ERDON Helyi hírek

2018.09.17. 17:25

Megmozdult szótár a váradi városi múzeumban

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum egy olyan kiállítást hozott létre és hozott el most a váradi várba, ami az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás játékokkal ötvözi.

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum egy olyan kiállítást hozott létre és hozott el most a váradi várba, ami az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás játékokkal ötvözi.3D-ben kinyomtatott versek, színészek és a költő hangján megszólaló, a leeséskor visító gyümölcsök, a pitypang szirmaihoz hasonlóan ráfújáskor szálló, majd versekké összeálló betűk. A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. Ennek megfelelően versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra, és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget.

Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. „Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg tehát a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum A megmozdult szótár című vándorkiállításának az a fele, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjával hoztak létre. Másfelől pedig Weöres költőideálja a „személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét”. A kiállítás másik, hagyományos része mégis bepillantást enged a Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását mégiscsak befolyásoló életrajzba. Ezeket a tematikus elrendezésben szereplő témaköröket elsősorban Weöres Sándor levelezésén, vallomásain keresztül mutatják be, az ő szavait idézik a szervezők, ha a családjáról, mestereiről, tanárairól, barátairól, az irodalmi életről, történelmi, politikai eseményekről vall. Emellett lehetőség van arra is, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokat, fotókat, könyveket, képzőművészeti alkotásokat is megtekintse a nagyközönség, valamint a társintézményekben fellelhető dokumentumok teszik még vonzóbbá a kiállítást.

Több rész

Az elmúlt csütörtök délután zajlott nyitóünnepségen Imre Zoltán, a városi múzeum kultúráért felelős főigazgató-helyettese – az ő kapcsolatainak köszönhető a kiállítás itteni létrejötte – arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárlat a PIM egyik leglátogatottabb tárlata volt.

Hegyi Katalin kurátor, irodalmi muzeológus azt mondta: Nagyvárad a 14. állomása a 2013-ban, Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára létrehozott vándorkiállításnak. Nehéz helyzetben voltak, mert a költő hagyatéka nincs közgyűjteményben. Amikor tehát szembesültek azzal, hogy nem is fogják tudni hagyományos eszközökkel megjeleníteni Weöres költészetét a nagyközönség számára, mert igazi tárgyak nincsenek a birtokukban, akkor született meg az az ötlet, hogy egy interaktív kiállítást hozzanak létre. Összefogtak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, és az ottani tanárok, illetve a tanítványaik alkották meg az elektronikus installációkat. Amikor megszülettek az ötletek, a PIM ezeket az elektronikus játékokat tartalommal töltötte fel. Az volt a szerencséjük, hogy Weöres mindig sokat kísérletezett a nyelvvel, a versformákkal. Számára a nyelv zeneisége és ritmusa nagyon fontos volt, és ezek meg tudnak jelenni a modern installációkban. Ugyanakkor arra is gondoltak, hogy nem minden látogató fog örülni annak, ha csak számítógépekkel találkozik, ezért, mivel a PIM gyűjteményében az 1950-es évektől kezdve mindig gyűjtötték a Weöreshöz, illetve a költészetéhez kapcsolódó képzőművészeti alkotásokat, ezért ezeket az anyagokat is beillesztették a kiállításba. Akik pedig nem szeretnek játszani, vagy képzőművészeti alkotásokat nézni, de érdekli őket a költő élete, azok számára tíz tematikus táblát hoztak létre, idézetekkel, interjúrészletekkel. Amúgy összesen 220 vers látható, vagy olvasható a kiállítás keretében, melynek látványtervezője Mihalkov György, számítógépes kivitelezője pedig Badak Ferenc.

Az érdeklődőket ezután Angela Lupșea múzeumigazgató is köszöntötte, a kiállítás három hónapig marad Váradon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!