ERDON Helyi hírek

2019.01.09. 08:21

Cseke Attila: Törvényes a zászlóhasználat 

Kedden Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke hangsúlyozta: az 1994/75. számú törvény és a 2001/1157. számú kormányhatározat alapján törvényesen van kitéve a magyar zászló a székházon.

Kedden Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke hangsúlyozta: az 1994/75. számú törvény és a 2001/1157. számú kormányhatározat alapján törvényesen van kitéve a magyar zászló a székházon.

Annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, hogy 2018. december 29-ről 30-ra virradó éjjel valaki megpróbálta meggyújtani az akkor még elérhető helyen, vagyis közvetlenül az RMDSZ székházának bejárata felett található magyar zászlót, és az egyik román hetilapban egy olyan cikk is megjelent, mely azt állította, hogy tulajdonképpen illegálisan van kihelyezve a zászló. A szenátor arra hívta fel a figyelmet: már évek óta ott van a magyar zászló, sajnos azonban az utóbbi hónapokban többször is büntetőjogi kategóriába tartozó incidensek célpontjává vált, kezdve tavaly augusztus végétől, amikor elszakították, de az is előfordult már, hogy letépve a bejárat mellett találták az iroda munkatársai. Valamennyi esetben az RMDSZ panaszt tett a rendőrségen, de még nem kapott választ. Az ominónus zászlóégetési próbálkozásról egy mobiltelefonos videó is készült, mely megtekinthető a közösségi médiafelületeken, a felvételen látszik a tettes fiatal nő arca. Egyébként is a Sas-palota passzázsa egy jó bekamerázott terület, már számtalan alkalommal használták a felvételeket bizonyítékként más bűncselekményeknél, tehát gyors megoldásra számít az RMDSZ ami a tettes beazonosítását és felelősségre vonását illeti. A feljelentést december 31-én tette meg az RMDSZ, arra hivatkozva, hogy ami történt, az garázdaságnak, valamint  gyűlöletkeltésnek és diszkriminációra való felbújtásnak minősül, ezért bűncselekmény.

Példák 

A politikus azt is jelezte: időközben különféle teóriák láttak napvilágot, melyek szerint alaptalan az RMDSZ felháborodása, mert semmi keresnivalója ott a magyar zászlónak. Ezen állításokkal szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a zászló és himnuszhasználatot szabályozó 1994/75. számú törvény és ennek végrehajtási utasításairól rendelkező 2001/1157. számú kormányhatározat értelmében igenis van törvényes alapja annak, hogy a magyar zászló is ott lobogjon az RMDSZ székházának homlokzatán. Az említett kormányhatározat lehetőségként törvényes keretet teremtett a kisebbségi szervezeteknek az illető etnikum jelképeinek használatára, sőt ehhez előzetes engedélykérés sem szükségeltetik. Emellett kölcsönös államközi megállapodások és az általános nemzetközi gyakorlat is lehetővé teszi mindezt. Cseke Attila fotókkal bizonyította, hogy például néhány évvel ezelőtt Floridában egy márciuska-ünnepségen az ottani román közösség jól látható helyre kitűzte a román zászlókat, és ez senkit se zavart, ami normális is. Gyulán a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának székházára ki van téve a piros-sárga-kék zászló, akárcsak más ottani helyi középületekre, a kötegyházai, a körösszakálli és battonyai iskolákra, vagy a méhkeréki művelődési otthonra és községházára. Ugyanakkor pedig a Bihar megyei Sólyomkőváron a községházára ki van téve a szlovák zászló is. "Ez egy teljesen természetes dolog, az RMDSZ is abban érdekelt, hogy a magyar-román kapcsolatok együttműködésre, egymás kölcsönös megbecsülésére, a hagyományok, a méltóság és a kultúra tiszteletére támaszkodjanak"- hangsúlyozta.

Újságíró kérdésre válaszolva Cseke Attila megjegyezte: "Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyarságügyi tanácsadója, és az EMNP országos alelnöke megmagyarázhatatlan és meglepő módon- vagy talán annyira mégse- úgy reagált, hogy szerinte az RMDSZ provokál a zászló kitevésével. Ezen kijelentésével szinte lehetetlen helyzetbe lavirozta magát a magyar közösség szemében, ám ez legyen az ő baja. De az is lehet, ha jobban belegondolok, hogy üzenni szeretne ezzel a de facto pártfőnökének, Tőkés Lászlónak, hogy akkor ő is távolítsa el a zászlókat az EP-irodájáról, mert provokálási szándékkal lettek kitéve"- közölte az RMDSZ-es elöljáró.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!