ERDON Helyi hírek

2018.11.13. 13:45

Magyar nyelvű laktációs képzés zajlott

Kétnapos, magyar nyelvű képzést szervezett a Maternet Egyesület Nagyváradon egészségügyi dolgozók számára. A téma a szoptatás gyakorlati kérdései és a laktációs alapismeretek volt.

Kétnapos, magyar nyelvű képzést szervezett a Maternet Egyesület Nagyváradon egészségügyi dolgozók számára. A téma a szoptatás gyakorlati kérdései és a laktációs alapismeretek volt.

A Maternet Egyesület, Bruncsák Anna és Kovács Katalin már 10 éve segíti a szoptató édesanyákat, havi rendszerességgel szerveznek szoptatástámogató csoporttalálkozókat, ezeken gyakran részt vesznek orvosanyukák is. A velük való beszélgetések során jöttek arra rá, hogy mekkora hiányosságok vannak az egészségügyi szektorban a szoptatás témájában, innen indult az ötlet, hogy érdemes lenne egy ilyen témájú képzést szervezni. A Bethlen Gábor Alaphoz pályáztak az ügy érdekében, sikeresen, ennek köszönhetően az Anyatejút Központ 15 órás képzését hozták át az anyaországból, két előadó érkezett a központtól: Rózsa Ibolya IBCLC laktációs szaktanácsadó, okleveles andragógus és dr. Márkus Anita gyermekgyógyász, neonatológus, IBCLC szaktanácsadó, a siófoki újszülöttosztály osztályvezető főorvosa.

A tanfolyamra november 9-én és 10-én került sor, összesen 15 órás volt. A képzésre partiumi orvosokat, családorvosokat, nővéreket kerestek meg, olyanokat, akik újszülöttekkel és kisbabákkal foglalkoznak. A képzés sikeresnek bizonyult, ugyanis összesen 37 egészségügyi dolgozó jelentkezett: érkeztek Érmihályfalváról, Székelyhídról, Bihardiószegről, Margittáról és Nagyváradról háziorvosok, neonatológusok, gyermekgyógyászok, szülész-nőgyógyászok és nővérek. A tanfolyamon résztvevők az Egészségügyi Pontrendszerbe is elismert oklevelet kaptak.

Hasznos tudnivalók

A képzésen számos olyan témáról szó volt, melyek minden kismamát érinthetnek, így az egészségügyi dolgozók által a szoptatás fontosságának üzenete eljuthat az édesanyák felé. November 9-én, péntek reggel az alapoktól kezdték, így az anyatej összetevőiről volt szó elsőként, valamint a szoptatás jelentőségéről. Később beszéltek arról is, hogy a szülés módja milyen hatással lehet a szoptatásra, valamint a bőrkontaktus jelentőségéről és újszülöttek viselkedési mintázatairól. Másnap, szombaton, a szoptatás gyakorlati kérdéseit boncolgatták, valamint a laktáló emlővel és az újszülöttel kapcsolatos leggyakoribb problémákat. Természetesen szó volt arról is, hogy hogyan lehet az anyatejes táplálást elősegíteni, ha a csecsemő nem tud szopni. A kétnapos, magyar nyelvű képzést tapasztalatcserével, közös beszélgetéssel zárták. A képzést a magyar kormány és a Szent László Egyesület támogatta.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!