddig. Vízityúkot egész évben találunk a Körös-partján – ő főleg a csendesebb, sűrű növényzetű helyeket kedveli. A bütykös hattyú emblematikus madara lett a nagyváradi tájképnek, először a 2000-es évben rakott fészket a városban. Természetes környezetük területe egyre kisebb lett, új élőhelyeket kerestek, és mikor néhány példány felfedezte, hogy városunkban biztonságban vannak, itt is maradtak. A káprázatos tollazatú jégmadár tavaly egész évben látható volt, főleg a Decebal-híd környékén. A réti cankó dús növényzetű réteken, kisebb zsombékra építi jól elrejtett fészkét. Emellett tavaly először láttak billegetőcankót is. A vízimadarak legkülönlegesebb példánya egy fogságból szabadult ázsiai mandarinréce.

Ragadozómadarak

A ragadozómadarak különösen érzékenyek a mérgező anyagokra, így amikor a 40-es, 50-es években nagy mértékű maláriaellenes akciókba kezdtek, a vándorsólyom majdnem teljesen eltűnt Romániából. 1985-től betiltották a káros rovarirtó szert (DDT), mára pedig Nagyváradra is visszatértek ezek a madarak, gyakran figyelnek egy-egy épület tetejéről. Főként a rogériuszi piac, és az Aradi út környéként láthatjuk őket. Barna rétihéjából három példányt figyeltek meg a tavaszi vándoridőszakban. Ugyanekkor kaptak lencsevégre egy hamvas rétihéja példányt, amely valószínűleg Afrikából jött. A kékes rétihéja téli vendégként időzött nálunk. A füleskuvik hangját több év után tavaly hallhattuk újra, a Decebal-híd környékén fészkelhet.

Énekesmadarak

A nádirigó Afrikában telel, és Európában fészkel – több példány is megfigyelhető a Körös-partján, a Szováta-híd környékén. Kakukkot szintén a Körös-parton láthatunk, búbospacsirtát pedig a Lotus, illetve az ERA bevásárlóközpontok parkolóiban láttak leggyakrabban. Nagyon sok fecske is van Váradon, amelyek tánca ősszel a táj egyik látványossága. A függőcinege főleg a réteken található, a hím látványos fészkeket rak, hogy lenyűgözze a nőstényt.

A város zöldövezetei tehát nem csak a lakosok javát szolgálja, hanem sok érdekes madár- és egyéb állatfaj élőhelyeként szolgálnak. Érdemes néha egy kis sétát tenni, és megfigyelni a város sűrűjében rejtőző élővilágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!