ERDON Helyi hírek

2018.09.28. 11:38

„Isten szent házasságot hagyott ránk”

Felekezetek és pártok vezetői szólaltak fel azon a nagyváradi konferencián, melyet a Koalíció a Családért szervezett a család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatban. Mindannyian az alkotmánymódosítás mellett foglaltak állást.

Felekezetek és pártok vezetői szólaltak fel azon a nagyváradi konferencián, melyet a Koalíció a Családért szervezett a család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatban. Mindannyian az alkotmánymódosítás mellett foglaltak állást. A polgármesteri hivatal dísztermében egyetlen hely sem maradt üresen, sőt, voltak, akik állva vettek részt az eseményen, mely közös imával kezdődött. Daniel Burtic, a Koalíció a Családért helyi képviselője, a Vocea Evangheliei rádió igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s ismertette a referendum előzményeit: több mint három évvel ezelőtt tizenhat román állampolgár, különböző pártok, felekezetek, nemzetiségek képviselői kezdeményezték a módosítást, melyet a későbbiek során azért, hogy a parlament elé kerülhessen, több mint hárommillió állampolgár támogatott. Ennek a kezdeményezésnek az eredménye a jövő heti referendum, melyen ahhoz, hogy az Alkotmány módosítása megtörténjen, szükséges, hogy legalább a szavazati joggal rendelkezők harminc százaléka részt vegyen, illetve hogy legalább huszonöt százalékuk igennel szavazzon.

Világos törvények

Paul Negruț, az Emanuel egyetem rektora arról szólt: egy különleges jelenség tanúi vagyunk, melynek során különböző felekezetek, nemzetiségek és politikai pártok képviselői eddig nem tapasztalt egyetértésben lépnek fel az alkotmánymódosításért. Keresztény emberekként értjük, hogy milyen felelősséggel ruházott fel bennünket a Megváltó, hogy mi vagyunk a világ világossága és a föld sója, s egyek vagyunk a normális családba vetett hitben.

Sofronie Drincec ortodox püspök felszólalása során kihangsúlyozta: Isten a teremtés során világos törvényeket hagyott ránk. A civil kezdeményezés egy válaszként született a házasság deszakralizálására irányuló globális törekvésekre, az ateista szekularizációra. Isten egy szent házasságot hagyott az emberekre – a világban azonban a megszentségtelenítését igyekeznek elérni. Pedig még a hitetlenek számára is világos, hogy férfire és nőre van szükség ahhoz, hogy élet szülessen, ez Istennek a természetben megnyilvánuló törvénye, melyet nem változtathatunk meg. Végül felhívást intézett minden lelkiismerettel rendelkező emberhez, hogy vegyen részt és szavazzon igennel. „Nincs szükségünk egy újabb ideológiai kísérletre, egyesek Istennek képzelik magukat, de számunkra világos, hogy Istennel nem játszhatunk” – mondta.

Nem lehet másként

Csűry István református püspök románul köszöntötte a jelenlévőket, majd magyarul mondta el: soha nem gondolta volna, hogy a Szentírás alapvető gondolatait népszavazással kell majd megvédeni – hiszen annyira tiszta Mózes első könyve, Ádám és Éva teremtése, a szent kapcsolat férfi és nő között. A kérdésre, hogy mindezt lehet-e másképpen, a református anyaszentegyház világos válasza az, hogy nem, hiszen, amint a Szentírásban is áll „szaporodjatok és sokasodjatok” a feladat, akkor nem ürül ki Európa. Kötelességünk határozottan kiállni a népszavazás ügyéért, felekezettől, nemzetiségtől függetlenül. Ezt követően románul is felolvasta azt a közleményt, mely a többi felekezet képviselőivel tartott megbeszélésen született, s melyben egyetértenek azzal, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges. Fontos, hogy a felekezetek vezetői arra biztassák a híveket, hogy szavazzanak igennel, vagyis az alkotmány módosításáért, tette hozzá.

Közös jövő

Amint a későbbiek során elhangzott, a görögkatolikus, valamint a római katolikus egyházak is képviseltették magukat, azonban Virgil Bercea görögkatolikus püspök kórházban van, Böcskei László római katolikus püspök pedig az országon kívül tartózkodik, de teljes támogatásáról biztosította a koalíciót e kezdeményezésében.

A pünkösdista, valamint a baptista felekezetek vezetőinek felszólalását követően Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke beszédében kihangsúlyozta: köszönti a kezdeményezést, melyhez hasonlóak még lesznek reményei szerint, mivel szükséges az összefogás. A magyarok, románok és más Bihar megyei közösségek közös tétje ugyanis nem a múlt, hanem a jövő, mely olyan lesz, amilyennek mi építjük. A Bihar megyei RMDSZ hisz a közös jövőben. A két nemzet az utóbbi két évszázad során sok feszült, vitatott, különbözően értékelt időszakot élt át, melyek talán nem válnak dicsőségünkre, de sokkal jelentőségteljesebbek a pozitívumok, melyek eggyé kovácsolhatnak. Példakánt Szent László királyt és lányát, Piroska császárnét hozta fel – előbbit a római katolikus egyház, utóbbit az ortodox egyház avatta szentté.

Túlmutat

A népszavazás tehát túlmutat magán a célon, s egy másfajta üzenetet is tartalmaz, az összefogásét, felekezettől és nemzetiségtől függetlenül. Fontos részt venni és ő maga igennel fog szavazni – bár a módosítás szövege lehet, hogy nem a legszerencsésebb, mégis jobb az Alkotmányban szereplő eredeti változatnál. „Ne maradjunk passzívak, hogy mások szavazzanak helyettünk, mindenkinek lehetősége van szavazni saját lelkiismerete szerint” – mondta Cseke Attila. Ha pedig sikerülni fog, tette hozzá, akkor ez bizonyíték lesz arra, hogy lehetünk különbözőek, gondolkozhatunk másként, de mégis képesek vagyunk egy közös jövőt építeni. A beszédet később magyarul is elismételte. A konferencia további felszólalásokkal folytatódott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!