ERDON Helyi hírek

2019.01.31. 10:05

Idén is rendez Nőnapi bált az RMDSZ Nőszervezet

Szerda délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában közös sajtótájékoztatót Biró Rozália, Kéry Hajnal és Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet országos, megyei, illetve váradi elnöke.

Szerda délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában közös sajtótájékoztatót Biró Rozália, Kéry Hajnal és Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet országos, megyei, illetve váradi elnöke.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke arról számolt be, hogy e hét elején Brüsszelben járt, ahol két rendezvényen vett részt.

Az Európai Néppárt Nőszervezetének (EPPW) székhelyén eldőlt, hogy mint az egyik alelnök a 2018 novemberétől 2021 novemberéig tartó hároméves mandátuma alatt az eddigi négy ország, vagyis Románia, Magyarország, Csehország és Szlovákia mellett Moldova és Ukrajna esetében is koordinálja az EPP-vel szimpatizáló ottani politikai alakulatok nőszervezeteinek munkáját, vagyis négy országban kilenc nőszervezet tevékenységét hangolja össze ezentúl a jelzett dátumig.

Ezután azon a tanácskozáson volt jelen, melyet a Wilfried Martens Központ rendezett arról, hogy női szempontból miként fog alakulni az uniós munkaerőpiac. A konferencián előadó Mariya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos nem sok jóval kecsegtette női hallgatóságát, amikor kijelentette: tudomásul kell venniük, hogy egy eléggé férfiak uralta világban élünk, és az érvényesülésük attól függ, hogy milyen mértékben hagyják ezt a férfiak. Két terület jelent ez alól kivételt, a magánszektor és azok a választások, melyek személyre szólóak. Történik mindez annak dacára, hogy gazdasági számítások szerint évi 16 milliárd euró értékű veszteség éri az Európai Uniót amiatt, hogy nincs férfi-női egyenlőség. Hozzászólásában Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 óta stagnál az a folyamat, hogy egyre több nő vegyen részt az EU politikai életében, úgy tünik tehát, hogy a 27-30 százalékos részesedési plafonhatár áthatolhatatlan. Azt is felvetette emellett, hogy vonatkozó törvények léteznek, csak a gyakorlatba ültetésük nem megfelelő.

A megyében

Kéry Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet Bihar megyei elnöke arról beszélt, hogy számtalan kisebb-nagyobb rendezvényt bonyolítottak le 2018-ban a helyi igényekre és a közösségépítésre alapozva, melyeket az idén is beterveztek. Említést érdemel például a kokárdák készítése március 15-re, a húsvéti zsongás, a nőnapi, anyáknapi és gyermeknapi ünnepségek, az idősek köszöntése vagy a Mosolygós karácsonyt! és a NEEEM!-kampány. A Sorsfordító nők című rendezvényükkel a megbecsülésüket juttatták kifejezésre az érintettek iránt, pályaválasztási lehetőségekről beszélgettek végzős diákokkal. A felsoroltak mellett 2019-ben arra szeretnének a leginkább fókuszálni, hogy mi a szerepe a fiataloknak a digitális világban? Erre gondolva versenyt fognak hirdetni magyar tagozatos diákok számára, melyet a Tanügyminisztérium is országosan elismer. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a lányok közül kevesen választják azt, hogy informatikusok legyenek, holott az IT -ágazatban való munka számos lehetőséget rejt magában, infósokra pedig szinte minden iparágban szükség van.

Váradon

Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet nagyváradi elnöke felidézte, hogy nagy sikerenek örvendett Mága Zoltán hegedűművész tavaszi két koncertje, melyet augusztus 21-jén kirándulás követett Budapestre. Az említetteken kívül népszerűnek bizonyult még az Ovisuli és az Összefogás Nagyváradért Egyesületekkel közösen lebonyolított Körös-parti party, a pedagógus képzések, valamint az internetes zaklatás témakörének boncolgatása olyan szakemberek bevonásával, mint Szántó Ildikó és Scheck Zsuzsa.

Az idei tervek közt szerepel az együttműködés szorosabbá tétele a történelmi magyar egyházak nőszervezeteivel. Március 9-én, szombaton a Lotus rendezvénytermében megszervezik a Hölgyválasz elnevezésű hagyományos nőnapi báljukat. A belépő erre 90 lejbe került, a jó hangulatról az Elit együttes gondoskodik majd. Már fel lehet irathozni az RMDSZ Sas-palotabeli székházában, illetve érdeklődni Székely Hajnalnál lehet a 0740-805-973-as telefonszámon. Ezt megelőzően még beiktatnak egy buszos kirándulást Szolnokra, a Munkácsy-kiállításra. A február 24-i látogatás 50 lejbe került, mely összeg magába foglalja az utat, a jegyet és a tárlatvezetést. Jelentkezni szintén a jelzett telefonszámon lehet, van még néhány hely.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!