ERDON Helyi hírek

2018.10.17. 14:08

Participatív költségvetés: hosszabb határidő

Viták és szavazások már voltak, de a „döntős” projektekről újra lesz szavazás a neten, majd újabb nyilvános találkozók alkalmával, urnás voksolás is. Márciusban történik meg a legmagasabb szavazatszámmal rendelkező projektek 2019-es költségvetésbe való felvétele.

Viták és szavazások már voltak, de a „döntős” projektekről újra lesz szavazás a neten, majd újabb nyilvános találkozók alkalmával, urnás voksolás is. Márciusban történik meg a legmagasabb szavazatszámmal rendelkező projektek 2019-es költségvetésbe való felvétele.

Lejár a határidő – figyelmeztetett még a hét elején közleményben a nagyváradi önkormányzat: október 31-ig pályázhatnak projektekkel a nagyváradiak az úgynevezett participatív költségvetési támogatásra, tudatták akkor. Két nap múlva pedig bejelentették: mégis meghosszabbítják a határidőt. Így december 1-ig lehet végül is ötleteket beküldeni. Augusztus 1-től, amikor elindították ezt a kampányt, például olyan projektötletek merültek fel, hogy épüljön gördeszkapálya a nemrég átadott Szálka III park közelében, fedjék be a Vadpatakot a Lacul Roşu és a Ştefan cel Mare utcák kereszteződésétől a vasúti sínekig, modernizálják a Corneliu Coposu utcát, legyen zöld folyosó a villamosvágányok mentén, hozzanak létre parkot a Tineretului negyedben, legyen csónakázó rész a Szent László-híd és a Garasos-híd között, kerékpártárolókat állítsanak fel a tömbházak között, legyen kerékpárcserés kölcsönzői rendszer a városban, legyenek automata közvécék egyes csomópontokban, hozzanak létre zenei stúdiót a várban, LED-megvilágítással lássák el a villanyrendőrrel fel nem szerelt gyalogátkelőket stb. A projektek évi összköltségvetése 1,5 millió euró, a legmagasabb érték pedig egy-egy pályázat esetében 200 ezer euró. Végül 10 projektet választanak majd ki, amelyeket beemelnek a helyi költségvetésbe. A javaslattételben olyan személyek vehetnek részt, akiknek lakóhelye, vagy állandó tartózkodási helye Nagyváradon van, és akik legalább 18 évesek. A projektek benyújtása online lehetséges (activ.oradea.ro), vagy írott formában is, személyesen, a városházán, a szükséges formanyomtatvány kitöltése révén.

Projektjavaslatok

A projektjavaslatoknak a következő területek egyikébe kell tartozniuk, Nagyvárad város közigazgatásának célkitűzéseihez igazodva: utcai infrastruktúra (utcák, járdák, terek), zöldterületek és a játszóterek, mobilitás és közlekedésbiztonság, a nyilvános helyek felszerelése (városi bútorok, közvilágítás stb.), kulturális infrastruktúra, társadalmi infrastruktúra, egészségügyi infrastruktúra, digitális korszerűsítés. A projektek technikai és jogi elemzését a nagyváradi önkormányzat szakbizottsága végzi. A polgárok szavazással szólhatnak bele a döntésbe, két külön szakaszban: online voksolás (50%-ban számít bele a végeredménybe) és a nyilvános közviták során megejtett voksolások (50%). Viták és szavazások már voltak, de a november 10. – január 20. időszakban a kiválasztott, „döntős” projektekről újra lesz szavazás a neten, majd a január 21. – február 28. időszakban, újabb nyilvános találkozók alkalmával urnás voksolás is, a negyedekben. 2019 márciusában történik meg a legmagasabb szavazatszámmal rendelkező projektek 2019-es költségvetésbe való felvétele. További információk: online platform – https://activ.oradea.ro; e-mail: budgetparticipativa@oradea.ro; telefon: 0259/437–000/248-as mellék.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!