ERDON Helyi hírek

2018.09.26. 19:11

Táncfesztivál a sokszínűség jegyében

Fiatal koreográfusok és nemzetközi hírű társulatok előadásai, valamint visszatérő programok színesítik az október 22–28. között Váradon megrendezendő III. Infinite Dance Festival kínálatát.

Fiatal koreográfusok és nemzetközi hírű társulatok előadásai, valamint visszatérő programok színesítik az október 22–28. között Váradon megrendezendő III. Infinite Dance Festival kínálatát.A harmadik idényéhez érkezett Infinite Dance Festival beharangozó sajtótájékoztatóját szerdán tartották meg a Szigligeti Stúdióban. Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere elmondta, hogy a fesztivál különlegességét többek között annak sokszínűsége adja. A fesztivál egy olyan térré vált, ahova a pályakezdő fiatalok, az egyetemen tanulók rendszeresen visszatérnek. Továbbá az IDF találkozóhelye a független és a profi táncműhelyeknek, de ezt kiegészítve akár az amatőr táncos társadalom is be tud ide kapcsolódni. „Így átfogó terület az, amit megszólítunk” – hangsúlyozta az intézményvezető. A továbbiakban Dimény Levente, az IDF művészeti vezetője ismertette a legfontosabb tudnivalókat. Elöljáróban kiemelte, hogy a fesztivált a Szigligeti Színház, a Bihar Megyei Tanács, a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja, a Magyar Művészeti Akadémia támogatja. A művészeti vezető külön kiemelte az Imre Zoltán Programot, melyet az NKA tavaly hozott létre azért, hogy pályakezdő, fiatal koreográfusoknak biztosítson be- és megmutatkozási lehetőséget. A Szigligeti Színház Imre Zoltán pontnak jelentkezett, vagyis vállalta azt, hogy Nagyváradon tíz fiatal koreográfus produkcióját mutatják be. Ezek közül hatot az IDF keretében láthat majd a közönség. Emellett a saját összeállítású programja is van az IDF-nek. Ezekről szólva Dimény Levente elmondta, hogy fellép a fesztivál keretében a Szegedi Kortárs Balett, a dunaújvárosi Bartók Táncszínház, a Duda Éva Társulat, a Kolozsvári Magyar Opera, valamint a bukaresti Nemzeti Táncközpont. A fesztivál keretében mutatja be a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes Idegenek című produkcióját Györfi Csaba rendezésében. A fesztivál Pro Dance szekciójában a nagyváradi és Bihar megyei amatőr táncegyütteseknek biztosítanak megmutatkozási lehetőséget. Mint mondta, mivel az IDF immár rangos eseménnyé nőtte ki magát, ezért az amatőr táncegyüttesek közül szelektálni fognak. Ugyancsak része a fesztiválnak a Joy Dance program, amelyben a tánc mint szórakozás jelenik meg, vagyis az érdeklődők maguk is táncolhatnak majd.

Kiegészítő programok

Az Infinite Dance Festival keretében Szabó Attila, Andreea Belu és Simona Dabija táncművészek tartanak mozgásszínházi workshopot, ugyanakkor sor kerül a Magyar Színházi Szövetség harmadik színpadtechnikai műhelymunkájára is, amelyet a MASZÍN a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel együttműködésben bonyolít. Október 25-én összművészeti performanszra várnak mindenkit a szervezők: az Élő Várad Mozgalom íróival, illetve táncosokkal, zenészekkel és képzőművészekkel megvalósuló performanszot ezúttal a Nagyváradi Vár G épületében tartják, a fesztivál csütörtöki napján, délután öt órától. Október 26-án táncház, október 27-én pedig lampionos táncest várja az érdeklődőket, csütörtöktől szombatig pedig a Moszkva Kávéház egy-egy koncertjére is sor kerül.

Jegyek és bérletek

A fesztiválra jegyek és bérletek már válthatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14–19 óra között), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. Az öt stúdióelőadásra 50, az öt nagyszínpadi előadásra 75 lejért lehet bérletet váltani. Az előadásokról bővebben a Szigligeti Színház honlapján (www.szigligeti.ro), valamint az idf.szigligeti.ro weblapon és az esemény hivatalos Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők. A szervezők ugyanakkor a FestivApp mobiltelefonos applikáció révén az okostelefonnal rendelkezők számára is elérhetővé teszik a fesztivál kínálatát, a FestivApp felhasználói pedig valós időben értesülhetnek az esetleges programváltozásokról.

Pénzügyek

Újságírói kérdésre válaszolva Czvikker Katalin elmondta, hogy a Szigligeti Színház a jegyeladásokból származó összegeket fordítja majd az IDF költségeinek fedezésére, az Imre Zoltán programtól hárommillió, a Nemzeti Kulturális Alaptól kétmillió forint támogatást kaptak a szervezők, a Bethlen Gábor Alap pedig a társulatok elszállásolását támogatja anyagilag.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!