ERDON Helyi hírek

2018.10.05. 11:36

Magyar–Román Külgazdasági Konferencia váradi részvétellel

Békéscsabán hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a Magyar–Román Külgazdasági Konferenciát, amit egy kétoldalú üzletember találkozó követ. Az idén ezt október 10-én tartják.

Békéscsabán hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a Magyar–Román Külgazdasági Konferenciát, amit egy kétoldalú üzletember találkozó követ. Az idén ezt október 10-én tartják. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban elnevezésű, a RO-HU7-projekt keretében megrendezésre kerülő konferencián előadások hangzanak el a magyar–román kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, üzleti és befektetési lehetőségekről, külgazdasági tevékenységekről, határon átnyúló pályázatokról, adózással és cégalapítással kapcsolatos változásokról a Kárpát-medencei és további romániai területeken, a magyar vállalkozások kereskedelmi kapcsolatainak kiépítése, az export növelése és egyéb gazdasági kooperációk létrehozása érdekében. Ebben az évben a külgazdasági rendezvény október 10-én, szerda délelőtt 10 órai kezdettel Békéscsabán, a Fiume szállodában kerül megrendezésre.

A program

Megnyitó: dr. Orosz Tivadar – elnök, BMKIK, MKIK Magyar–Román Tagozat. Köszöntő és üdvözlő hozzászólások: 10.10–10.30 óra – Dunai Péter – főtitkár, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara: Az MKIK Külgazdasági tevékenysége; 10.30–10.50 – Dr. Marius Lazurca – nagykövet, Románia Magyarországi Nagykövetsége: Román–magyar gazdasági kapcsolatok, befektetési lehetőségek. Előadók: 10.50–11.20 – Diósi László – elnök-vezérigazgató, OTP Bank Románia: Románia gazdasági helyzete és gazdasági kilátások 2019; 11.20–11.40 – Gheorghe Seculici – a Román KIK alelnöke, az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Agrárkamara elnöke: A kereskedelmi kamarák szerepe a vállalkozások fejlesztésében; 11.40–12 Monica Terean – Közös Titkárság-vezető: Az INTERREG RO-HU Határon átnyúló pályázatok értékelése; 12–12.15 – Miheller Martin Péter – projektmenedzser, Don Orione Alapítvány: A Don Orione/BMKIK közös határ menti pályázat bemutatása; 12.15–12.35 – Fándly Marius – vezérigazgató-helyettes, Bihar Megyei Közpénzek Hivatala: Adózás és cégalapítás Romániában; 12.35–12.50 Skapinyecz Péter – cégvezető, (KGH) Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.: A megújult KGH szolgáltatásai; 12.50–13 – Kérdések, hozzászólások – konzultáció; 13–14 – Ebéd; 14–16 – Magyar–román üzletember találkozó.

Az „Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban” projekt (főszerződés száma: 41097/11.04.2018) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával. A program célja közös, román–magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!