ERDON Helyi hírek

2018.11.23. 10:38

Gyermekkorunk játékai a Körösvidéki Múzeumban

Csütörtök délben két érdekes kiállítás nyílt a nagyváradi Körösvidéki Múzeum székhelyének első emeletén a játékokat és a legókat kedvelő gyermekek és szülők számára, a közelgő ünnepek alkalmából. Az érdeklődőket dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató köszöntötte.

Csütörtök délben két érdekes kiállítás nyílt a nagyváradi Körösvidéki Múzeum székhelyének első emeletén a játékokat és a legókat kedvelő gyermekek és szülők számára, a közelgő ünnepek alkalmából. Az érdeklődőket dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató köszöntötte.Azokat, akik a 60-as, 70-es vagy 80-as években Romániában voltak gyerekek, érdekes érzés kerítheti hatalmába, ha megnézik a Gyermekkor. Betekintés a játékok lenyűgöző világába című kiállítást, mert legalább négy-öt olyan tárggyal mindenképpen találkoznak, melyek hasonmásával bizonyára sokat játszottak néhány évtizeddel ezelőtt. A tárlat több mint 600 darabból álló válogatást mutat be a Bukaresti Játékmúzeum gyűjteményéből. Ezeket Romániában, vagy más országokban, például az NDK-ban, Angliában, Japánban, Kínában, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban, vagy a volt Szovjetunióban állították elő az 1900–1980-as években, és a romániai gyermekek több generációjának játékai voltak. Az eseményt a Bihar Megyei Tanács, a Plastor cég (egykor Viitorul), valamint a Bukaresti Játékmúzeum Egyesületének együttműködésével szervezték meg.

30-50 évvel ezelőtt Romániában a legnagyobb játékgyár Aradon működött. Az Arădeanca név alatt ismert üzem az évek során több millió babát gyártott, sok-sok gyerek örömére. Népszerűségnek örvendtek a Geta és a Liviu babák, tulajdonképpen a Barbie és Ken babák másolatai. Ugyanott gumijátékokat is készítettek kisgyermekek számára. Az egyik legkedveltebbnek a méregzsák Donald kacsa számított. Miután már nem szolgált játékul, a szülők, nagyszülők dísztárgyként használták. Temesváron keménypapírból készítettek tárasasjátékokat: Kontinensek állatai, Ki nevet a végén? Dákok és rómaiak, Piticot törpe, Fekete Péter, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Kezdetben a játékautók, repülők, és más játékok lemezből készültek, később ennek helyét átvette a műanyag. Ebből az anyagból gyártotta játékait a bukaresti, temesvári, lugasi és a váradi gyár is. A közismert játékok lajstromát a 3 lejbe kerülő kisautók gazdagították, a Dacia 1100-as és 1300-as modellek. A letűnt rendszer másik játéka volt a marokkó, amit színes pálcikákkal játszottak.

A Lego aranykora

A másik kiállítás címe A lego aranykora (1970–1990). Az anyaga az 1970-es és 1990-es években gyártott Lego készletekből áll, és a Kolozsvári Brickenburg Egyesület jóvoltából kerültek Váradra. Négy fő témára osztották fel a gyűjteményt: A város, A kozmosz, A vonat és A kalózok. Még érdekesebbé teszi a bemutatót, hogy berendeznek egy játszóhelyet is, ahol a Brickenburg Egyesület által, külön erre a célra rendelkezésre bocsátott Lego-darabokból lehet majd építkezni. Erre a kiállításra legfeljebb 20 személyből álló csoportokat fogadnak, előzetes bejelentkezés alapján, amit a 0259/706–101 telefonszámon hétfőtől péntekig 10–15 óra között lehet megtenni. A résztvevő gyermekeknek 5 évesnél nagyobbaknak kell lenniük. Ezt a rendezvényt a Bihar Megyei Tanács és a Kolozsvári Brickenburg Egyesület együttműködésével szervezték meg.

A kiállítások 2019. február 10-ig látogathatók. Egy jegy ára felnőtteknek 8 lej, 4 év fölötti gyermekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak 4 lej. A belépés ingyenes 4 éves kor alatti gyermekek, szociális intézményekből érkezett gyermekek, háborús veteránok, az országos múzeumhálózat jelenlegi munkatársai és nyugdíjasai számára.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!