ERDON Helyi hírek

2018.09.12. 13:32

Darabonként szerelik össze a Centenáriumi hidat

A napokban elkezdődött a nagyváradi Centenáriumi híd fémszerkezetének a helyére illesztése. A fémszerkezet egyes darabjait már korábban összeszerelték, hogy az építkezés helyszínén már ne bajlódjanak ezzel. A leendő híd fémíve négy elemből áll.

A napokban elkezdődött a nagyváradi Centenáriumi híd fémszerkezetének a helyére illesztése. A fémszerkezet egyes darabjait már korábban összeszerelték, hogy az építkezés helyszínén már ne bajlódjanak ezzel. A leendő híd fémíve négy elemből áll.

Tegnapelőtt érkezett meg az új váradi közúti híd első darabja a Sebes-Körös parti építőtelepre. Erről Flotin Birta, a város alpolgármestere számolt be a helyszíni terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatóján. Itt hangsúlyozta, hogy a híd fémszerkezete november 1-ig elkészül és a helyére lesz szerelve, azt követően leaszfaltozzák a hidat, a járdákat. Emlékeztetett arra, hogy eddig megépítették mindkét parton a felhajtókat a leendő hídra, és a két hídfő közelében egy-egy körforgalmat is kialakítottak, továbbá már le is aszfaltozták ezeknek a körforgalmaknak a környékét. Hozzátette, hogy akkor kerül az utolsó aszfaltréteg a felhajtókra, amikor a hidat is aszfaltozni fogják. Leszögezte, hogy a híd maga november 1-re elkészül és december 1-jén át is fogják adni a forgalomnak.

Darabokból

A műszaki adatokat Moldovan Vlad, a hídépítést koordináló mérnök ismertette: tőle megtudtuk, hogy a híd fémszerkezete öt részből áll, pénteken elkészül az első, a hét végéig pedig a második rész, a jövő héten pedig a harmadik részt illesztik össze, amely épp a Körös közepe fölött fog állni. Elmondta továbbá, hogy mindegyik rész két kisebb szegmensből áll. A híd fémíve négy elemből áll, kettő-kettő mindkét oldalon, a nagyobbik elem harminc, a kisebbik elem tizenhét méteres. Vlad Moldovan kifejtette, hogy az építkezés során eddig nem ütköztek váratlan nehézségbe, a legnehezebb munkálat az volt, amikor a folyó medrében, öt méterrel a vízszint alatt kellett dolgozni. Hozzátette, hogy a fémszerkezet egyes elemeit még a gyártás helyszínén, a gyárban szerelték össze, hogy a Sebes-Körös partján ezzel minél kevesebb gondjuk legyen. Florin Birta hozzátette, hogy mindkét parton átköltöztették a közműhálózatokat és az eddig a levegőben vezetett kábeleket a föld alá helyezték szintén mindkét parton. Arra a kérdésünkre:mikor kezdődik majd el a Tímár (Plevnei) utca kiszélesítése, Florin Birta azt válaszolta, hogy az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy egy új híd megépítése után még legalább fél év el kell teljen ahhoz, míg az autósok megszokják, és rendszeresen használják is az új hidat. „Ezért amikor a forgalom elég nagy lesz ezen a hídon, akkor meglátjuk, mi lesz a Tímár utcával, de a tervezők azt javasolják, hogy szélesítsük ki azt az utcát” – fogalmazott az alpolgármester, jelezve ezzel azt us, hogy nagy valószínűséggel jövőre kisajátítják majd a Tímár utcai házak egy részét.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!