ERDON Helyi hírek

2018.11.26. 08:56

Aranytoll- egy játékra szólító emlékverseny

November 23-25. között szervezte meg a Tunyogi Katalin tanítónő vezette Pertinax Egyesület a 15. Aranytoll F. Diósszilágyi Ibolya meseíró emlékversenynek a határon átívelő döntőjét.

November 23-25. között szervezte meg a Tunyogi Katalin tanítónő vezette Pertinax Egyesület a 15. Aranytoll F. Diósszilágyi Ibolya meseíró emlékversenynek a határon átívelő döntőjét.

33 versenyző, vagyis negyedikes diák vett részt ezen Arad, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben és Szilágy megyékből, Bukarestből, valamint Pest megyéből. A megmérettetés fővédnöke Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő volt, a zsűrit Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat főszerkesztője, Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője, Búzási Noémi, Halász Tünde és Székely Anna tanítónők alkották.

A díjkiosztó ünnepséget szombat este tartották a Kolozsvári úti római katolikus művelődési házban. Tunyogi Katalin főszervező köszöntőjében arról szólt, hogy kettős ünnepet ülnek, hiszen idén a 15. alkalommal szervezték meg az Aranytollt, és a névadó F. Diósszilágyi Ibolya éppen 100 esztendeje született. Ennek apropóján a Prológ kiadó Fények és árnyak címmel megjelentetett egy kötetet, mely a verseit tartalmazza, illetve a szokásokhoz híven az a könyv is napvilágot látott, mely az előző versenykiírás meséit kínálja olvasásra. Mindkét kiadványt az RMDSZ és a Megyei Tanács támogatta.

Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője játékra szólító versenynek nevezte a megmérettetést, mely kreatívitást, fantáziát, tehetséget, fogalmazási tálentumot igényel. Leszák Ferenc, a diósdi testvériskola igazgatója elismerését fejezte ki, hogy nálunk még törődnek avval, hogy ilyen jellegű vetélkedőket szervezzenek. Sele Tünde tanfelügyelő a mesék fontosságát emelte ki, Zsigmond Emese főszerkesztő lelki és szellemi, földi és égi páncélokról beszélt.

A díjazottak

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat különdíjaival Lehmayer Domonkos, Bala Tamara és Székely Hanna térhettek haza. A Napsugár folyóirat felajánlásainak Szejke Beáta, Erdei Jázmin, Boros Bianca, Szász Noémi és Mihálydeák Tünde örvendhettek. A Pertinax Egyesület elismerése Hekler Nórát, Zátrok Líviát és Pogrányi Boglárkát illette. Dicséretben részesült Mihálydeák Tünde, Szász Noémi, Boros Bianca, Szász-Ferkő Eszter, Hekler Nóra, Erdei Jázmin és Szejke Beáta. Harmadik lett Szabados Júlia, második Borsos Ágota, a győztes pedig Ruff Brigitta. A dobogósok aranymedált kaptak.

Az ünnepségen fellépett a Szacsvay-iskola országos első díjas, Kiss Tünde zenetanárnő által felkészített kórusa, a mezőtelegdi Szoboszlai-Gáspár István és Edit által koordinált Sebes-Körös-menti Pacsirták Néptánccsoport és Miklós Anna hetedikes diák. A rendezvény támogatta a Bihar Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Napsugár szerkesztősége, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP), A Holnap Kulturális Egyesület, a Várad folyóirat, a Prológ kiadó, Biró Rozália, a Caritas Catolica, a Szacsvay-iskola, a Piticot Alapítvány és a Pacsirták Néptánccsoport.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!