ERDON Helyi hírek

2018.12.06. 12:47

Kiállítás: A jóság ami számít

Szerdán a Humanitas könyvesboltban a Művészeti Líceum és a Lions Nagyvárad „22” Klub szervezésében diákok alkotásaiból nyílt kiállítás. Projektkoordinátor Rácz Eliza festészettanárnő.

Szerdán a Humanitas könyvesboltban a Művészeti Líceum és a Lions Nagyvárad „22” Klub szervezésében diákok alkotásaiból nyílt kiállítás. Projektkoordinátor Rácz Eliza festészettanárnő.

Harminchat gyerek vett részt a Lions által meghirdetett A jóság ami számít elnevezésű nemzetközi plakátpályázaton, melynek témája a béke volt, az V. C, a VI. A, a VI. C, a VII. B és a VII.C osztályokból, a felkészítő tanáraik Rácz Eliza, Rácz Ervin és Ferchi-Avrămuţ Raluca. Egyébként Rácz Eliza festészettanárnőnek köszönhetően a Művészeti Líceum és a Lions Nagyvárad „22” Klub együttműködésének szép hagyománya van, néhány évvel ezelőtt az egyik diák a pályamunkájával jelentős nemzetközi sikert ért el.

A szerda délben megtartott vernisszázson a klub képviseletében Rodica Dacin arra hívta fel a figyelmet: a Lions egy nemzetközi szervezet, melynek központi székhelye az Egyesült Államokban található. 1,4 millió tagot számlál világszerte, több mint 200 országban. Fő tevékenységi körük a rászorulók, szükségben szenvedők támogatása mindenfajta szempontból. Ugyanakkor a fiatal nemzedékről se feledkeznek meg, valamint környezetvédelmi problémákkal is foglalkoznak, mindennel, aminek szociális vetülete van. Ezt a plakátpályázatot évente meghirdetik, közel 600 ezer fiatalt mozgatva meg. A fő cél, hogy tudatosítsák bennük: miért fontos békében élni, illetve hogyan tudnak ők is hozzájárulni a népek közti megértéshez, miért kell jóknak lenniük, majd arra kérik őket, hogy rajzaikkal juttassák mindezt kifejezésre. Nemzetközi kitekintésben a verseny a 31. kiadásánál tart, összesen 24 díjat fognak kiosztani világszerte. A Lions Nagyvárad „22” Klub 15 éve hirdeti meg a pályázatot, a zsűri a művészi készség, az eredetiség és a téma kifejező megjelenítése alapján értékeli a pályamunkákat.

A díjazottak

Nagy Gabriella tanárnő, a Művészeti Líceum aligazgatónője a tanintézet vezetőségének nevében üdvözölte a kezdeményezést. Hangsúlyozta: nagyon büszke a diákokra és a tanárjaikra, hiszen noha a béke egyesek szerint egy elvont, nagyon nehezen megfogható téma, mégis az alkotásokra tekintve kijelenthető, hogy ők megértették a pályázat lényegét, és ügyesen láthatóvá tették azt, hogyan lehet a mindennapokban megélni a békét. Gratulált mindenkinek, megjegyezve azt, hogy neki valamennyi plakát tetszik.

Liana Dat katedrafőnök is gyönyörűnek nevezte az alkotásokat, a zenei momentumokról Petrucz Eszter, Mircescu Georgiana tanárnő tanítványa gondoskodott, aki fuvolán játszott.

A díjazottak pénzjutalmat és oklevelet kaptak. A fődíjnak Farkas Klaudia-Alexandra örvendhetett (VII. C, felkészítőtanár: Rácz Eliza). Első díjat érdemelt Fehér Evelyn-Renáta (VII. C, felkészítőtanár: Rácz Eliza), másodikat Hexan Maya-Ingrid (VII. C, felkészítőtanár: Rácz Eliza), harmadikat Jankó-Szép Dóra (V. C, felkészítőtanár Rácz Eliza). Dicséretben részesült Rácz Zsófia (V. C, felkészítőtanár Rácz Ervin). Ugyanakkor Farkas Klaudia-Alexandra (VII. C, felkészítőtanár: Rácz Eliza) országos szinten első helyen végzett.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!