ERDON Helyi hírek

2018.10.16. 11:23

A városnak adták az emlékművet

Tegnap közjegyzői hitelesítéssel, illetve jelképes átadással is rögzítve lett, hogy a Tikvah Egyesület a Bihar Megyei Műemlékvédő Egyesületnek adományozta a Heyman Éva-emlékművet.

Tegnap közjegyzői hitelesítéssel, illetve jelképes átadással is rögzítve lett, hogy a Tikvah Egyesület a Bihar Megyei Műemlékvédő Egyesületnek adományozta a Heyman Éva-emlékművet.

A naplóírása és tragikus sorsa miatt a váradi Anna Frankként is ismert Heyman Évát 1944. június 3-án deportálták Auschwitzba. A nagyváradi Tikvah Egyesület önkéntes alapon, támogatókkal karöltve körülbelül hat évvel ezelőtt indította útjára azt a projektjét, melynek célja az volt, hogy képzőművészeti alkotás emlékeztessen rá, illetve általa a hozzá hasonlóan a holokauszt áldozatává lett többi gyermekre azon a helyen, ahol több mint 74 évvel ezelőtt a zsidókat szállító halálvonatok elindultak a megsemmisítő lágerbe.

Napra pontosan három évvel ezelőtt, 2015. október 15-én avatták fel a Heyman Éva-szobrot a Rhédey-kertben, hogy emlékeztessen valamennyi, 1944 májusában és júniusában elhurcolt zsidó gyermekre, mely emlékművet a venezuelai származású, de jelenleg Angliában élő Flor Kent képzőművész pro bono készítette el, illetve szintén díjmentesen állította össze a különféle engedélyek beszerzéséhez szükséges dokumentációt Emődi Tamás műépítész. A Tikvah Egyesület ezt követően felajánlotta, hogy a városnak ajándékozza az emlékművet, abból is kiindulva, hogy a tragikus események Várad történelmének a részét képezik, mely gesztust az önkormányzat 2016-ban egy helyi tanácsi határozattal elfogadott.

Hitelesítették

Az adományozás tényét konkrét aláírásokkal azonban csak most hitelesítették közjegyző előtt, illetve egy szimbolikus gesztusként Teszler Emília, a Tikvah Egyesület vezetője átadta a Rhédey-kertben, vagyis közterületen található emlékművet Angela Lupşeának, a Bihar Megyei Műemlékvédő Egyesület ügyvezető igazgatójának, hogy a továbbiakban ez adminisztrálja. Ugyanakkor pedig megállapodtak abban is, hogy a leendő zsidó történeti múzeumban Heyman Éva emlékét is ápolni fogják.

A rövid ünnepségen jelen volt egy osztály a Iuliu Maniu Görögkatolikus Líceumból, akik általuk festett Dávid-csillagos köveket helyeztek az emlékműre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!