ERDON Helyi hírek

2019.01.18. 10:16

Adófelajánlás március 15-ig!

2019-ben a magánszemélyek személyi jövedelemadójuk 3,5 százalékát ajánlhatják fel akkreditált szociális szolgáltatást biztosító nem kormányzati szervezeteknek. A határidő március 15.

2019-ben a magánszemélyek személyi jövedelemadójuk 3,5 százalékát ajánlhatják fel akkreditált szociális szolgáltatást biztosító nem kormányzati szervezeteknek. A határidő március 15.

Két lényeges adóügyi változásról tájékoztatta lapunkat Fándly Marius, a Bihar Megyei Adóhivatal igazgató-helyettese. A magánszemélyek továbbra is felajánlhatják személyi jövedelemadójuk két százalékát nem kormányzati szervezeteknek, de fontos módosítás az, hogy ettől az évtől kezdve 3,5 százalékot lehet felajánlani azoknak a civil szervezeteknek és egyházi intézményeknek, amelyek a Munkaügyi Minisztérium által akkreditált szociális szolgáltatásokat biztosítanak. Ha a szervezet nem rendelkezik az említett akkreditációval, akkor csak a jövedelemadó két százalékát lehet felajánlani számára. A másik fontos változás az, hogy egységesen március 15. lett az adóbevallási határidő, tehát míg a korábbi években május 25-ig lehetett benyújtani az adófelajánlást, most ezt március 15-ig kell megejteni. A jövedelemadó felajánlására vonatkozó 230. számú formanyomtatványt módosították, az új űrlap a napokban elkészül, mondta az igazgató-helyettes, és azt követően el lehet kezdeni a felajánlást. Fándly Marius hozzátette, hogy a magánszemély benyújthatja személyesen vagy erre meghatalmazott személyen keresztül a felajánlási nyilatkozatot, de elküldheti postán, továbbá elektronikus úton is, ha van elektronikus aláírása. Egy másik lehetőség az, ha a kedvezményezett szervezet gyűjti és adja be a nyilatkozatokat. Az esetleges csalásokat elkerülendő a kedvezményezett szervezet listát állít össze azokról, akik felajánlották számára adójuk egy részét, és ezt a táblázatot minden felajánló alá kell írja.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!