ERDON Helyi hírek

2018.12.04. 09:59

Már az autósok is járhatnak a váradi Centenáriumi hídon

A centenáriumi hangulat nem múlt el december 1-je után sem, ugyanis hétfőn délelőtt Románia nemzeti ünnepe jegyében avatták fel az autóforgalom előtt is a nagyváradi Centenáriumi hidat.

A centenáriumi hangulat nem múlt el december 1-je után sem, ugyanis hétfőn délelőtt Románia nemzeti ünnepe jegyében avatták fel az autóforgalom előtt is a nagyváradi Centenáriumi hidat.

Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos jelenlétében avatták fel tegnap délelőtt a nagyváradi Tímár (Plevnei) és Szigligeti Ede utcák között épült, Centenáriumi hídnak elkeresztelt infrastrukturális objektumot. Az ünnepélyes hídavatáson Ilie Bolojan polgármester mellett többek között jelen volt a város két alpolgármestere, valamint Ioan Mihaiu, Bihar megye prefektusa és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke is. A híd két oldalára ki voltak függesztve az Európai Unió tagországainak a lobogói, mint Ilie Bolojan elmondta azért, hogy ezzel is köszönetét fejezze ki a város az unió polgárainak az erőfeszítésért, amellyel hozzájárultak a váradi híd építéséhez is elengedhetetlen kohéziós alapok létrejöttéhez. Az avatóünnepségen Vlad Moldovan, az építést irányító mérnök elmondta, hogy a híd az országban a legnagyobb ilyen szerkezetű építmény, ugyanis ennek a 80 méter támaszközű hídnak csak a partokon vannak alapjai, magában a Körösben nem. A híd szélessége tizennyolc méter, a járdák három méter szélesek, a két közúti sáv egyenként 3,5 méteres.

Öt tervből álló csomag

A továbbiakban Ilie Bolojan mondta el azt, hogy maga az építkezés idén tavasszal kezdődött, a kivitelezés becsült értéke 3,3 millió euró, ebből 2,6 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatás. Ez a projekt egy nagyobb, öt tervből álló csomag része, melyet Nagyvárad uniós forrásokból valósít meg: a másik négy projekt a Bémer (Ferdinand) tér felújítása, két belvárosi utca gyalogos utcává való átalakítása és a Körös bal partjának a rendezése. Mindezek megvalósítása mintegy 15 millió euróba kerül, ebből az összegből tizenkét százalék a város önrésze. Bolojan bejelentette, hogy ez a híd a gyalogos és biciklis forgalmat szolgálja ki, ugyanakkor jövőre már buszjáratok is közlekednek majd a belvárosban ezen a hídon át. Corina Crețu a maga során megdicsérte a váradi önkormányzatot, amiért sikerült megépítenie ezt a hidat uniós finanszírozással. A nyilatkozatok után a politikusok átsétáltak a hídon a Körös bal partjáról a folyó jobb partjára, ezt követően visszasétáltak a Tímár utcai körforgalomhoz, majd autóba ültek és elhajtottak. A hídon elsőként a román trikolór színeire befestett Dacia hajtott át, majd sorra hajtottak fel a hídra az autók, a rendőrök a két hídfőnél kis román zászlócskákat osztogattak a járművezetőknek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!