ERDON Helyi hírek

2019.01.18. 14:38

Participatív költségvetés: vasárnapig lehet szavazni

Vasárnap lezárul az a szavazás, amelyen a participatív költségvetés alatt különböző projekteket lehet támogatni. Csütörtökön a nagyváradi RMDSZ sajtótájékoztatón ismertette az általuk benyújtott, illetve felkarolt projekteket, szavazásra buzdítva mindenkit.

Vasárnap lezárul az a szavazás, amelyen a participatív költségvetés alatt különböző projekteket lehet támogatni. Csütörtökön a nagyváradi RMDSZ sajtótájékoztatón ismertette az általuk benyújtott, illetve felkarolt projekteket, szavazásra buzdítva mindenkit.Botházy Nándor, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke elöljáróban elmondta: mint ismeretes, a nagyváradi önkormányzat az idei évben 1,5 millió eurós keretet, úgynevezett participatív költségvetést különített el a közösségi projektek támogatására. Bár a tavalyi kiírásban két projektjük is bekerült a legjobb ötbe, az önkormányzat ezidáig nem kezdte el kivitelezésüket, ez azonban nem tántorítja el őket attól, hogy újabb projektekkel jelentkezzenek a participatív költségvetésbe – mutatott rá. „Pályázati ötleteink kialakításánál magyar szemszögből igyekeztünk a teljes nagyváradi közösség igényeit figyelembe venni” – hangsúlyozta. Az idei kiírás 52 pályázata között a nagyváradi RMDSZ helyi tanácsosai által benyújtott és támogatott három projektjavaslat szerepel, ezekre az első fordulóban online lehet szavazni a www.activ.oradea.ro oldalon. A szavazáshoz egy rövid regisztráció vagy egy egyszerű facebookos bejelentkezés szükséges, utóbbi által nemcsak nagyváradiak szavazhatnak. Mindhárom projektre lehet voksolni, ugyanis a projektek különböző kategóriákban vannak jegyezve. Hogy hogyan is történik a szavazás, arról a nagyváradi RMDSZ Facebook-oldalán egy rövid videót is láthatnak. A három projekt és azok román megnevezéseik: Parkot Biharpüspökibe! – Parc de recreere și sport în Episcopia Bihor, Várad volt a világ közepe! – Meridianul Zero la Oradea, Parkolót a vár keleti oldalához! – Amenajare parcare pe strada Dobrogeanu Gherea. A vasárnap záruló online szavazást egy offline, vagyis papír alapú követi.

A projektekről

A sport és szabadidőpark ötletgazdájaként Pető Dalma rámutatott, hogy az önkormányzat Biharpüspökiben még nem hajtott végre ilyen jellegű környezetrendezési beruházást, ellenben nagy igény lenne rá. „Püspöki lakosai is megérdemlik, hogy egy modern park álljon a rendelkezésükre. Az itteniek ugyanolyan adófizető polgárai Nagyváradnak, megérdemlik, hogy ne egy másik városrészbe menjenek el, ha például a szabadban szeretnének sportolni.” Elmondta, hogy bár más fejlesztések is szükségesek a városrészben, de ezáltal a projekt által is fel tudnák hívni a városvezetés figyelmét Biharpüspökire, és beindulhatnak más, várva várt fejlesztések is.

Meleg Vilmos, az RMDSZ nagyváradi szervezetének elnöke a várba tervezett, az egykor a vár területén áthaladó kezdő hosszúsági körnek emléket állító projektről beszélt. Elmondta, hogy a projektet nem az RMDSZ kezdeményezte, de mivel annak ötlete Cseke Attila 2012-es polgármester-jelölti kampányának része volt, és mivel a nagyváradi magyarság méltán lehet büszke rá, teljes mértékben élvezi a szervezet támogatását. Az alkotás/kialakított tér emléket állítana annak a történelmi ténynek, hogy 1464–1667 között a vár területén haladt át a nulla délkör, amely a hajózási térképek elkészítéséhez szolgált alapul. Kolumbusz hajóján is ott volt a Tabula Varadiensis, a váradi adatokat összegyűjtött csillagászati tanulmány.

Kis Gábor nagyváradi helyi tanácsos a vár északkeleti részére, a Dobrogeanu Gherea (Báthory u.) utcára tervezett parkoló projektjét ismertette. A szintén a várhoz kapcsolódó projekt a turisztikai fejlődést szolgálná, olyan turistabuszoknak szolgálna parkolóhelyül, amelyek a jelenlegi parkolóba nem szívesen, vagy nem tudnak lemenni. Püspökihez hasonlóan Várad-Szőlőst is elhanyagolták az utóbbi években, az elmúlt húsz évben nem részesült semmilyen önkormányzati beruházásban, mint közberuházás csak a temető parkká alakítása valósult meg – mondta el.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!