ERDON Helyi hírek

2019.01.22. 09:14

Sikeres volt a közös rendőri akció

Nagyváradon számolt be az itteni felügyelőség vezetője, Alin Haniş, és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitány-helyettese, Lingvay Csaba a nemrég zajlott közös akcióról.

Nagyváradon számolt be az itteni felügyelőség vezetője, Alin Haniş, és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitány-helyettese, Lingvay Csaba a nemrég zajlott közös akcióról.

Már évtizedekre nyúlik vissza a két megye rendőrségének az együttműködése, amit 2014 decemberében újítottak meg, kiegészítve egy közlekedésbiztonsági tevékenységgel, mondta el Lingvay Csaba ezredes. Egy újabb közös akció zajlott 2018. november 30-tól kezdődően 2019. január 12-ig, melynek fő célja a figyelemfelkeltés és a megelőzés volt. Ebben az időszakban a két megyét összekötő főutakon tartottak ellenőrzéseket, közösen is, a Nagyvárad-Debrecen és Érmihályfalva-Nyírábrány útszakaszokon, mondta el Alin Haniş rendőrkvesztor. Hozzátette, hogy ez volt az első alkalom, hogy ilyen formában dolgoztak együtt. Bihar megyében ez idő alatt 256 járművet állítottak meg és ellenőriztek (27 autóbuszt, 30 mikrobuszt, 68 8+1 személyes gépjárművet és 131 szállításra alkalmas járművet). Mind Bihar, mind Hajdú-Bihar megyében 13-13 ilyen jellegű akció zajlott; Bihar megyében összesen 88 romániai és 26 magyarországi rendőr vett részt ezeken, Hajdú-Bihar megyében pedig 26 romániai rendőr volt jelen az akciók során, valamint ottaniak is.

Tanácsok

Lingvay Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitány-helyettese elmondta, hogy 2018 novemberében a két rendőrség közösen beszélte meg, hogy milyen akciót lehetne indítani annak érdekében, hogy a karácsonyi és újévi időszakok során, amikor forgalomnövekedés tapasztalható a turizmus és a vendégmunkások hazaérkezése miatt, a fáradtság okozta balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet. Az akciók során a sofőröket kávéval, teával kínálták, szórólapokat osztottak, valamint beszélgettek velük, tanácsokat adtak. A közös projekt során egyébként a határátkelőkön is jelen voltak, ahol szórólapokat osztottak az átkelő sofőröknek. Összesen 30 ezer, kétnyelvű információs anyag került szétosztásra, melyen a projekt szlogenjei – „Együtt az ön biztonságáért”, „Álljon meg egy percre pihenni!”, „Mindenkit hazavárnak” – olvashatóak, valamint információk arról, hogy a fáradtság az egyik legfőbb oka a közúti baleseteknek. Tanácsokkal is szolgáltak arról, hogy mit tegyenek a sofőrök, ha vezetésképtelen állapotba kerülnek: álljanak meg pihenni, térjenek be egy büfébe egy frissítőre, kapcsolódjanak ki néhány percre, hosszú utak előtt pedig pihenőkkel együtt tervezzék meg az utat.

A két rendőrség részéről elmondták, hogy sem Bihar megyében, sem Hajdú-Bihar megyében nem történtek közúti balesetek az ellenőrzések ideje alatt.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!