ERDON Helyi hírek

2019.03.08. 11:28

Heyman Éva utcát javasló beadványt iktatott az RMDSZ

Csütörtök délelőtt közös sajtótájékoztatót az RMDSZ Sas-palotabeli székházában Botházy Nándor és Pető Dalma, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke és ügyvezető alelnöke. 

Csütörtök délelőtt közös sajtótájékoztatót az RMDSZ Sas-palotabeli székházában Botházy Nándor és Pető Dalma, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke és ügyvezető alelnöke. 

Pető Dalma, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető alelnöke, önkormányzati képviselő felidézte, hogy a január végi tanácsülés előterjesztései közt szerepelt a Sucevei utca átnevezése Zsidó deportáltak utcájára, mely végül lekerült a napirendről. Hangsúlyozta: természetesen semmi kifogása nincs az ellen, hogy közterületen is mementóként őrizve legyen a holokauszt emléke, de szerinte ez így túl meredek megfogalmazás. Ugyanakkor váradiként a helyiek véleményére is kíváncsi volt ezzel kapcsolatban, ezért a Facebookon felmérést végzett, s a válaszadók álláspontja is egyezett az övével. Két olyan javaslat is érkezett, hogy legyen inkább dr. Mózes Károly vagy Heyman Éva utca. Abból kiindulva, hogy utóbbinak szobra is van a közeli Rhédey-kertben. illetve az élete és a tragikus sorsa is predesztinálja őt erre, a frakció február 25-én egy olyan beadványt iktatott, melyben az életrajzi indoklással kéri, hogy az Auschwitzba hurcolt zsidó kislányról legyen elnevezve a Sucevei utca.

Botházy Nándor, az RMDSZ váradi szervezetének ügyvezető elnöke arról számolt be: fényképpel ellátott bejelentést kaptak arról, hogy a nemrég átadott Nagyvárad- Biharszentandrás út váradi bejáratánál csak román feliratú helységnévtábla lett kitéve. Mivel a Szövetség fontosnak tartja, hogy a huszonkilenc év alatt kiharcolt jogok ne csorbuljanak, a hatályban levő, vonatkozó törvények értelmében, ezekre hivatkozva levélben szólították fel az önkormányzatot, hogy minél hamarabb pótolja a hiányt, és tegye ki a magyar feliratot is.

Február közepén iktatták azt a 2500 aláírást tartalmazó dossziét, amely a váradi magyarság azon jogos kérését tartalmazza: legyen Szacsvay-köz. Mint ismeretes, az akció majd három hónapon keresztül zajlott, tavaly kezdeményezték ezt, a mártír jegyző születésének 200. évfordulója alkalmából, s idén szeretnék, ha megvalósulna halálának a 170. évfordulójára. A módosítás nem érintené az Ezredévi Emléktér (ma Libertatii utca) és a Marossy Anna sétány nevét, és a környéken lakók sem kellene kicserélniük a személyi igazolványukat- magyarázta. Ez egy szimbolikus térfoglalás lenne, várják tehát a fejleményeket- tette hozzá.

Egyéb eredmények

Ezután Pető Dalma arról beszélt: az úgynevezett participatív költségvetés utóbbi kiírásának tíz nyertes projektje közé két olyan pályázat is bekerült, melyeket támogatott az RMDSZ: a Parkot Biharpüspökibe!, valamint a Nagyvárad volt a világ közepe. Az előbbi egy jelenkori problémát old meg, utóbbi a jövőbe tekintően állít emlékhelyet a magyar történelem fontos tényének, azaz hogy a földrajzi hosszúság meghatározására a váradi csillagvizsgálóban a váron keresztülhaladó kezdő délkört jelöltek ki a 14-16. században. Biharpüspökiben pedig jelenleg nincs egy, a polgármesteri hivatal által lérehozott, karbantartott sport- és szabadidő park. Nincs kosárlabdapálya, focipálya, egy olyan modern park, ahol a lakosok jól éreznék magukat, holott igény volna rá, és a püspökiek megérdemelnék. A kezdeményezés sikerre vitelében sok mindenki segített, külön köszönet Timár Enikő körzeti RMDSZ-elnöknek, a püspöki pedagógusoknak, a református egyháznak és Szigeti Ferenc tiszteletesnek.

Tavasszal megkezdődhet a várad-velencei Templom tér felújítása, erről a Helyi Tanács döntött legutóbbi ülésén. Az RMDSZ által kezdeményezett beruházás révén a plébániatemplom környékét és a szomszédos utcákat is rendbe teszik. A 637 ezer eurós költségkeretnek betudhatóan sor kerülhet majd az aszbeszt csövek cseréjére, aszfaltozásra, továbbá 26 új parkolóhely kialakítására, új járdák öntésére, öntözőberendezés, szökőkút, szabadtéri fitnesszgépek és kerékpár dokkoló rácsok kihelyezésére is. A munkálatok kivitelezésére öt hónap áll rendelkezésre. Pető Dalma, aki tanácsosi tevékenysége legfontosabb megvalósításának nevezte a projekt sikerét, köszönetet mondott az RMDSZ váradi szervezetének, az NMD-nek és a RODOSZ-nak, illetve minden olyan váradinak, aki hozzájárult a terv sikeréhez.

Kevésbé örvendetes hír viszont, hogy Botházy Nándor elmondása szerint még semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak arról, hogy mi a helyzet a másik nyertes pályázattal, a hegyaljai kultúrház renoválásával. Ebben az esetben is igyekeznek azonban résen lenni.

Jön Winkler Gyula

A 2019. május 26-i európai parlamenti választásokon indítandó RMDSZ-es képviselőjelöltek támogatása érdekében a szövetség nagyváradi szervezete is nekilátott az aláírásgyűjtésnek február végén. Az akció hétköznapokon, hétfőtől péntekig, a Körös áruház előtti téren felállított standnál zajlik, 10 és 17 óra között, azonban most szombaton, március 9-én, Nagyváradra érkezik Winkler Gyula EP-képviselő és csapata, aki 10 és 11 óra között szívesen beszélget majd az arra járókkal, és válaszol majd az érdeklődők kérdéseire.

Március 14-ig ugyanakkor (az akció végéig) az RMDSZ a Nőszervezettel közösen, az általuk szervezett fontosabb rendezvényeken is gyűjteni fogja az aláírásokat, így például ezen a héten március 8-án, pénteken, a filharmóniában tartandó nőnapi előadás, és március 9-én, szombaton, a nőnapi bál alkalmával.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!