ERDON Helyi hírek

2019.01.15. 09:02

Szezonvégi árleszállítás az üzletekben

A szezonvégi árleszállítások időszaka hivatalosan még csak ma kezdődött, a váradi Fő utcán levő üzletek ugyanakkor már tegnap 20–30, de akár 70 százalékos árengedményekkel csalogatták be a lehetséges vásárlókat. Mi is szétnéztünk a nagy árengedmények között.

A szezonvégi árleszállítások időszaka hivatalosan még csak ma kezdődött, a váradi Fő utcán levő üzletek ugyanakkor már tegnap 20–30, de akár 70 százalékos árengedményekkel csalogatták be a lehetséges vásárlókat. Mi is szétnéztünk a nagy árengedmények között.

A Fő utca Körös felőli végén található outlet-áruház kirakatában leárazási hirdetésekkel csalogatják a potenciális vásárlókat: 70 százalékos árengedményt ígérnek, persze nem mindegyik ruhadarabra. A polcok, ruhaállványok között sétálgatva vannak 30, 50 százalékos árengedmények is. Dzsekit 230 lejről 109-re, 229 lejről 90-re, 319-ről 130 lejre is leáraztak. Gyerekkabát 180 lej helyett 50 lejért kapható. A vastagabb pulóverek között is vannak kedvezményes árúak: 55 lej helyett harmincért, 120 lej helyett 29.90-ért is beszerezhető egy-egy darab. Bár elméletileg téli árleszállítás lenne, a kedvezményes áron kapható ruhadarabok között olyanok is vannak, amelyek nem kimondottan a hideg évszakra jellemzőek. Az egyik sarokban például a régebben 45 lejért árult szoknyát most négy lejért lehet megvásárolni, az eredetileg 80 lejes ruha most 10 lejes árral csábítja a vásárlót. A gyerekrészlegen is lehet kedvezményes ruhácskákat kapni, ott van olyan darab, melynek árát hetven lejről 15-re szállították le. Egy másik, használt-ruha, szintén outlet jellegű üzletben 50 százalékos árengedmény van minden ruhadarabra, így például egy eredetileg 160 lejes kabát 80 lejért szerezhető be. Egy neves márkákat felvonultató üzletbe is benéztünk, ott még a 30 százalékos árengedménnyel együtt is elég borsos árak vannak, pulóverek is 200 lejen felül kaphatóak. A sétálóutca végén lévő nagyáruházban is árengedményekkel próbálják csalogatni a vásárlókat egyes üzletek. Az egyikben egy szoknya például 280 lej helyett 200 lejbe került, egy másikban a kabátokban volt bő választék: egy eredetileg 750 lejért árult kabátot 600-ért, 480 lejest pedig 380 lejért lehetett hazavinni. A férfikabátoknál is 10 százalékos árengedményt figyeltünk meg.

A törvény szerint

A törvény szerint egy évben két árleszállítást rendezhetnek a kereskedők: január 15. – április 15. között (őszi-téli kínálatra), illetve augusztus 1. – október 31. között (a tavaszi-nyári termékekre). A tervezett leárazást megelőzően legalább tizenöt nappal be kell jelenteni a szándékot a polgármesteri hivatalnál (illetve a Helyi Rendőrségnél), a leárazandó holmik ellenértékét legalább harminc nappal előtte ki kell fizetni a forgalmazónak, valamint legalább tizenöt nappal előtte össze kell állítani a leárazandó árukészletet. Az árleszállítás legtöbb 45 napig tarthat, a kereskedők a fenn említett periódusban kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb időszakot. Azok, akik nem jelentik be az árleszállítást, 400–2000 lej közötti büntetést is kaphatnak. A maximális 45 napos időszak be nem tartásáért, illetve azért, ha a forgalmazónak harminc nappal előbb nem fizetik ki az áru ellenértékét, 4000–20.000 lej között pénzbírságot szabhatnak ki, illetve elrendelik az árengedmény megszüntetését. A jelzett periódusokon kívüli árleszállítás esetén pedig ugyancsak 4000–20.000 lej közötti bírságot is kiszabhatnak.

Mirela Macra, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy jelen pillanatban 13 jogi személy tett le „soldare” címen jelentést az árleszállítás szándékáról.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!