ERDON Helyi hírek

2018.10.11. 13:47

A fiatal tehetségek felkarolása a cél

A magyarországi Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat keretében Nagyváradon tartotta kihelyezett konferenciáját az Imre Zoltán Program tegnap. Városunk is Imre Zoltán Pontnak lett kiválasztva.

A magyarországi Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat keretében Nagyváradon tartotta kihelyezett konferenciáját az Imre Zoltán Program tegnap. Városunk is Imre Zoltán Pontnak lett kiválasztva.

Az Imre Zoltán Program a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) legújabb programja, melynek partnere a nagyváradi Szigligeti Színház. Nem véletlen tehát, hogy a váradi színház volt a házigazdája annak a konferenciának, melynek keretében az illetékesek ismertették magát a programot. A színház páholyelőcsarnokában rendezett eseményen Czvikker Katalin, a házigazda Szigligeti Színház menedzsere köszöntötte először a résztvevőket, gesztusértékű jelzésnek tartva azt, hogy a váradi színházban kerül megrendezésre a konferencia.

Mi az NKA?

Lőrinczy György, az NKA alelnöke köszöntőjében elmondta: a Nemzeti Kulturális Alapot az Antall-kormány idején hozták létre, és lényege az, hogy bizonyos adókból befolyó összegekkel támogassák a kultúrát pályázatok alapján. Eddig összesen 172 milliárd forintot költött támogatásra az NKA, ebből mintegy hatmilliárd forint értékben 13 ezer határon túli magyar kulturális projektet támogatott. Az NKA-nak tizenhat állandó kollégiuma van és négy ún. programkollégiuma, ezek között a legújabb az Imre Zoltán kollégium. Az NKA egyfajta irányváltáson megy keresztül, mondta Lőrinczy György, ugyanis most már nemcsak pályázatok alapján osztják ki a támogatásokat, hanem menedzserirodával, szakmai háttérrel megtoldott pályázatokkal egyfajta irányító, mentoráló szerepet is vállal pályakezdő művészek, alkotók számára. Erre példa volt az egykori Cseh Tamás, ma Hangfogó Program néven futó könnyűzenei kollégium, azt követően pedig a Halmos Béla Program, ami a népzenei, táncházmozgalmat támogató program. A legújabb ilyen jellegű struktúra pedig a kortárs táncot támogató Imre Zoltán Program.

Imre Zoltán Program

A plenáris előadások sorát Pataki András, az Imre Zoltán Program kuratóriumának vezetője, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója nyitotta meg, aki részletesen beszélt a kortárs táncművészetet támogató programról. Kifejtette: célkitűzésük az, hogy a fiatalokat állítsák fókuszba ezzel a 2017-ben bejelentett, úgynevezett pályára állító programmal, amely 100 millió forintos kerettel indult el. A program két fő célkitűzése a jövő alkotóira és a jövő közönségére irányul. Az előbbi vonatkozásban fő célja a programnak segíteni a fiatalokat a bemutatkozásban, a pályakezdésben, illetve láthatóvá tenni őket produkciók által. Az abszolút kezdőknek garantáltan bemutatott előadást és egy kötelező mentorálást biztosít, a már bemutatkozott fiatal pályakezdőknek pedig nemcsak a produkció megszületését garantálják, hanem annak forgalmazását is úgy, hogy a piacot azért ne befolyásolják. A pályájuk elején lévő alkotók segítését a Nemzeti Táncszínház vállalta magára. A budapesti helyszínek mellett négy vidéki és egy határon túli színház, a nagyváradi vállalta magára ezeknek az előadásoknak a bemutatását. Jelezte, hogy a helyszínek, az ún. Imre Zoltán Pontok kiválasztásában szempont volt az, hogy az illető városokban a kortárs tánc ne legyen ismeretlen műfaj a nézők körében. Az Imre Zoltán Program továbbá ingyenesen igényelhető próbahelyet biztosít, szakmai konferenciák szervezését és a fiatal alkotók digitális portfóliójának létrehozását támogatja. A program másik fókuszcsoportja a jövő közönsége: ebben a vonatkozásban támogatja a program a táncművészet megismertetését a fiatal közönséggel.

A délelőtt folyamán előadást tartott még Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Alapítvány vezetője a produkciós házak szerepéről a fiatal tehetségek felkarolásában. Mint mondta, az Imre Zoltán Program jelenti a nagy lehetőséget a fiatal alkotóknak, de a produkciós házak szerepe az, hogy a fiatal alkotók továbblépését és folyamatos fejlődését biztosítsa. Talló Gergő, a Műhely Alapítvány vezetője a huszonöt éves független szervezetet mutatta be, míg szünet előtt Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója mutatta be részletekbe menően az általa vezetett intézményt, kijelentve többek között azt, hogy a Nemzeti Táncszínház új épületét várhatóan jövő év februárjában avatják fel a budapesti Millenáris parkban.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!