ERDON Helyi hírek

2019.03.20. 19:09

A nemzeti összetartozás az egyik fő üzenete a 20. Gyulai Pálinkafesztiválnak

2019. április 12. és 14. között, immáron jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

2019. április 12. és 14. között, immáron jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.A 3 nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ráadásul, ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő, a főváros kulcsa minden évben megérkezik a fesztivál megnyitójára.

Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban, 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban.

„Ez egy nagyon értékes örökség, amit az őseink hagytak ránk, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy ezt továbbadjuk a következő generációknak, ha kell, akkor egy fesztiválon keresztül” – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.

A 2018-as esztendő új kezdeményezése a „Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkájának” palackozása volt, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli párlatokból készült.

Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre, így a 2019-es évben is folytatódik. A pálinka évente más gyümölcsből készül majd, ebben az esztendőben a szilva kerül a palackokba.

„Az esemény során a felajánlott anyaországon belüli pálinkákat és a határon túli párlatokat egy nyílt hordóban összeöntjük. Az így kapott szimbolikus „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, majd palackozzuk. A palackokat a Kárpát-medencei magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között az eseményen átadjuk.

Kezdeményezésünkkel jó ügyet kívánunk szolgálni, közös összefogásunk léptékével mi magunk is alkotni, nyomot hagyni szeretnénk!” – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.

A szervezők kiemelték: Azzal, hogy a kezdeményezés kapcsán a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék is párlatokkal járul hozzá a „Magyarok pálinkájához”, nem csak a pálinka fontosságát erősítik, hanem nemzeti összetartozásunkat is hirdetik.

A fesztiválon mindezek mellett a legnagyobb pálinkagyártók mutatják be termékeiket, de hagyományosan pálinkaversenyt is rendeznek, ahol nem csak a kereskedelmi, de a bérfőzető és a magánfőző kategóriákban is megmérettethetik magukat a résztvevők.

A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a szintén 20 éves Magna Cum Laude és Ismerős Arcok, de ott lesz a színpadon Rúzsa Magdi, a TNT, fenyő Miklós, a Bagossy Brothers Company és még sokan mások. A családokról sem feledkeznek meg a szervezők: játékos kvízműsorral, játszóházzal, vidámparkkal, sok-sok kulturális műsorral várják a legkisebbeket.

Látogasson el Ön is a gyulai Várkertbe és fedezze fel a legnemesebb hungarikumokat!

(Hirdetés: H 188322)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!