ERDON Helyi hírek

2018.11.26. 08:50

Egyházmegyei kórustalálkozót tartottak a Székesegyházban

Szombaton az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezte meg a Római Katolikus Püspökség az idén is az Egyházmegyei Kórustalálkozót. 13 énekkar lépett fel, több mint 200 személy.

Szombaton az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezte meg a Római Katolikus Püspökség az idén is az Egyházmegyei Kórustalálkozót. 13 énekkar lépett fel, több mint 200 személy.

„Énekeljetek új éneket az Úrnak, minden föld zengjen dalt az Úrnak!” (Zsolt 96,1) mottóval november 24-én, szombaton az egyházzenei élet fellendítése céljából rendezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az idén is az Egyházmegyei Kórustalálkozót, Oláh Gabriella kántornő főszervezésében. A Székesegyházban zajlott, nagyszerű lelki feltöltekezést biztosító összejövetelre a hagyományokhoz híven olyan egyházi kórusok érkeznek, amelyek állandó jelleggel, heti rendszerességgel ünnepi liturgikus szolgálatot látnak el az egyházmegye templomaiban.

Köszöntő beszédében Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a II. Vatikáni Zsinat után egyre inkább kihangsúlyozodott, hogy a liturgiába való bekapcsolódás egy mélyebb, tudatosabb részesedést jelent mindabból, ami ott történik. A liturgia Isten dícsérete, ilyenkor megteremtődik a tér és az idő ahhoz, hogy Isten jelenlétét megtapasztaljuk, és a vele való találkozást elősegíti a mi szolgálatunk is, amit tehát méltóan kell végeznünk. Ezért nem értéktelen vagy elfecsérelt idő az éneklés, illetve az a munka, melyet a karnagyok, a kántorok és a kórusvezetők felvállalnak.

13 kórus

A továbbiakban 13 kórus lépett fel, elismerésre méltó színvonalon és lelkesedéssel, nem ebben a sorrendben: a Székesegyház gyerekkórusa, kórusvezető Kristófi János (Itt jelen vagyunk); a Székesegyház Szent László Énekkara, kórusvezető Kristófi János (Horváth Márton Levente: O salutaris Hostia, William Byrd: O magnum Misterium); a Székesegyház Szent Cecília felnőttkórusa, kórusvezető Oláh Gabriella (L. Perosi: Laudate Dominum, Caccini: Ave Maria); a Székesegyház Szent Cecília Gyerekkórusa, kórusvezető Oláh Gabriella (Hol szeretet és egyetértés, Várva vártam, Bárdos-Dienes: Világnak királyné asszonya); a várad-újvárosi Halmos László kórus, karvezető Kribus Mónika (Josquin Perez: Tengernek fényes csillaga, Esterházy Pál: Infinitae largitur); a Barátok temploma Bihari Sándor Kórusa, karvezető Kiss Géza (E. Grieg: Ave Maria Stella, O. Pitoni: Cantate Domino!); a székelyhídi Szeplőtelen Fogantatás plébánia kórusa, karvezető Béres Csilla (Anonimo: Regina Caeli jubila, Esterházy: Veni Creator Spiritus); az érmihályfalvi Jubilate Deo felnőttkórus, karvezető Bokor János (Jacques Arcadelt: Ave Maria, Mariano Garau: O salutaris hostia); az érmihályfalvi Vox Angeli gyerekkórus, karvezető Bokor János (Szent Anya üdvözlény, Itt jelen vagyok); a szilágysomlyói Báthory István kórus, karvezető Orosz Zoltán (Üdvözlény Mária, Égi szűzvirág); a monospetri Krisztus Király Kórus, karvezető Schmotzer Erika (Liszt-feldolgozás); a baromlak-füvesi Páduai Szent Antal plébánia kórusa, karvezető Mercsák Antal (Spiritus Jesu Christi, O jak sa sladko spieva); a bihari és biharpüspöki plébániák egyesített kórusa, karvezető Lőrincz Ilona (Salve mater misericordiae, Carlo Rossini: Adoremus în aeternum).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!