ERDON Helyi hírek

2018.10.17. 14:00

Sínbővítéssel együtt járó forgalmi felfordulás Nagyváradon

Óvatosan közlekedjenek a gépkocsivezetők az elkövetkező mintegy másfél hónapban, mert komoly forgalmi változások vannak a Teleki (Primăriei), a Vitéz (Decebal) és az Aradi út kereszteződésében.

Óvatosan közlekedjenek a gépkocsivezetők az elkövetkező mintegy másfél hónapban, mert komoly forgalmi változások vannak a Teleki (Primăriei), a Vitéz (Decebal) és az Aradi út kereszteződésében.

Tegnap elkezdték bontani a villamossíneket a Teleki (Városháza) utca, a Vitéz (Decebal) út és az Aradi út kereszteződésében, így ott le van zárva az autóbusz- és villamosforgalom előtt a Decebal híd felé vezető menetirányban a Vitéz utcának a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) és Bem József (Tuberozelor) utcák által közrezárt része. A helyszínen jártunk, hogy magunk győződjünk meg róla, hogyan is van kialakítva ott a forgalmi rend. A Decebal híd felől jövő forgalom előtt nincs lezárva a Vitéz utca, tehát autóval lehet menni az Aradi út felé, illetve a hármas útkereszteződésben lévő nagy körforgalmon áthajtva az állatkert felé vagy a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcára letérve a főtér irányába. Aki az Aradi út felől jőve a Decebal híd felé akar menni, az le kell térjen a Vitéz utca – Teleki utcai körforgalomban az állatkert felé, be kell hajtson a Beöthy Ödön utcára, majd ott az első lehetőségnél balra kell térnie – ez a Nyárfa (I. L. Caragiale) utca –, ahonnan a Teleki utcára kiérve szintén balra kell fordulni a Bem József (Tuberozelor) utcára, és azon végighajtva lehet kiérni a Vitéz utcára.

Ideiglenes körforgalom

A Bem József és a Vitéz utca kereszteződésében egy ideiglenes körforgalmat alakítottak ki a villamossíneken, a sínpárok közötti járdaszegélyt elbontották, hogy a körforgalmon át lehessen haladni. A Bem József utca felől jövő autók letérhetnek a Vitéz utcán a Decebal híd irányába, visszafordulhatnak az Emanuel templom felé, de áthajthatnak az Őssi (Stefan O. Iosif) utcára is. Akik a Teleki utcáról jönnek, szintén le kell térjenek a Bem József utcára, és az utca végén kialakított ideiglenes körforgalomnál a fent említett irányok bármelyikébe hajthatnak tovább. Akik a Vitéz utcán az állatkert felől jönnek autóval, szintén a Beöthy Ödön – Nyárfa – Teleki – Bem József utca útvonalon kerülve haladhatnak tovább a Vitéz utcán a Decebal híd irányába. Az Őssi utca felől jövő autósok az ideiglenesen kialakított körforgalomnál letérhetnek az Emanuel templom felé, de behajthatnak a körforgalomba és ráfordulhatnak a Vitéz utcára a Decebal híd irányába is. Mint azt az illetékesek korábban elmondták, körülbelül másfél hónapig tartanak a sínbővítési munkálatok, tehát a fent leírt forgalommódosítás is legalább ennyi ideig lesz érvényben.

Villamosok helyett buszok

A  villamoshálózat bővítése miatt villamospótló autóbuszok közlekednek Nagyvárad nagy részén.

Az elkövetkező mintegy egy-másfél hónapban a Teleki (Primăriei) út, az Aradi út és a Vitéz (Decebal) út kereszteződésében zajló sínbővítési munkálatok miatt Nagyváradon villamosok csak a Szöllősi végmegálló és a Sinteza gyár között közlekednek a nagyállomás és a Rogériuszi piac érintésével. A városközpontban, az Aradi úton és Őssiben, valamint a Vitéz úton a T1 és a T2 jelzésű villamospótló autóbuszok járnak. A villamosmegállókban lévő kijelzőkön a Helyi Közszállítási Vállalat felirattal figyelmezteti az utasokat arra, hogy használják a villamospótló autóbuszokat.

T1-villamospótló

A T1 jelzésű buszjárat egyik végmegállója az Olaszi park, innen halad végig a Vitéz úton, megáll a Ferenc (Doinei) utcánál, a Decebal piacnál és a Decebal híd másik oldalán. A T1-es busz következő megállója a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcán van, majd a főtér előtt áll meg, ezt követően a Holdas templomnál, aztán a Nagyvásárteret (December 1. tér) megkerülve (egy megálló a toronytömbháznál) a Gojdu-líceumnál áll meg, ez a járat másik végállomása. Innen halad tovább a Kossuth (Independenței) utcán, megáll a Fekete Sas-palota mellett, majd a Teleki utcán a Partiumi Keresztény Egyetem közelében, a Bem József utca 19. számnál kialakított ideiglenes megállóban, és innen tér le a Vitéz utcára, ahol három buszmegállója van (Decebal híd, Decebal piac, Doinei utca), és visszaér az Olaszi parknál lévő végmegállóba.

T2-villamospótló

A 2-es villamosok helyett a T2 jelzésű autóbuszokat vehetik igénybe az utasok. Ezek a buszok az Őssi végmegálló és a Vitéz (Decebal) út között mindkét menetirányban ugyanazon az útvonalon haladnak, mint a villamosok, és ugyanazokon a helyeken is állnak meg. A Vitéz utcai kereszteződésnél azonban az Aradi út felől jövő busz letér a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcára, ahol egy megállót létesítettek számára, ezt követően megáll a Holdas templomnál és a Nagyvásártérnél (December 1. park) a toronytömbház mellett, innen visszafordul és a Gojdu líceumnál, valamint a Fekete Sas-palotánál, a Partiumi Keresztény Egyetemnél, a Bem József utca 19. szám alatti lévő megállókban áll meg. Innen fordul vissza a Vitéz utcára, ahonnan visszatér az Aradi útra és megy ki egészen az Őssi villamos-végmegállóig.

Autóforgalom

A már említettek mellett az autóforgalomra vonatkozó változások közé tartozik az, hogy a Nyárfa (Caragiale) utca egyirányúvá válik a Primăriei/Teleki utca irányába. Az Arany János utca egyirányúvá válik a Teleki utca irányából a Beöthy Ödön utca irányába. A Teleki (Primăriei) utca kétirányúvá válik a Bem József (Tuberozelor) és az Arany János utcák közötti szakaszán. A Városháza utcáról kötelező letérni a Bem József utcára, nem lehet tovább hajtani a Vitéz utcai kereszteződésig. A Bem József utca egyirányúvá válik a Teleki utca felől a Vitéz út felé

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!