ERDON Helyi hírek

2018.12.04. 11:32

BGA-kiírásokról tájékoztattak

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati bemutató és felkészítő körutat rendez Erdélyben leányvállalata, a BGA Pro Transilvania Kft. vezetőinek segítségével. Tegnap Nagyváradon jártak.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati bemutató és felkészítő körutat rendez Erdélyben leányvállalata, a BGA Pro Transilvania Kft. vezetőinek segítségével. Tegnap Nagyváradon jártak.

A szervezett találkozókon az érdeklődők megismerhetik a BGA Zrt. nyílt pályázati programjait, a pályázás és az elszámolás folyamatát a NIR rendszeren keresztül, és tájékoztatást kapnak a BGA Zrt. tevékenységének bővüléséről.

Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-terme szolgált tegnap a rendezvény helyszínéül, ahol Tibád Zoltán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. itteni leányvállalataként működő BGA Pro Transilvania Kft. szakmai igazgatója nyújtott információkat. Arra hívta fel a figyelmet: Erdélyben Kolozsváron és Székelyudvarhelyen van irodája, a partiumi pályázók előbbihez tartoznak, a legfontosabb információk pedig a bgazrt.hu honlapon találhatóak meg.

A Kárpát-megyei magyarok támogatása 1990 után jelentkezett a Magyar Kormány részéről, a 2011-ben létrehozott Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jogelődei az Illyés Közalapítvány, a Kézfogás Alapítvány, az Új Kézfogás Alapítvány, az Apáczai Közalapítvány és a Szülőföld Alap. A finanszírozás a magyar állami költségvetésből, az adófizetők pénzéből van biztosítva, a BGA által többek közt gyakorlatba ültetett célokat pedig a MÁÉRT és a Nemzetpolitikai Államtitkárság határozza meg. Az elmúlt években kialakult a jól ismert pályázati rendszer, mely idén egyéb kiírásokkal bővült. Vannak nyílt pályázatok: központiak és regionálisak, a magyar kultúrával és oktatással foglalkozóak – az előadó ezekről tájékoztatott, illetve családi, vállalkozói és egyházi támogatások – utóbbiakról egyelőre nem tudott beszélni, valamint meghívásos pályázatok is.

Pályázatok

A nyílt pályázatok közül kettő aktuális, a regionális esetében a pályázás határideje december 20-a, román idő szerint 15 óra, a központinál december 19-e, 15 óra. Mindkettőnél a teljes költségvetés 168–168 millió forint.

Erdélyben a meghívásos pályázatoknak öt szelete érhető el: színház, tánc-, bábművészet; felsőoktatási háttérintézmények által igénybe vehetőek; réteglapok (gyerek, ifjúsági, szakmai); kiemelt intézmények (EME, EMKE stb.); szórványkollégiumok. A felsoroltakon kívül ugyanakkor van még egy fejezete a BGA-nak, az oktatási-nevelési támogatás a magyarul tanuló gyerekeknek – 20 ezer forint. Ezekhez a klasszikus kiírásokhoz az idén csatlakozott az EMMI-től átkerült még néhány pályázat, vagyis az egyházi keret, a Határtalanul program és az ifjúsági, cserkész program. Talán rossz hír, az ezek az újak másik informatikai rendszerben működnek, de azért az érdeklődők meg fogják találni ezek leírását a BGA honlapján.

A pályázati pontokat három csoportba összesítették: programok, sajtótermékek, működés és beruházás. A regionális pályázatoknál a felső plafonérték 500 ezer forint, a központiaknál a megpályázható összeg 500 ezer forint–2,5 millió forint.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!