ERDON Helyi hírek

2018.10.10. 13:59

„Egyre többen fognak ilyeneket fogyasztani”

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék döntése szerint nem számít majd bűncselekménynek az etnobotanikus szerek használata. A szakértők szerint ennek negatív következményei lesznek.

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék döntése szerint nem számít majd bűncselekménynek az etnobotanikus szerek használata. A szakértők szerint ennek negatív következményei lesznek.

A 2011. évi 194 sz. törvény szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok, akik ilyen szerekkel folytatnak ügyleteket, a változtatás szerint viszont csak az említett szerek importja, exportja, illetve forgalmazása számít bűncselekménynek – ha viszont valaki saját használatra szerez be ilyesmit, büntetőjogilag nem vonható majd felelősségre. A változás a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép jogerőre, viszont a szakértők máris arra figyelmeztetnek, hogy ennek nyomán nőni fog az etnobotanikus szereket használók száma.

Lehetetlen felmérni

Bár az elnevezésük alapján az ember azt gondolná, hogy természetes vegyületekről van szó, a helyzet valójában egész más. Amint egy hazai, függőség ellenes kezelést nyújtó klinika weboldalán olvasható, az úgynevezett etnobotanikus szerek szintetikus készítmények, melyeket különböző, illegálisan működő laboratóriumokban állítanak elő. Mivel kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy pontosan mit tartalmaznak, szinte lehetetlen felmérni, hogy az egészségre pontosan milyen hatásuk van, akár veszélyesebbek is lehetnek a már ismert kábítószereknél. Súlyos mellékhatásaik vannak, a fogyasztók nem egy esetben a sürgősségre kerülnek.

Dr. Hadrian Borcea sürgősségi főorvos szerint hetente öt-tíz személy kerül a sürgősségre drogok, azaz főleg etnobotanikus szerek fogyasztása miatt. A legtöbben közülük 15–25 év közöttiek, de volt már 55 éves páciensük is, akinek az esetében sürgős beavatkozásra volt szükség. A drogproblémák miatt a sürgősségre kerülők száma ráadásul évről évre nő megyénkben is, Borcea doktor szerint minden évben 15–20 százalékkal.

Elvonókúra kellene

Kérdésünkre, hogy mi a véleménye az új rendelkezésről, amely szerint a fogyasztás nem büntetendő, a főorvos elmondta: véleménye szerint azok, akik etnobotanikus szereket fogyasztanak, első sorban egy egészségügyi problémával állnak szemben már az első pillanattól kezdve. Az, hogy a törvény nem teszi kötelezővé a fogyasztók számára az orvosi kezelést sem, vagyis nem utalják be őket erre a célra kialakított központokba, oda vezet majd, hogy egyre többen fognak ilyen szereket használni, hiszen nem lesz motivációjuk arra, hogy ne tegyék meg. Pedig a sürgősségi kezelést követően a fogyasztókat elvonóintézetbe kellene utalni, ilyen viszont megyénkben nincs. Kolozs, illetve Iași megyében vannak ilyen központok, s azokat a betegeket, akik felismerték, hogy kezelésre szorulnak, oda irányította.

Dr. Dorel Țîrț, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) szóvivője szerint a rendelkezés nem helyes. „Tekintettel arra, hogy a jelenség egyre gyakoribb, nem hiszem, hogy ez a rendelkezés közegészségügyileg hasznos volna a társadalmunk számára” – fejtette ki.

Tervek

Márciusban írtunk egy kétségbeesett édesanyáról, akinek a fia etnobotanikus szereket fogyaszt, s akit, mivel a fiú nem akarja, nincs hová beutalnia elvonókúrára. Nincsenek megfelelő törvények arra, hogy a szereket árusítókat komolyan megbüntessék és arra sincs mód, hogy azokat a fiatalokat, akik függőkké váltak, egy megfelelő helyen tudják kikezelni, mondta lapunknak az édesanya. Ahhoz, hogy a drogok teljesen kitisztuljanak szervezetükből, több hónapra lenne szükség, de úgy tűnik, egyetlen kórház sem fogadja be őket.

Jelenleg tervezik, hogy a Gavril Curteanu városi kórház gyermek-ideggyógyászati osztályán létesüljön egy részleg a kábítószer, illetve alkoholfüggő kiskorúak számára, hiszen, amint a kórház menedzsere nemrég nyilatkozta, fontos lenne, hogy a sürgősségi ellátást követően egy teljes felépülésüket célzó kezelést is kapjanak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!