ERDON Helyi hírek

2019.02.19. 09:59

Kiállítással és koncerttel a Rimanóczyért

Vasárnap este képzőművészeti kiállításra és koncertre hívtak minden érdeklődőt az egykori Royal Kávéházba a Nagyváradi Művészeti Líceum XI. D osztályának tagjai. A két műsorvezető- Szücs Tamás és Csíki Ádám- érdekességeket közöltek a Rimanóczy Szálló múltjáról.

Vasárnap este képzőművészeti kiállításra és koncertre hívtak minden érdeklődőt az egykori Royal Kávéházba a Nagyváradi Művészeti Líceum XI. D osztályának tagjai. A két műsorvezető- Szücs Tamás és Csíki Ádám- érdekességeket közöltek a Rimanóczy Szálló múltjáról.

Tavaly októberben jelentkeztek a művészetisek az Örökségünk őrei-vetélkedőre, amely időközben a Tanügyminisztérium versenynaptárába is belekerült, vagyis hivatalosan elismert országos verseny lett. „Épített örökségünk több mint régi házak, kastélyok, romok összessége. Élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak. Szerte Erdélyben, de különösen a szórványvidékeken életbevágóan fontos az értékmegőrzés, ennek tudatában indította útjára az RMDSZ 2012-ben a Szórvány cselekvési terv részét képező, elsősorban diákokat, iskolákat megcélzó Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot” –olvasható az ötletgazdák oldalán. Lényege tehát, hogy a diákok megismerjék ésnépszerűsítsék épített örökségünket. Főleg a veszélyben lévő ingatlanokra kívánják felhívni a figyelmet, és céljuk az, hogy élettel töltsék meg ezeket a történelmi épületeket. A Nagyváradi Művészeti Líceum XI. D osztálya Nagyváradi Sasok a Rimanóczy Szállóért névvel a zömében romos állapotban lévő Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő szecessziós épületét fogadta örökbe, amelynek szerves része az egykori Royal kávéház is, mely ma Butoiul de Aur néven ismert. A csapat ezért a projekt keretében egy izgalmas kalandra hívott vasárnap este minden érdeklődőtazzal a céllal, népszerűsítse és ismertebbé tegye a műemlék épület múltját, illetveismét élettel töltse be.

Az érdeklődőket Nagy Gabriella igazgatóhelyettes üdvözölte. Úgy fogalmazott: azért volt érdemes benevezni erre a vetélkedőre, mert olyan örök értékekről szól, melyek valóban időszerűek a diákok körében, érdekli őket. „Azt gondolom, hogy ha 2019-ben 16-18 éves diákok megtudják azt tenni, hogy odafigyelnek a műemlék épületekre, akkor igenis volt értelme ennek a versenynek”. Ugyanakkor köszönetet mondott azoknak az irányító kollégáinak, akik felkarolták a kezdeményezést: Rácz Ervin festészettanárnak, Jankó-Szép Noémi kerámia tanárnőnek, Kémenes Mónika művészettanárnőnek és Mados Andrea magyartanárnőnek.

Felléptek

Bódi Mátyás (X. D) Bartók Bélától játszott zongorán, felkészítő tanára Péter Izabella. Borbíró Tímea (XI. D) egy Anton Bernard Fürstenau-szerzeményt fuvolázott el, felkészítő tanára Mircescu Georgiana. Catona Ábel (XI. D) egy Liszt zongoradarabbal készült, felkészítő tanára Péter Izabella. A Rivers Of Dream együttest alkotó Szakács Kata (IX. E)- zongora és Szakács Panna (V. C)- fuvola testvérpár egy Bach- és egy Nino Rotta- kompozícióval lépett fel, felkészítő tanárjaik Mircescu Georgiana és Ferencz Mercédesz. Jankó-Szép Dóra (V. C) szavalt, felkészítőtanára Mados Andrea. A Red Malbi együttes (Szűcs Máté, Koppányi Ádám, Erdei Norbert, Molnár Roland és Porsztner Abigél- utóbbi kettő művészetis) három dallal rukkolt elő. A IX. E-es diákokból verbuválódott együttes (Szakács Kata, Pálfi Boróka, Ilisz Dominik, Tóth Fábián Tamás, felkészítő tanár Medvéssy Mónika) pedig három számmal lepte hallgatóságát.

A kiállított képek alkotói Felföldi Balázs Koppány, Szücs Tamás, Csengeri Szilvia, Soós Edina, Kalmár Erik, Săseran Evelin, Mikló Alexandra és Mihuţ Eszter- XI. D, illetve Tóth Anna és Gulyás Petra- IX. D voltak, felkészítő tanáruk Rácz Ervin,míg a régebbi kerámiáké a már végzett Hangrád Patrik, Gherescu Adriana, Baki Tímea, Piski Szabolcs és Florescu Persida, őket Jankó-Szép Noémi tanította. A rendezvényen ugyanakkor a két műsorvezető- Szücs Tamás és Csíki Ádám- érdekességeket közöltek a Rimanóczy Szálló múltjáról.

A szervezők emellett adományozásra buzdították a jelenlevőket, mivel a terveik közt szerepel képregény, munkafüzet kisebb gyermekeknek és társasjáték kiadása.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!