ERDON Helyi hírek

2018.10.08. 13:47

Sokadalom a 27. Nagyváradi Őszön

A lassanként éledő váradi kulturális élet részeként ismét meglehetősen sokrétű programmal zajlott a múlt hétvégén a Nagyváradi Ősz, amelyet immár a 27. alkalommal rendeztek meg.

A lassanként éledő váradi kulturális élet részeként ismét meglehetősen sokrétű programmal zajlott a múlt hétvégén a Nagyváradi Ősz, amelyet immár a 27. alkalommal rendeztek meg.

A helyszínek változatosabbá tételében is újdonságot jelentett az idei Nagyváradi Ősz: az események többnyire a várban zajlottak, de idén a Zöldfa utcán is voltak kiegészítő programok. A rendezvénysorozat centruma azonban tehát a vár maradt. Ott mindegyik napon nagy tömeg követte a programokat – annál is inkább, hogy a város ma már többségi lakossága számára ez a település egyik csúcsrendezvénye, minden évben. Már a nyitónapon, azaz csütörtökön mintegy 3000 látogató fordult meg a várban, és százak a másik helyszínen, a szervezők becslései szerint. A várban a program a felvezető napon, azaz csütörtökön és pénteken is tizenkét órakor indult, aztán szombaton és vasárnap már tíz órától kilátogathattak az érdeklődők – és mindig szinte meg is teltek a programhelyszínek.

Ismert előadók

A csendrendelethez szokásos módon igazodva minden nap huszonhárom óráig tartottak a programok – amelyek este nyolctól pörögtek fel, akkor kezdődtek ugyanis a koncertek. És ezekre, azaz a fellépőkre egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a szervezők az utóbbi években: már ismert, divatos, főleg a fősodorba illeszkedő előadókat hívnak meg. Különféle formációkkal szokott nagyritkán vissza-visszatérni Bean, aki legutóbb a Subcarpați-cal volt a várban, most pedig a Șuie Paparudéval – szintén nagy közönségsikert aratva. A fiatal felnőttek és a tinik üdvözölték különös lelkesedéssel Macanachét, aki új albumát, a Moft címűt mutatta be, valamint azt a Vanoteket, akinek már idén nyár elején be volt tervezve egy fellépése a váradi várba, de azt elmosta az eső – így most tért vissza a beígért pótlásra, és ezúttal a zenekarával. Az idősebbek pedig inkább a Damian Drăghici & Brothers-koncerten, valamint a Holografon voltak jelen nagyobb számban. A generációk közötti közös pont leginkább a mindig keserédes dalokat, de mainstream megszólaltató Irina Rimes fellépése volt.

Vásári forgatag

Szintén egyre nagyobb szokott lenni ezen a rendezvényen a vendéglátós rész. Idén mintegy 20 ilyen stand kínálata közül lehetett válogatni, általában 20–40 lej közötti árakon. Sokan panaszkodtak is, hogy ez nekik drága, ugyanakkor – mint például a Streetfood Fest alkalmával is – egyes vendégek azt emelték ki, hogy az ilyen jellegű, egyszerre utcai, kézműves és rendezvényes étkezés sehol a világon nem olcsó. A különlegességek között volt például tintahal, egy adag 30 lejért, vagy épp rák, 35-ért, különlegesebb hamburgerek 20-ért. Váradiakon kívül az ország számos más pontjáról is érkeztek árusok, többek között Bukarestből és Temesvárról is. Mindezt összesen hat báros stand egészítette ki. Napközben a gyerekeknek kialakított minijátszótér volt a sláger. Ott kisvasutazni és körhintázni is lehetett, valamint a szokásos kézműves műhelyfoglalkozások is népszerűek voltak. Estére aztán ezek a helyszínek már kevesebb érdeklődőt vonzottak – a gyerekek egy részét haza is vitték a szülők –, és a koncertek előtt, az étkezésen kívül a másfajta vásárlásé lett a főszerep. Butiksor is volt ugyanis, olyan árusokkal is, akik a helyi vállalkozásokat népszerűsítő Made în OR márkanév alatt fogtak össze.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!