ERDON Helyi hírek

2018.12.27. 10:26

Könyvbemutató: Szerelmes szakácskönyv szingliknek

Csütörtök este, december 20-án, az Illyés Gyula könyvesboltban mutatták be Székely Ervin legújabb könyvét, aminek címe: Szerelmes szakácskönyv szingliknek. A szerzővel Simon Judit újságíró beszélgetett.

Csütörtök este, december 20-án, az Illyés Gyula könyvesboltban mutatták be Székely Ervin legújabb könyvét, aminek címe: Szerelmes szakácskönyv szingliknek. A szerzővel Simon Judit újságíró beszélgetett.

Simon Judit újságíró azzal ajánlotta mindenki figyelmébe a könyvet, hogy a benne található receptek érdekesek, a történet szellemes, és emellett kultúrtörténeti csemegékkel is gazdagodhattunk a böngészése során. Székely Ervin viccesen megjegyezte: ha már divatos a hibrid háború, akkor gondolta, miért ne legyen hibrid irodalom is, ezért „támadta meg” több oldalról is a jóindulatú olvasót. Írt tehát egy kellemes, romantikus regényt, sok cselszövéssel és bonyodalommal, melyben, mint egy operettben (csak zene nélkül), győzedelmeskedik a szerelem, s ez a történet ugyanakkor kerete egy szakácskönyvnek. Reményei szerint halmozni lehet így az élvezeteket, hiszen a meglepetésekben és fordulatokban gazdag sztori mellé ízletes ételek recepjei sorakoznak, és az olvasmány gasztronómiai kalandokkal egészül ki.

A történetet és a recepteket más betűtípussal szedték, ezért akit a receptek érdekelnek, könnyen átugorhatják azokat. Akit pedig csak az ételkészítésre kíváncsi, az a könyv végén külön tartalomjegyzéket talál, amelyben gasztronómiai szempontból rendszerezve szerepelnek a receptek.

Románul is

A szerző igyekezett változatos menüt összeállítani, amelyben a magyar konyha remekein kívül fellelhetőek a legjobb spanyol, olasz, amerikai, sőt francia ételek is. Arra törekedett, hogy viszonylag könnyen elkészíthető, de azért ízletes ételeket válogasson össze. Külön gondot fordított arra, hogy csak olyan harapnivalókat osszon meg az olvasóival, amelyeknek az alapanyagai nálunk is könnyen beszerezhetőek. Egy kivételével (homársaláta, mert nem talált ilyen állatot), minden receptet ő maga is kipróbált, a keleti ételek ismertetéséről viszont alapanyagok hiány, lemondott. A szakácskönyvet a fia, ifj. Székely Ervinlektorálta, illetve három recepttel (báránysült, carbonara, tomahawk steak) ki is egészítette.

Nem véletlen egyébként, hogy a sok idézettel fűszerezett könyvnek van egy sajátos, váradi hangneme, szellemisége, könnyedsége, mint ahogyan az se, hogyönéletrajzi ihletésű. Úgy fogalmazott Székely Ervin: a célja az volt, hogy visszaadja a szórakoztató irodalom rangját, mert mostanság ez egy kicsit lenézett műfajnak számít.

A könyvbemutatón jelen volt Molnár Anita, aki a kiadvány borítóját tervezte, valamint Raluca Lazarovici Veres, a Ratio et Revelatio kiadó vezetője, melynek gondozásában januárban románul is megjelenik majd a Szerelmes szakácskönyv szingliknek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!