ERDON Helyi hírek

2018.09.14. 11:00

Megjelent Thurzó Zoltán zongoraművész első albuma

Thurzó Zoltán, nagyváradi zongoraművész első komolyzenei CD-je megjelenésének előzményeiről és körülményeiről számolt be az erdon.ro-nak. Ez az esemény fontos momentumnak tekinthető, mivel Nagyvárad zenetörténetében ez az első ilyen.

Thurzó Zoltán, nagyváradi zongoraművész első komolyzenei CD-je megjelenésének előzményeiről és körülményeiről számolt be az erdon.ro-nak. Ez az esemény fontos momentumnak tekinthető, mivel Nagyvárad zenetörténetében ez az első ilyen.

– Nagyon régi hagyományokkal rendelkező családból származik, melyben a zene mindig fontos szerepet játszott. Több generáción keresztül vezette a Thurzó-család Nagyváradi zenei múltjának és jelenének történéseit. Kik azok, akik minden esetben Ön mellett álltak, és támogatták zenei fejlődését, elképzeléseit?

– Egy olyan nagyváradi, történelmileg is ismert zenész családból származok, amely generációk óta szervesen részt vesz Nagyvárad zenei életében, alakítva ezzel a város zenetörténetének egy részét. A Thurzó család emellett az egyetlen, amely Nagyvárad történelmében, teljes mértékben vezeti és pontosan archíválja a város zenei életét több évszázadra visszamenőleg. Kevés olyan város létezik, amelynek a teljes zenei múltját egy család követné nyomon, kutatási eredményeit vezetné precízen, több generáción keresztül, napjainkban úgyszintén.

Nagytatám, Thurzó Sándor, zenei helytörténész és muzikológus, illetve nagymamám, Tyukodi Margit operaénekesnő, gobelinművésznő voltak, a legfontosabb lelki és szakmai támogatóim. Egész életem során egy támogató, erős és mélyreható zenei közeg vett és vesz körül: könyvek, kották, hangszerek, történelmi dokumentumok, mintaképek.

A családi zenei közeg minősége határozta meg az életem mai minőségét is. Ezt a dupla CD-albumot nagyszüleimnek ajánlottam, mert lelki, zenei, morális életem legfőbb értékeit nekik köszönhetem. De köszönöm édesanyámnak, Thurzó Margit Teréziának is, aki egész eddigi életem során végtelen szeretettel támogatott abban, hogy megvalósítsam az álmaimat.

– Ki ösztönözte arra, hogy felvételeket rögzítsen, milyen háttérmunka szükséges ehhez?

– Egy ilyen családi fészekben felnőni hatalmas előnyt jelent más szakmabeliekkel szemben. Zongoristaként igyekszem a saját utamat járni, egy sajátos szakmai pályaívben. Én a kezdeti lépéseket nagyon biztonságos körülmények között tettem meg, nem hittem a hamis ígéretekben, mint amennyire manapság a fiatalok – köszönhető ez részben a családi háttérnek, a támogató légkörnek.

Vannak, akik fontos szerepet töltenek be az életemben, azonban nem ápolok felületetes kapcsolatokat. A párom, Kócza Erika e tekintetben is kincs nekem, mert hosszas ösztönzése nélkül nem jöttek volna létre hasonló fontosságú és színvonalú hangfelvételek, valamint idővel olyan elképzeléseim sem, hogy jómagam is fontosnak érezzem a rögzítések szükségességét.

Igazából sosem elégszem meg azzal, amit eddig elértem, mert mindig vannak újabb és újabb kreatív ötleteim. A mérföldkövekre leülök ugyan megpihenni, de éppen csak egy szusszanásra, és megyek is tovább. A felvételrögzítés összes állomásával együtt számomra egy teljesen új dolog volt. Egy előadóművész tekintve azonban a hitelesség a legfontosabb, emiatt nem csupán több megközelítésből kell látni egy darabot, hanem mögötte történelmi ismereteket is szerezni kell. Ez sok időbe és gyakorlásba telik.

– Nem csak zongorázik, hanem saját maga szervezi a fellépéseit, koncertjeit…

– Igen, sokféle területen tevékenykedek, nem csupán a hangszer mellett mozgok otthonosan. Fontosnak tartom, hogy egy zenész igenis sokszínű, és mindenben amit csinál egyben maximalista is legyen. Eléggé kreatívnak tartom magamat. Nagyon szerencsés vagyok, hiszen a zene minden vetületét élvezem: zongorázok, sokat olvasok, emellett sikeres eseményeket is szervezek immár tizenegy éve, számos helyen, és ehhez hozzákapcsolódik az, hogy hangfelvételeket is rögzítek.

Progresszívebb szemléletű vagyok, merészebb álmaim vannak több területen, a teherbírásom is nagyobb, mint másoké. Lehet ennek az az oka, hogy statisztikailag a partiumi és erdélyi régió legaktívabb zongoraművésze vagyok. Ezt mások mondják, szóval elfogadom – mert nem látok ellenpéldát.

Eredeti szemlélet

– Milyen hatással vannak a rögzített alkotásaira más előadók felvételei?

– Más, ismert előadók felvételeit csak akkor hallgatom meg, amikor a saját felvételem már tökéletesítettem. Így meg tudom határozni azt, hogy hozzájuk képest én milyen érzéseket, dolgokat, lejegyzett szerzői szándékokat tartok fontosnak. A zeneszerzőket az életük, és az általuk írt darabokon keresztül ismerjük meg igazán. Ha az előadó hű akar maradni a szerzőhöz, akkor arra is rájön, hogy többet lépett előre, mint a mély megismerés, mert egyben az adott zenére rakódott felesleges elemeket is finoman letisztogatja.

Kocsis Zoltán többször említette azt, hogy egy egyedi szemléletekkel rendelkező előadó személyisége akkor is átüt egy darabon, ha pontról pontra követi a zeneszerző utasításait. Ez igaz nálam is, mert miközben fontos a megírt zenéhez való hűség, óhatatlanul a saját értelmi horizontomon helyezem el annak minden építőkövét.

– Ön miért tartja egyedi mérföldkőnek a komolyzenei CD-jének megjelenését?

– Számomra az értékek megőrzése a legfontosabb, valamint az, hogy Nagyváradért megint egy olyat alkothattam, ami eddig még nem volt. Nagyvárad komolyzenei életének ezzel az első olyan duplalemeze kerül bemutatásra, amely hiánypótló több tekintetben is. Eddig Nagyvárad komolyzenei életében soha senki nem adott ki hasonlót önerőből, amióta a végleges szabványos méreteit megkapta a CD 1982 óta. Igazából azaz érdekes, hogy eddig – tudtommal – szándékában sem állt ez senkinek.

Egy hangfelvétel rögzítése az előadó részéről hatalmas felelősség: felvállalja a világ előtt az általa elképzelt zenei látásmódot, saját zenei olvasatát a műről, miközben mindvégig törekszik a zeneszerzői szándékok leghitelesebb tolmácsolására. Egyben tudatosan többfajta háttérmunkára is kell figyeljek: egyéni átalakulások, és sok útvesztő vezet ahhoz, hogy merész lépéseket tegyünk. Ezzel kapcsolatban is én lettem az első olyan helyi komolyzenei előadó, aki lépett egy nagyot, és sikeresen merészet.

Egy CD kiadása nagy munka és feladat, hiszen egy olyan anyagot adok ki a kezemből, amelyet bárki bármikor meghallgathat. Új dolgokat tanultam, számomra roppant izgalmas egyéni utazást jártam be, újra. Megvalósítottam, amit szerettem volna, a szellemi és fizikai háttérmunkát. Producernek, stúdiós hangmérnöknek, designernek, marketingesnek is lenni egyidőben izgalmas dolog.

Liszt zenéje

– Pontosan mit hallhatunk a CD-n ? Miként állította össze a repertoárt?

– Mert magyar, mert nehéz sorozat, és sokan nem mernek hozzányúlni. Az az érdekes, hogy a dupla CD anyaga tulajdonképpen már 2011 óta a repertuáromon van. Liszt Ferenc 1833-tól tervezett, 1834-ben megfogalmazott, és 1835-ben publikált zongoradarabjától hosszú út vezet az 1853-ban kiadott tíz darabból álló zongoraciklusig. Liszt többször is említette leveleiben, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít ennek a ciklusának, és ezt azzal is bebizonyította, hogy közel két évtizedet szánt a megírására és tökéletesítésére. A véglegesített tíz tételből álló zongoraciklus a szerző második legnagyobb zongoradarab-sorozata a Zarándokévek után. A sokszínű életet ábrázolja az a darabsorozat, így a zenei hangokkal is ezt a sokszínű érzékelést kellett ábrázoljam. Aki szereti Liszt zenéjét, annak ajánlani tudom a felvételeket. A rögzített felvételek Liszt legbelső féltett világát tárja elénk. Kérdezték sokan, hogy megváltoztatta-e ez a projekt a zenéhez való hozzáállásomat. Igazából nem is a zenéhez, inkább a magamhoz való viszonyom változott. Mélyebbé vált.

– Hogyan zajlott a darabok rögzítésének, a felvételek elkészítésének folyamata?

– Nekünk, zongoristáknak minden alkalommal barátságot kell kötnünk az adott hangszerrel. Továbbá fel kell mérni, hogy a hansgszer mire képes, és azt is, hogy én mire vagyok képes. A munkamódszerem a következő volt: mindig vasárnaponként rögzítettem a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, ekkor kicsit csendesebb a város. Lokálpatriótaként mindenképpen a városban szerettem volna a munkafolyamatot végezni. Mindig reggel 8-kor kezdtem, 18-19 órakor végeztem, összesen 60 percnyi szünettel. A portás gyakran meg is jegyezte, hogy jól bírom. Egy-egy darabot többször újrahallgattam és újra rögzítettem. Az egyik darabot egymásután ötvenszer is eljátszottam. A végleges verziót majd otthon választottam ki. Egy darab felvétele egyébként fizikailag, szellemileg és érzelmileg is fárasztó. Egy-egy ilyen nap felért több koncerttel.

– A darabok rögzítésétől hogyan jutott el a hanghordozó kiadásig?

– A kiadáshoz komoly anyagi befektetésre is szükség volt, többek között a studiófelszerelés, egy jó számítógép, speciális programok megvásárlása miatt. Amellett, hogy mindezeket megvettem, sokat is kellett tanulnom. Akik megvásárolják a dupla CD-t, azok majd egy olyan anyagot tarthatnak a kezükben, melynek én voltam a producere, a hangmérnöke, a felvételeket készítője, az utómunkákat végzője, a designere. Továbbá én írtam a kísérőanyagokat is, két nyelven, egyenként 24 oldalasak. Véleményem szerint hitelesebb az egész, ha ezeket is maga az előadó írja meg, így ő döntheti el, hogy mit emel ki. Szerintem egy előadó akkor lesz hiteles, ha a munkafolyamat minden részletét ismeri.

Lemezbemutató koncert

– Kik járultak hozzá a lemez megjelenéséhez?

– Nagy nevek. Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatóasszonya, Dr. Eckhardt Mária, Magyarország legismertebb Liszt kutatója, Kirschner Péter gitáros barátom, aki Bródy János hangmérnöke. Nagyvárad legjobb hangmérnöke, Jonucz Gábor személyében és legjobb sajtósa ,a Bihari Napló főszerkesztője, a magyarországi társkiadóm Gryllus Dániel, illetve kolleganője, Marosi Veronika is.

A felvételek mindegyike az Artisjusnál bejelentett (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület), jogvédett hangfelvételek. Ezek a felvételek bolti eladásra is alkalmasak. A jelenlegi ára a dupla lemeznek 65 ron (4500 forint). Kétezer példány jelent meg egyelőre ebből a kiadványból. Szeretném a lemezt eljuttatni nemzetközi versenyekre is. Úgy érzem, jól sikerült, külföldön is elismert lesz a lemez.

El kell mondanom, hogy Budapest zenei grémiumának egy része, elismert muzsikusok, zenekutatók, akik hallották a felvételeimet, már olyan visszajelzéseket fogalmaztak meg, hogy zenei/írott tartalom tekintetében igényesek, és magas művészi színvonalat képviselnek. Ha nekik már ilyen véleményük van, akkor ez csak jó dolgot jelent.

– Lesz-e lemezbemutató koncert? Ha igen, mikor és hol? Hol lehet majd megvásárolni az albumot?

– A Liszt-album hivatalos bemutatója Magyarországon lesz, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban, november 9-én, délután 18 órai kezdettel. Több neves beszélgetőpartnerem is lesz, valamint zenei alkotást is elő fogok majd adni a zongoraciklusból az eseményen.

Újabb albumok

– Egy ilyen fontos szakmai megvalósítás után, mondana néhány szót további terveiről, elképzeléseiről?

– Igazából nem egy, hanem egyből két, különálló albumot tervezek idén kiadni. A következő album is úton van már, három hét múlva kész is less. A küszöbön álló válogatás albumom mindenki által közismert zongoradarabokat fog egy korongon tartalmazni: Chopin, Bartók, Kodály, Debussy, Rachmaninov, egy Kocsis átirat, egy Bach-Busoni átirat, egy saját Bach átiratom, továbbá Grieg, Schubert alkotásokat is. Ennek címe Heart and Soul (Szív és Lélek) lesz, amely egy 10 lemezből álló sorozat első epizódja, amelyek tematikusan vannak korongonként megfelelően csoportosítva. A Thurzo Zoltan Official, hivatalos Facebook oldalamon követhetnek, asztali gépen immár elérhető lesz a egy applikáció is, amely segítségével online is megvásárolhatják a lemezt, valamint a hangversenyeimen is lehetőség lesz erre.

Rais W. István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!