ERDON Helyi hírek

2019.01.10. 08:26

Ingyenes szűrővizsgálatok lesznek Várad-Őssiben

Ingyenes szűrővizsgálat lesz a központi idegrendszeri károsodással élő mozgássérült gyermekeknek és felnőtteknek, a Várad-Őssi Mentálhigiénis Központban, a Pop de Basesti utca 5. számnál.

Ingyenes szűrővizsgálat lesz a központi idegrendszeri károsodással élő mozgássérült gyermekeknek és felnőtteknek, a Várad-Őssi Mentálhigiénis Központban, a Pop de Basesti utca 5. számnál.

A Nagyvárad-Őssi Mentálhigiénis Központban, ami a várad-őssi református templom udvarán működik, a Gh. Pop de Basesti utca 5. szám alatt, egy újfajta kezdeményezés indul be- nyilatkozta a Bihari Naplónak Csűry István püspök, a várad-őssi református egyházközség lelkipásztora, aki amúgy annak idején, amikor még nem gondolta, hogy egyházi vezető lesz belőle, elvégezte Debrecenben a mentálhigiénés továbbképzést a Kossuth Lajos Tudományegyetem Pszichológiai Intézetén belül. Az említett szolgálat nem más, mint a Magyar Kormány, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott, és a Semmelweis Egyetem keretén belül működő Pető András Kar (közismert nevén Pető Intézet) szakemberei, konduktorai által végzett ingyenes szűrővizsgálat. Ez azt jelenti, hogy elsősorban gyermekeket, de felnőtteket is, akiknek valamilyen fajta idegrendszeri meghibásodás nyomán olyan betegsége, illetve mozgáskorlátozottsága alakult ki, mely javításra szorul, őket a szakemberek előbb megvizsgálják, utána pedig csoportos terápiával segítenek nekik, mely ugyan modern, de azért régi gyökerekkel rendelkezik, hiszen a Pető-elv szerint már régótamunkálkodnak, viszont ide, a Partiumba most érkeztek el.

A Partiumban Szatmárnémetiben van még ilyen, illetve most Nagyváradon lesz, és a Pető Intézet munkatársai szervezik meg ezt a terápiás együttlétet. Az első szakaszban tehát felállítanak egy diagnózist, a jelentkezők közül kiválasztják azokat, akikkel foglalkozni tudnak, megtörténik a csoportkialakítás, majd egy három hétre kiterjedő, napi csoportos kezelés következik. Ez azt jelenti, hogy a csoporton belül a csoportvezetők irányítják ezeket az embereket bizonyos mozgáskultúrával, személyes kapcsolattal, egymás támogatásával és motiválásával. A terápia nem gyógyszeres kezelés, hanem kimondottan a személyiség fejlesztése, az ebben rejlő erőknek a megmozdítása, olyan típusú ember közeli és közti kapcsolat, mely hozza magával a pozitív változásokat. Sokszor ugyanis nem is tudjuk, hogy milyen lehetőség lappang bennünk, de olykor-olykor egy jó szakember vagy csoport, melyet hasonló helyzetű emberek alkotnak, ki tud mozdítani a holtpontról. Reménység szerint több olyan személyen fognak tudni segíteni, akik eddig úgy gondolták, hogy az életük végéig kell a velük született, vagy később kialakult problémát hordozniuk.

Előzetes jelentkezés

Az időpont 2019. január 16-17-e, szerda-csütörtök érdeklődni pedig a 0722-597-364-es telefonszámon kell előzetesen, mely a püspök elérhetősége.

Kiknek javasolt a program rendelésére történő jelentkezés? Gyermekek (féléves kortól) akiknél terhesség alatt, vagy szülés közben vagy közvetlen utána érte őket központi idegrendszeri károsodás (oxigén hiányos állapot, agyvérzés, agyinfarktus) és ennek következtében mozgáskorlátozottság alakult ki, és a következő kórképeket mutatnak: diplégia, hemiplégia, tetraparézis, ataxia, athetosis, spina-bifida,megkésett mozgásfejlődés (nincs diagnózisa). Felnőttek konduktív fejlesztése, re/habilitáció a felnőtt korú népességben egyre gyakrabban előforduló neurológiai kórképekben: CP, sclerosis multiplex, Parkinson-kór, sztrók, koponyasérülés utáni állapotban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!