ERDON Helyi hírek

2018.11.07. 09:01

Felújítanák a Pénzügyi Palotát

Keddi sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke bejelentette: pályázatokat tettek le a Pénzügyi Palota és az egykori Zöldfa fogadó épületeinek renoválására. 

Keddi sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke bejelentette: pályázatokat tettek le a Pénzügyi Palota és az egykori Zöldfa fogadó épületeinek renoválására. 

Ezt egy sürgősségi kormányrendelet teszi lehetővé, melynek idevágó kulturális aspektusai is vannak. Két pályázatot tettek le a Kulturális Minisztériumhoz, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy pozitívan bírálják el ezeket, eredmény legkésőbb a jövő év elején várható. A Fő utca 35. szám alatti, lerobbant állapotban levő ingatlant- melyet egykoron pénzügyi palotának építettek, később pedig poliklinika működött benne- közigazgatási központként szeretnék használni, vagyis az a Megyei Tanács és a Prefektúra székhelyeként funkcionálna, illetve a legfelsőbb szintjén egy múzeumot is létesítenének benne Bihar megyéről. A befektetés becsült értéke áfával együtt 21,6 millió lej.

Az egykori Zöldfa fogadó épületének felújítására, ahol jelenleg a bábszínház üzemel, ugyan korábban sikertelenül pályáztak a Regionális Operatív Program keretében, de most azt remélik, hogy ezúttal másképpen alakulnak a dolgok. A beruházás értéke ebben az esetben 10,3 millió lej. A filharmónia restaurálására is akartak pályázni, de mivel az ingatlan tulajdonjoga per tárgyát képezi, nem volt lehetséges- magyarázta Pásztor Sándor, aki azt is bejelentette: egy másik pályázatot is előkészítettek, mellyel kapcsolatban szintén optimisták, de erről egyelőre nem akar többet mondani.

Gyermekvédelem

Egy másik témára áttérve, a tanácselnök Călin Puia, Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Igazgatóság (DGASPC) áthelyezett volt főigazgatójának a „viselt dolgairól” számolt be. Kifejtette: sok kérdése lenne hozzá, de képtelenség vele találkozni, mert már a leváltása, vagyis augusztus óta folyamatosan betegszabadságon van, holott bizonyíték van arra nézve, hogy közben vadászpartikra meg különféle kulturális eseményekre jár. Azt is mondta Pásztor Sándor: számos különös dolgot művelt Puia, ezek közül csupán néhányat sorolt fel, úgymond a jéghegy csúcsait. Állítása szerint az egyik ilyen, hogy Puia a saját maga nevében írt kérvényt igazgatói minőségében jóváhagyta, ez arról szólt, hogy több ezer lejes képzésen vegyen részt a bukaresti egyetemen. Vagy: kissé furcsa, hogy ugyanazon a napon két, összesen több mint 800 ezer lej értékű szerződést is kötött az általa vezetett DGASPC egy céggel arról, hogy berendezéseket vásárol, és rokoni szál is van az ügyben. Vagy: az is szembeötlő, hogy 2016 és 2018 áprilisa között 36 kivitelezési megállapodást kötött egy olyan, nem túl sok tapasztalattal rendelkező vállalkozással, melynek egy adott pillanatban a teljes üzleti forgalma csupán abból származott, hogy megegyezett a DGASPC-vel.

Újságírói kérdésre válaszolva Pásztor Sándor elmondta: azt reméli, hogy az év végéig a repülőtér új termináljánál befejeződnek a munkálatok, de a késés nem a megyei tanács, hanem a kivitelező cég hibája, üzemelni pedig valamikor a jövő év elején kezdhet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!