ERDON Helyi hírek

2019.02.01. 12:34

Elkészült a 2019-2020-as beiskolázási terv

Elkészült a 2019/2020-as beiskolázási terv, mely tartalmazza óvodától a posztliceális oktatásig a különböző oktatási formákat- tájékoztatta szerkesztőségünket Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

Elkészült a 2019/2020-as beiskolázási terv, mely tartalmazza óvodától a posztliceális oktatásig a különböző oktatási formákat- tájékoztatta szerkesztőségünket Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

A tanintézmények a beiskolázásiterv-javaslataikat december 20-ig kellett feltöltsék a minisztérium platformjára, melyeket a tanfelügyelőség átnézett, ellenőrzött, jóváhagyott és továbbított a szaktárcának, hogy aztán január 20-án Bihar megye szintjén véglegesítésre kerüljön a terv. Ez tartalmazza óvodától egészen a posztliceális oktatásig a különböző oktatási formákat, az osztályokat és a szakokat az állami és a privát rendszerben egyaránt. Mint ismert, magyar nyelvű óvodai magánoktatás Nagyváradon az evangélikus óvodában zajlik. Speciális oktatást magyarul a Bonitas-iskola biztosít Váradon, Szalontán és Mihályfalván, mely a 2019/2020-as tanévre összesen a három helyszínre 145 diákra készített el tervet.

A közoktatási iskolahálózat is elkészült minden szintre. Óvodai szinten 174 magyar óvodai csoportot terveztek a megyében, amelyek 3376 gyereket képesek befogadni, Váradon 41 magyar óvodai csoportot akarnak indítani, 888 gyerekkel, amihez hozzájön még a kínálatával az evangélikus magánóvoda.

Elemi oktatásban, vagyis 0-IV. osztályig a megye szintjén a beiskolázási terv terv 334 magyar önálló vagy szimultán osztályt tartalmaz 6172 diákkal. Váradon minden eddigi helyszín, ahol jelenleg van elemi oktatás, ezek az osztályok megmaradnak, illetve mindenhol indul majd előkészítő osztály is. Ez összesen 74 osztályt jelent 1606 diákkal.

Az V-VIII-os évfolyamokon Nagyváradon összesen 61 osztállyal kalkulálnak, azaz 1300 diákkal, és minden osztály, ahol 2018 szeptemberében indult ötödikes magyar osztály, indulni fog idén is, vagyis a Művészeti Líceumban is. Megyei szinten 256 osztályra számítanak, ami 4894 diák befogadására képes úgymond.

Kilencediktől

Líceumi és szakoktatási szinten összesen Bihar megyében kilencediktől tizenkettedikig, vagy kilencediktől tizenegyedikig 155 magyar osztály lesz a következő tanévben, ami 3848 diák befogadására alkalmas. Itt megtaláljuk tehát az elméleti osztályokat éppúgy, mint a különböző szakosztályokat. Az elméleti osztályoknál kilencedikben változások lesznek bizonyos esetekben, bizonyos iskoláknál a beiskolázási tervben aszerint, hogy esetleg milyen új szakokat gondolnak és szeretnének indítani.

Érmihályfalván a IX. évfolyamon az 1. Számú Mezőgazdasági Líceumban jövőre a tervek szerint lesz természettudományok, kereskedelmi technikus, kertgazdálkodási, vendéglátóipari és mezőgazdasági gépszerelői szak, összesen négy osztály. Nagyszalontán az Arany János Elméleti Líceumban szintén négy osztály indul, matematika-informatika, filológia-humán, gáz- és vízvezetékszerelői, valamint kereskedelmi eladói. Ez a két iskola a már létező szakokat indítja ismét. Székelyhídon a Petőfi Sándor Elméleti Líceum csak elméleti osztályokat indít, éspedig kettőt: egy filológia és egy természettudományok szakot. A nagykágyai iskola viszont bővíti a kinálatot töb új szakkal, és elsősorban a szakoktatásban. Itt összesen hat osztály indul, kilenc szakkal, mert van úgy, hogy több szakból is összeállítanak osztályokat, ahogy amúgy történik több más tanintézet esetében is. Ez a kilenc szak a következő lesz Kágyán: élelmiszerfeldolgozó-ipari, külső földmunka gépészeti duális képzésben, szakács, agrárturisztika, hegesztői duális képzésben, kőműves duális képzésben, felszolgáló, kőműves nem duális képzésben, valamint mezőgazdasági gépész szak.

A borsi Tamási Áron Mezőgazdasági Líceum három osztályt javasolt: egy-egy agrártechnikus és kertgazdálkodási egész osztályt, valamint egy harmadik, duális képzésű ipari és gépvillanyszerelői szakból és nem duális képzésű ipari villanyszerelői szakból álló osztályt.

A margittai Horváth János Elméleti Líceum összesen négy osztályt indít, amik közül egy úgymond egész szakos osztály, míg a többi több szakból tevődik össze. Az egész szakos osztály filológia szakos lesz. Szintén líceumi osztály még az, mely természettudományok és matematika-informatika szakokból tevődik össze. Nyitnak a szakoktatás felé, felszolgálói, szellőztetőrendszeri és vízvezetékszerelői, szakács, valamint kőműves szakosztályokkal. Ezt a felsorolt négy szakot két osztályba tömörítik úgy, ahogyan ők jobbnak látják. Margittán akarnak még titkári képzés szakos posztlíceális osztályt indítani, melyre jelentkezhetnek leérettségizettek és olyanok is, akiknek nem sikerültek az érettségi vizsgáik.

Nagyváradon

Az Ady Endre Elméleti Líceum öt osztályt indít idén szeptemberben: természettudományok, természettudományok intenzív, matematika-informatika, matematika-informatika intenzív, illetve humán-filológia.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum négy osztályt indít, hét szakkal. Egy egész szakos vallásturisztikai osztályt, valamint lesznek még rendezvényszervezői, közgazdasági, közigazgatási technikusi, élelmiszeripari technikusi, szakács és cukrász szakok, utóbbiak hároméves szakoktatásban.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium két osztályt indít: teológia, illetve villanyszerelői szakosokat.

A Mihai Eminescu Főgimnázium három magyar osztályt indít: matematika- informatika intenzív, filológia, illetve természettudományok szakosokat.

A Művészeti Líceum két magyar kilencedikes osztályt javasol, mely tulajdonképpen négy szakból fog összeállni. Egy egész szakos festészet osztályt, valamint egy másik osztályt, mely hangszeres zene, kórus és építész szakokból tevődik össze.

A Iosif Vulcan Főgimnázium egy magyar tanítóképzői szakos osztályt indít, mint minden évben.

A Traian Vuia Műszaki Kollégium két osztályt indít szakiskolai oktatásban: szállodaipari dolgozó duális, autószerelő duálisban, autóbádogos duálisban, valamint fodrász-manikűrös-pedikűrös nem duális képzés szak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!