ERDON Helyi hírek

2019.03.14. 11:41

Bezárják a nagyvárad-őssi piacot

Július elsejétől kezdődően bezár a nagyváradi őssi piac. Az elképzelések szerint bevásárlóközpont fog épülni a helyén, ha lesz majd vállalkozó, aki megépítse azt.

Július elsejétől kezdődően bezár a nagyváradi őssi piac. Az elképzelések szerint bevásárlóközpont fog épülni a helyén, ha lesz majd vállalkozó, aki megépítse azt.

A tegnapi rendkívüli nagyváradi tanácsülés egy perces néma tisztelgéssel kezdődött a napokban elhunyt dr. Földes Béla emlékére. Az ülés napirendjén kevés határozati javaslat volt, ezek közül az őssi piac megszüntetésére vonatkozó két tervezet váltott ki komolyabb vitát. Florin Birta alpolgármester azzal indokolta a piac bezárásának a tervét, hogy kevés a kereskedő ott, ezért anyagilag nem kifizetődő a működtetése, és mivel pénzforrásokat sem sikerült találni a létesítmény felújítására, ezért a városvezetés úgy határozott, hogy 2019. július 1-jén inkább bezárják a piacot. Birta hozzátette, hogy a tervek szerint árverésre bocsátják a telket olyan vállalkozónak, aki bevásárlóközpontot építene oda. A szociáldemokrata párti Liviu Sabău-Popa helyi tanácsos jelezte, hogy minden nagy városrészben van piac, ahol a hazai termelők árulhatják termékeiket, és Őssi egy akkora lakónegyed, ahol szükség van egy mezőgazdasági termékeket árusító piacra. Továbbá a rogériuszi piacról is átköltöztették oda a koszorúárusokat, most az ő sorsuk is bizonytalanná válik. Hozzátette, hogy a város amúgy is egy sor beruházást és létesítményt varr a közterület-fenntartó nyakába, így hát a nagyon gazdaságosnak mondott Nymphaea akvapark bevételeiből fenn lehetne tartani az őssi piacot is. Arra is kíváncsi volt Liviu Sabău-Popa, hogy miért kell sürgősségi ügymenetben tárgyalni ezt az ügyet. Florin Birta elmondta, hogy az árusoknak a bejelentéstől számított kilencven napig még biztosítani kell az árusítóhelyet, ez indokolta azt, hogy most kerüljön napirendre az anyag, továbbá azért is sietnek, mert mihamarabb meg akarják hirdetni az árverést a telekre. A jelenlévő tizenhat liberális helyi tanácsos igen szavazata elég volt ahhoz, hogy megszavazzák a piac bezárására vonatkozó határozat-tervezetet, de az ehhez kapcsolódó másik javaslat, amely a város magántulajdonába utalná át a piac telkét, már nem ment át a helyi tanácson, mert ennek elfogadásához tizennyolc igen szavazatra lett volna szükség. Mindkét határozattervezet esetében a PSD nemmel szavazott, az RMDSZ négy tanácsosa pedig tartózkodott.

Ez is bukott

A fent említett módon szavaztak a pártok annak a napirendi pontnak az esetében is, mely kimondja, hogy a nagyváradi önkormányzat Szőllősön, a Tompa Mihály és a Liszt Ferenc utcák kereszteződésében lévő mintegy tizenötezer négyzetméteres telken egy új iskolát szándékozik építeni. A telek egy része magántulajdonban van, ezeket a város kisajátítja. Ha megépül ott a tanintézmény, akkor nemcsak Szőllős, hanem a közelben lévő Grigorescu negyed lakóinak is lesz, hogy hova vigyék gyermekeiket iskolába, fejtette ki a szavazás előtt Florin Birta, aki Liviu Sabău-Popa kérdéseire válaszolva kifejtette azt is, hogy a mostani tervezet csak a város szándékának a kinyilvánítását jelenti, melynek alapján értesíteni lehet majd az érintett ingatlantulajdonosokat a kisajátításokról, illetve ezek után már nem adnak ki építkezési engedélyeket arra a területre. Mivel azonban ennek a tervezetnek az elfogadásához is tizennyolc igen szavazatra lett volna szükség, viszont csak tizenhat liberális tanácsos volt jelen az ülésen, ezért ez a napirendi pont sem ment át. Az RMDSZ-frakció tagjai azt mondták, azért tartózkodtak mind az iskolaépítés, mind pedig az őssi piac bezárásának az ügyében, mert ezek a javaslatok a tanácsülés napján kerültek fel az önkormányzat honlapjára, így már nem volt idő azok alapos áttanulmányozására.

Parkolóhelyek

A tanácsülés végén Kecse Gabriella RMDSZ-es helyi tanácsos az Akadémia utcán lakó harminc családnak azt a kérését tolmácsolta a városvezetés irányába, hogy oldják meg az ottani lakók parkolási gondjait, hiszen a város felszámolta ott az összes parkolóhelyet. Hozzátette, hogy az egykori Voința sporttelep helyén lehetne parkolóhelyeket biztosítani az ott lakóknak. Florin Birta válaszában kifejtette, hogy a Centenáriumi híd megnyitása után kétirányúvá tették az Akadémia utcát úgy, hogy megszüntették a parkolóhelyeket az utca egyik oldalán. Erre mindenki elkezdett a bal oldalon parkolni, ráadásul az autósok felhajtottak a járdára, így ott már a gyalogosok nem tudnak közlekedni. Birta elmondta, hogy éppen az Akadémia utcai lakosok kérésére számolta fel a város az utca bal oldalán lévő parkolóhelyeket is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!