ERDON Helyi hírek

2018.12.30. 11:11

Elkészült a födém kétharmada

Már kiöntötték a nyáron kiégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palota födémjének egy részét.

Már kiöntötték a nyáron kiégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palota födémjének egy részét.

 

Mirela Macra, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a munkálatokat irányító hivatal a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság jóváhagyásának a birtokában öntötte ki az épület födémjének a Pavel és a Városháza utcák felőli részét, míg az épület középső részén ideiglenes jelleggel ponyvát húztak az épület tetejére, hogy ezzel is védjék az épület belsejét az időjárás rongáló hatásaitól. A munkálatokat január 14-én kezdik újra, amennyiben az időjárás is megfelelő lesz. A födém megépítése után a tetőszerkezet újjáépítése következik, erre a munkálatra is megvan már a kulturális igazgatóság jóváhagyása.

Első fázis

Mint megtudtuk, a födém és a tetőszerkezet újjáépítése az épület rehabilitációjának első fázisát képezi, ezt követően a szerkezetmegerősítő és olyan munkálatok következnek, amelyek nyomán az ingatlan alkalmas lesz arra, hogy kulturális központként működjön. A nagyváradi görögkatolikus püspökség és a nagyváradi önkormányzat között kötött megállapodás értelmében ugyanis az önkormányzat saját költségen újítja fel és erősíti meg az épületet, ezért cserébe húsz évre az ő kezelésébe kerül az ingatlan, ott az elképzelések szerint kulturális központ fog működni, melyben múzeum, könyvtár, konferenciaterem is helyet kap.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!