ERDON Helyi hírek

2019.03.27. 10:10

Állítólag cián van a Pece vizében

A hét elején egy jászvásári egyetemi docens állította azt közösségi oldalán, hogy a váradi Pece patak rendkívül szennyezett, a vizéből még cián is kimutatható. Az illetékesek szkeptikusak az ügyben.

A hét elején egy jászvásári egyetemi docens állította azt közösségi oldalán, hogy a váradi Pece patak rendkívül szennyezett, a vizéből még cián is kimutatható. Az illetékesek szkeptikusak az ügyben.

Az elmúlt napokban a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem docense, Silviu Gurlui saját Facebook-oldalán tette közzé azt, hogy a nagyváradi Pece patakon több helyen döglött halakat lehetett látni. Azt írja, hogy a halpusztulás nyomán végzett előzetes vízelemzések alapján megállapítást nyert az, hogy a megengedettnél hússzor nagyobb a nitrogén-dioxid (NO2) koncentráció a patakban, négyszerese a megengedettnek a foszfátkoncentráció, továbbá az ammóniatartalom (NH4) is a kétszerese a megengedettnek. Sőt, állítása szerint a vízben ciánt is ki lehetett mutatni. A docens néhány képet és egy videofelvételt is csatolt a szövegéhez, mely utóbbin állítása szerint az látható, amint a mérgező anyagok kondenzálódnak a vízben. Gurlui azt nem írta meg, hogy hol és ki végezte ezeket a laborvizsgálatokat, csak feltételezni lehet, hogy ezek az ő saját vizsgálatai.

Nem hiszik

Emiatt is szkeptikusok a Bihar megyei illetékesek. Anca Mihociu, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának a sajtószóvivője lapunknak elmondta: az intézmény meghatározott időközönként végez vízminőség-elemzést, legutóbb februárban ellenőrizték a Pece vizét, és semmiféle szennyeződést, a határértékek meghaladását nem mutatták ki a laboreredmények. Mint mondta, az igazgatóság Nagyvárad Szentmárton felőli bejáratánál és Bors felőli kijáratának vesznek vízmintát a Pecéből, és mint fogalmazott: „egyetlen minta sem mutatta ki az úriember által említett értékeket. Sőt, a Körösök vízgyűjtő medencéjének egyetlen folyóvizén sehol sincs cián a vizekben, még a használt vízben sem”.

Újabb vizsgálat

Hozzátette, hogy Román Vízügyi Hatóság laboratóriumának eredményeit aligha lehet kétségbe vonni egy mobil laboratóriumban végzett elemzések eredményei alapján, már csak azért sem, mert nem tudni, hogy milyen módszerrel végezte el a mintavételt és az elemzést a jászvásári docens. Mihociu hozzátette, hogy valóban vannak határérték-túllépések a Pecén, de a megengedett paraméterek között mozgó értékek, tehát távolról sem akkorák, mint amekkorákat Silviu Gurlui említ. A Pece az elmúlt tizenöt évben mindig beilleszkedett a kielégítő minősítésbe.” Anca Mihociu kifejtette azt is, hogy a halpusztulás természetes folyamat eredménye lehet, különösen a kis halak pusztulnak el nagy mennyiségben akkor, amikor nagyon kicsi a vízhozam, ezzel szemben nagyon sok a növényzet a folyóban. Végezetül elárulta, hogy csütörtökön a Nagyváradi Vízművekkel közösen újabb vízmintát vesznek a Pecéből a Nagyváradi Egyetem mellett, és negyvennyolc órán belül meglesz ennek a vizsgálatnak a teljes eredménye. „Egészen biztos, hogy cián nem lesz a vízben, főként azt kell megnéznünk, hogy az összes lakóház és tömbház lakói betömték-e szennyvízvezetéküket” – fogalmazott Mihociu. Mihai Togortól, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetőjétől azt tudtuk meg, hogy az intézmény vizsgál egy Pece-szennyezési ügyet, de azt nem mondta el, hogy a Silviu Gurlui által említett esetről van-e szó. Annyit tett hozzá, hogy a vízszennyezést alátámasztó egyértelmű bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy a Környezetvédelmi Őrség intézkedjen.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!