ERDON Helyi hírek

2019.02.22. 10:23

Átadták a bécsi Szent István Egylet ösztöndíjait

Csütörtök reggel az iskola kápolnájában 25 szentlászlós diák részesült a Szent István Egylet ösztöndíjaiban. Az érintetteket és a hozzátartozóikat Konrád Katalin igazgatónő köszöntötte.

Csütörtök reggel az iskola kápolnájában 25 szentlászlós diák részesült a Szent István Egylet ösztöndíjaiban. Az érintetteket és a hozzátartozóikat Konrád Katalin igazgatónő köszöntötte.

Konrád Katalin, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatónője értékelve az adományozók gesztusát arról is beszélt, hogy a díjazottak tükörképe visszaigazolja a jóságukat, a szeretetüket, a kiváló eredményeiket, a példamutató viselkedésüket.

Zalder Éva kuratóriumi elnök arra hívta fel a figyelmet: a Szent István Egylet 1918-ban alakult elszegényedett, rászoruló magyarok támogatásának a céljából.

75 évvel később, 1993-ban, a nagyban megváltozott történelmi helyzet miatt új profillal gazdagította tevékenységét: létrehozta a Szent István Ösztöndíj Alapot, amelynek célja a mai magyar határokon túl, a volt Magyarország területén élő, magyar nyelven tanuló diákok támogatása lett. Ami 1993-ban 20 erdélyi diák támogatásával kezdődött, az mára egy komoly programmá fejlődött ki: 4 ország 12 városában több mint 200 diák részesül évente a Szent István Egylet ösztöndíjában. Az Ösztöndíj Alap az évente megrendezésre kerülő Szent István Bál bevételéből, valamint a közel száz támogató által nyújtott pénzügyi segítségből tevődik össze. Az Egylet ösztöndijkiutalási alapelvei nem módosultak az alapítás óta: jól tanuló, anyagilag rászoruló – elsősorban kollégiumi ellátást igénylő - magyar nyelven tanuló középiskolásokat támogat. Az ösztöndíjat nyert diáknak – amennyiben a tanulmányi és magatartásbeli eredményei nem változnak jelentősen, illetve hagyja ott a Szent László Líceumot – a Szent István Egylet a középfokú tanulmányai befejezéséig biztosítja az ösztöndíj támogatást.

A díjazottak

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum fennállása óta nagyon sokat köszönhet azoknak, akik támogatták, akik bizalmat előlegeztek a még szárnyát bontogató fiatal iskolának. Néhai Tempfli József megyés püspök és Mons. Fodor József vikárius közbenjárására, az egylet már a megalakulás második évében felajánlotta, hogy támogatni fogja azokat a jó képességű, igyekvő, sokgyermekes családból származó, tanulókat, akik továbbviszik majd a keresztény szellemet, s akik méltók tudnak maradni a klasszikus értéknormákhoz. Exc. Böcskei László jelenlegi megyés püspök is nagyra értékeli az Egylet munkáját és támogatását, amely külön támogatja a vidéki tanulókat, hiszen nekik sokkal nehezebb teljesíteni.

Ösztöndíjasok: a kilencedikes Tarr Alexandra, Rejtő Dóra, Szeghalmi Gabriella, Barabás Betty, Kovács István László, Vidican Edina, Guias Mária, Fehér Vivien és Guba Gabriel, a tizedikes Bognár István, Pál Anasztázia, Palotai Csenge, Brad Ferenc Dávid, Szilágyi Bernadett és Demeter Tibor, a tizenegyedikes Kincses Erika, Hegedűs Imola és Fazekas Odette, valamint a tizenkettedikes Dávid Róbert Erik, Fodor János Krisztián, Atyai Ferdinánd Henrik, Pap Tímea Anita, Pál Izabella, Pápai Krisztián Adrián és Venyerszki Henrietta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!