ERDON Helyi hírek

2018.09.10. 08:43

Országos egészségügyi premier Nagyváradon! A Biostandard laboratóriumok személyre szabott teszteket végeznek a bélflóra egyensúlyáért!

Allergiás vagy, kaptál legalább egyszer az életedben probiotikum típusú gyógyszert, fogyasztottál már túl sok antibiotikumot, vannak krónikus gyomor-bélrendszeri rendellenességeid, és nem találsz rájuk gyógyírt, vagy valakid a családban, aki krónikus betegségben szenved?

Allergiás vagy, kaptál legalább egyszer az életedben probiotikum típusú gyógyszert, fogyasztottál már túl sok antibiotikumot, vannak krónikus gyomor-bélrendszeri rendellenességeid, és nem találsz rájuk gyógyírt, vagy valakid a családban, aki krónikus betegségben szenved?

A Nagyváradi Biostandardnál, 2018. szeptember 15-től kezdődően Romániában egyedülálló lehetőséged van arra, hogy speciális teszteket végeztess, amik felfedik az igazi okot: a bélflóra egyensúlynak felborulását!

Csak a Nagyváradi Biostandardnál!

A Nagyváradi Biostandard Laboratóriumok speciális laboratóriumi tesztek elvégezésére készülnek, amikkel azonosítani tudják a bélflóra egyensúlyát, ennek alapján pedig az orvosok képesek lesznek kezelni sok akut és krónikus betegséget.

Az országban elsőként a Nagyváradi Biostandard (N. Jiga utca 18-20. szám), valamint a kutatásra és gyógyszegyártásra szakosodott német Immunodiagnostik AG társaság lehetővé teszi az emberek számára az egész országban, hogy szervezetük jelenlegi mikrobióta (a bélben élő mikrobák közössége) állapotáról tudomást szerezzenek. Pontosabban, egy egyszerű széklet vizsgálatból, a Biostandard laboratóriumok kimutatják egyes baktériumok hiányát vagy túlszaporodását, amik a bélflóra egyensúlyhiányát okozzák, ami sok betegség megjelenésének kedvez.

Hippokratész: „Minden betegség a bélben kezdődik”

Dr. Ciprian Iovan, laboratóriumi főorvos, a Nagyváradi Biostandard menedzsere, a Bihari Napló, Jurnal bihorean, Erdon.ro és Bihon.ro olvasói számára kifejtette, hogy a mikrobák egyensúlyának megőrzése alapvető fontosságú a szervezet egészének egyensúlya szempontjából. Az orvos leszámol egy rendkívül népszerű mítosszal, miszerint a háziállatok (macska, kutya, stb) súlyosan károsíthatják az egészséget. Dr. Iovan azt mondja, hogy éppen ellenkezőleg, a túlzott higiénia vezetett az elmúlt években a csökkent változatosságú baktériumokkal és mikroorganizmusokkal való kapcsolathoz, ami a bélflóra alacsony diverzifikációját okozta. Ezért a háziállatokkal történő érintkezés az embert különböző baktériumokkal hozhatja kapcsolatba, amelyek idővel hozzájárulnak a mikroorganizmusok változatosságához, ez pedig biztosítja a jobb egészségi állapotot.

Bár látszólag úgy tűnik, hogy a baktériumok ellenségeink, azonban a mikroorganizmusok nem ellenségek, hanem szövetségeseink az egészségünk megtartásában, védő, gyulladáscsökkentő hatásuk van, harcba szállnak a kórokozó baktériumokkal szemben.

A bélrendszeri egyensúlyhiányok okai

A mikrobióták módosításának három fontos tényezője van:

- túlzott antibiotikum-használat,

- modern ételek (csokoládé, gyorséttermi ételek stb.),

- túlzott higiénia.

Ezek az okok megváltoztatják a bélrendszer egyensúlyát, és gyulladásokat hoznak létre a bél nyálkahártyájában.

Következésképpen az intesztinális sejtek közötti területek megnagyobbodnak, és a baktériumok, toxinok, emésztetlen étel teljesen behatolnak a véráramba, amit a szervezetünk idegen anyagokként azonosít majd, és olyan ellenanyagokat termel, ami autoimmun betegségek és allergiák kialakulásához vezet.

Tudnivalók

Néhány nappal ezelőtt, a Biostandard Laboratóriumok képviselői és németországi partnereik kifejtették a különböző szakterületeken működő Bihar és Szatmár megyei, valamint nagybányai orvosoknak a microbiome jelentőségét az egészség szempontjából és a bárki számára Nagyváradon elérhető tesztek fontosságát.

A baktériumok fertőzéseket okoznak

Kevesen tudják, hogy egy egészséges felnőtt beleiben 100 milliárd baktérium található, ami 10-szer nagyobb, mint az emberi szervezet sejtjeinek száma.

Az embernek 23.000 génje van, a mikroorganizmusok pedig 3.300.000 génből állnak. Gyakorlatilag, a közös mikrobiális genom (microbiome) 150-szer nagyobb, mint a humán genom.

Szintén keveset tudják, és hogy a microbiome az emberi szervezethez hasznosítható, és súlya körülbelül 1 kg, bár nincs jellegzetes szerkezete. A microbiome egy sejtekből álló szervezett rendszer, ami közelebb áll az immunrendszerhez, mint a májhoz.

A bél fala féligáteresztő, és csak bizonyos részecskék számára teszi lehetővé a véráramba jutást, más nemkívánatos komponenseket, például toxinok és emésztetlen élelmiszer-részecskék behatolását blokkolja. Azonban, ha a bél membránjának csomópontjai kibővülnek, ezek a toxikus vegyületek bekerülnek a véráramba, ahol nem ismeri fel őket a szervezet, az immunrendszer pedig reagál és védő antitesteket termel, ugyanakkor azonban megtámadja az egészséges sejteket is. Következmények: autoimmun és pajzsmirigy betegségek, elhízás, emésztési problémák, puffadás, hasmenés, élelmiszer-allergia, fáradtság, fejfájás, zavartság, ingerlékenység, koncentrálási képtelenség, szorongás, depresszió, hangulatváltozások, ízületi fájdalom, ekcéma, sóvárgás a feldolgozott élelmiszerek, cukrok és alkohol iránt.

Az antibiotikumok elpusztítják a mikrobiótát!

Az antibiotikumot alacsony dózisokban már évtizedek óta használják, hogy ezzel fokozzák a haszonállatok növekedését és a takarmány hatékonyságát, de a mechanizmus, amellyel az állatokat hizlalták nem volt ismert.

A gyermekeknél alkalmazott antibiotikumok hozzájárulhatnak a felnőttkori elhízáshoz az élet későbbi szakaszában.

A rövid távú étrendi változások hatása a bél mikrobiótára:

- Jelentős és gyors változások vannak a mikrobiótában 24 órán belül, a magas zsír- és alacsony rosttartalmú, vagy fordított étrend megkezdése után, de e változások nagysága szerény, mert a bélflóra enterotípusa stabil marad legalább 10 napig. A enterotípus tehát erősen összefügg a hosszú távú étrenddel;

- Ha egy adott enterotípus bizonyítottan megváltozott a betegség miatt, a hosszú távú étrend alkalmazása lehetővé teheti a mikrobiális moduláció javítását az egészség jobbá tételére.

Lehetőségek a jövőre nézve:

- Megállapították, hogy a tejzsírban gazdag táplálék az erek megvastagodásához vezetett a B. Wadsworthia baktérium bélben történő elszaporodása következtében;

- A mikrobák alkalmazása a terápiában;

- Több krónikus betegség társul a bél dysbiosisához (bélbeli egyensúlytalanság);

- Általában a mikrobióták sokféleségének hiánya okozza;

- A legismertebb példa intesztinális egyensúlyhiányra a visszatérő Clostridium difficile fertőzés, és vannak bizonyítékok, melyek erősen alátámasztják a széklet transzplantációt mint terápiás megoldást.

Következtetések:

- A bél mikrobiális funkciója virtuális szervként funkcionál, és jelentősen növeli a gazdaszervezet anyagcsere kapacitását;

- A fenotípusos mikrobiális kombináció, a metabolikus profilalkotás és a klinikai szaktudás oda fog vezetni, hogy megértsük az emlősök és a mikrobák közötti metabolikus nyelvet;

- Ez egy új paradigmát kínál az új terápiák kifejlesztéséhez számos akut és krónikus állapot esetén.

HOGYAN részesülhet ezekben a tesztekben?

Bármelyik személy, felnőtt, vagy gyermek, Bihar megyéből vagy bárhonnan az országból részesülhet ezekben a legújabb generációs tesztekben.

A szükséges székletelemzéséhez kérjük, jelentkezzenek a Biostandard Laboratóriumokban, a Nicolae Jiga utca 18-20. szám alatt, 8:00 és 18:00 óra között vagy hívjanak minket a 0259.451554 telefonszámon, illetve kérjenek tájékoztatást és időpontot e-mailben: office@biostandard.ro.

A Nagyváradi Biostandard Laboratóriumok weboldaláról is tájékozódhatnak: www.biostandard.ro.

(Fizetett hirdetés! H 93844)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!