ERDON Helyi hírek

2018.09.27. 20:20

Idősbarát közösséget építenek

Együttműködve a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületével és másokkal, október folyamán számos rendezvényt szervez az RMDSZ Nőszervezete idősek számára. A részletekről tájékoztattak.

Együttműködve a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületével és másokkal, október folyamán számos rendezvényt szervez az RMDSZ Nőszervezete idősek számára. A részletekről tájékoztattak. Negyedik alkalommal szervezi meg október hónap folyamán az Építsünk idősbarát közösséget! elnevezésű programsorozatot Bihar megyében az RMDSZ Nőszervezet – jelezte csütörtökön a Sas-palotában tartott sajtótájékoztatóján Biró Rozália országos elnök. Ebben kiemelt partner a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, illetve jelentős szerep jut még a szervezésben a helyi RMDSZ-es elöljáróknak, nőszervezeteknek, egyházközségeknek, tanintézményeknek. Nyilván minden idős személyhez nem tudnak eljutni, de azért legalább jelképesen valamennyijüket szeretnék felköszönteni. Ezt azért gondolják fontosnak, mert sajnos olyan társadalomban élünk, ahol miután valaki nyugdíjba megy, legtöbbször kiszorul a közösségi életből, a szakmai pályafutása hirtelen véget ér, és ha csak nincs szerető családja, az elmagányosodás veszélye fenyegeti, holott az évtizedek folyamán felhalmozott tapasztalatára, tudására nagy szükség volna, és talán a részéről sem hunyt még ki teljesen a tenni akarás tüze. Ugyanakkor, abból kiindulva, hogy a létük és tevékenységük által generált értékeket meg kell becsülni, és alapozva a Bihar megyeiek példájára, az idén az országos RMDSZ Nőszervezet is megszólítja az érintetteket.

Kéry Hajnal, az RMDSZ Nőszervezetének megyei vezetője arra hívta fel a figyelmet: bizonyos helyeken már ezen a hétvégén szerveznek eseményeket, s egészen október végéig lesz sok érdekes program, beszélgetés, közös ebéd vagy vacsora, együttlét, templomi ünnepség. Székelyhídon például Hozd el a nagyit is! címmel szerveznek kézműves-foglalkozást, és a Vereckei-hágóra is terveznek kirándulást, melyre meghívták a PMNYE tagjait. Emellett meglátogatják azokat, akik helyhez kötöttek, vagyis nem tudnak kimozdulni, és nyugdíjas otthonokat, szociális központokat is felkeresnek. Több mint 5 ezer idős személyhez szeretnék eljuttatni üzenetüket, 28 településen biztos lesznek rendezvényeik, de ezek száma várhatóan nőni fog.

Adatbázis

Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet váradi elnöke arról beszélt, hogy 2018 a Családok Éve, és a nagymamák, nagypapák is családtagok. Szeptember 30-án, vasárnap 17 órától a Kolozsvári úti római katolikus kultúrházban lesz teadélután az október 1-jei Idősek Világnapja alkalmából, sok meglepetéssel, a szervezésben közreműködik Bereczki Mária körzeti nőszervezeti elnök. Októberben az MM Pódium fog műsorral kedveskedni az időseknek Biharpüspökiben. Egy adatbázis is készülőben van, eddig 660 idős személy neve szerepel a listán.

Szilágyi Ibolya elnök felidézte, hogy a PMNYE 2005 óta szervez ünnepségeket az időseknek októberben. Most szombaton nemzetközi kórustalálkozójuk lesz, melyre tíz énekkart hívtak meg. Jövő hónapban részt vesznek az említett kárpátaljai kiruccanáson, valamint megkérték Székely Szabó Zoltán marosvásárhelyi színművészt, jöjjön Váradra egy műsorral. Kitűnő a kapcsolatuk Anderkó Katalin ny. földrajztanárnővel, Szilágyi Magdolna ny. magyartanárnővel, a Varga Friderika vezette Mystique mazsorett csoporttal, Boros Beatrice pedig karnagyként tíz éve készíti fel a kórusukat.

A konferencia végén munkájuk elismeréseképpen és további segítség gyanánt, Biró Rozália, mint a PMNYE egyik alapítója, egy laptopot adott át Szilágyi Ibolyának.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!