ERDON Helyi hírek

2018.10.10. 13:53

A Rogériuszon lakott az olasz maffiózó

Részletek derültek ki arról az olasz maffiózóról, akinek nagyváradi elfogásáról már beszámoltunk az elmúlt napokban. Az ügyén dolgozó olasz rendőri vezető, Claudio Sanphilippo azt nyilatkozta, a harminc legveszélyesebb bűnöző listáján szerepelt náluk az elfogott férfi.

Részletek derültek ki arról az olasz maffiózóról, akinek nagyváradi elfogásáról már beszámoltunk az elmúlt napokban. Az ügyén dolgozó olasz rendőri vezető, Claudio Sanphilippo azt nyilatkozta, a harminc legveszélyesebb bűnöző listáján szerepelt náluk az elfogott férfi.

Vito Bigione hamis papírokkal és hamis személyazonossággal bujkált Váradon, amikor elfogták. A Szicília nyugati részén található Mazara del Vallo településről származik és a világszerte keresett bűnözők listáján volt. Múlt csütörtökön a bihari megyeszékhelyen ütöttek rajta aztán, és éppen egy lakónegyed átlagos lakosának adta ki magát, ott is élt egy ideje. A rendőrség azt tudatta, hogy a megyei struktúrájuk a különleges akciók lebonyolításával megbízott, úgynevezett harcosokat is bevonta az elfogásba, ugyanakkor együttműködtek az olasz rendőrséggel is, a férfi ellen ugyanis európai elfogatóparancs volt érvényben. A 66 éves olaszt egy ottani bíróság már elítélte, 15 évet kapott nagy rizikófaktorú drogok nemzetközi kereskedelme miatt. A maffiózó június 28. óta állt körözés alatt, és egy darabig nem lehetett tudni, a világ melyik pontján bujkál, ugyanis már sokfelé megfordult. Például ő volt az az ember, aki összehozta az olasz Cosa Nostra bűnszövetkezetet és a dél-amerikai Ndrangheta Kartellt, hogy közösen kereskedjenek nemzetközi szinten kokainnal.

Egyéb részletek

Látszólag Biggione egyszerű üzletember volt, és csak akkor derült ki, hogy mennyire összetett és illegális üzleteket kötött, amikor már a hatóságok néztek utána a múltjának. Az olasz rendőrség által összeállított profilja szerint már 1992 óta több száz kilogrammos szállítmányokban hozta be a kokaint Kolumbiából, Namíbiából és Brazíliából. Ehhez halászhajókat használt, az akcióit egy dél-szicíliai maffiózó család, az Adate família finanszírozta. 2003-ban már a rendőrség kereste a férfit, akkor azonban már Namíbiában volt, és mellékkeresetként, valamint fedősztoriként egy ottani luxusétterem menedzsereként dolgozott, amelyet befolyásos emberek látogattak – sokan közülük épp azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a kiadatását. Egy évvel később Venezuelában, Caracas városában mégis elfogták, hazavitték, de pár év után szabadult.

Ilyen előzmények után tűnt el ismét, és mindaddig kerestették, ameddig most Váradon rá nem bukkantak. Az ügyén dolgozó olasz rendőri vezető, Claudio Sanphilippo azt nyilatkozta, a harminc legveszélyesebb bűnöző listáján szerepelt náluk az elfogott férfi. Levadászásának az utolsó szakasza, amikor már tudták, merre kell keresni, egy hónapot tartott. Ennek során már együttműködtek az olasz és a román rendőrök, figyelték és lehallgatták a bűnözőt. A rajtaütést olasz részről koordináló Fabrizio Mustaro azt mondta, Nagyváradon egy tömbház negyedik emeletén lakott a férfi, és amikor már azt is tudták, mely lakásban van, még néhány napig figyelték, majd amikor egy reggel elhagyta az épületet, úgy döntöttek, hogy indulhat az akció utolsó része. Most csütörtökön reggel 9-kor vásárolni ment le a Rogériusz negyedbeli lakásából, amikor odaléptek hozzá, és igazoltatták. Hamis papírt mutatott fel, erre hivatkozva be is vitték. A lakásban egyébként tízezer euró készpénzt találtak, valószínűleg abból élt itt. A hírek szerint június óta volt Váradon, egy munkatársa javasolta, hogy itt bújjon el.

Kiadatás

A George Călinescu utcán álló panelházban, egy váradi nevére bérelt lakásban lakott, kerülte a kontaktust a szomszédokkal, akik csak annyit tudtak, hogy valami külföldi lakik mellettük. Először az olasz hatóságok tudták meg, hogy itt van, mivel az embereit már figyelték Olaszországban, a rendőrök ezt követően vették fel a kapcsolatot román kollégáikkal, és néhány napon belül már közösen figyelték a Călinescu utcai lakást. Elfogása után Váradon döntöttek az előzetes letartóztatásáról, ezt követően pedig ki fogják adni az olaszoknak. Úgy tudni, ez most nagyon gyorsan fog zajlani, néhány nap alatt.

Az olasz egyébként politikai kapcsolatokkal is próbálkozott: felesége francia származású, és elmondta a nyugati sajtónak, hogy ismerik a munkaügyi minisztert, akivel jól együttműködtek, sőt, azzal igyekezett elfedni bűnözői tevékenységüket, hogy azt mondta, a tárcavezető bármikor kezeskedik is értük…

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!