ERDON Helyi hírek

2018.09.14. 13:32

A teljes jogi felelősség az önkormányzati jegyzőké

A városi önkormányzatok jegyzói amiatt aggódnak, hogy az önkormányzatokban a teljes jogi felelősség rájuk hárítása számos konfliktust és problémát fog generálni. A közgyűlésen mintegy negyvenöt jegyző jelent meg az ország különböző pontjairól.

A városi önkormányzatok jegyzói amiatt aggódnak, hogy az önkormányzatokban a teljes jogi felelősség rájuk hárítása számos konfliktust és problémát fog generálni. A közgyűlésen mintegy negyvenöt jegyző jelent meg az ország különböző pontjairól.

 

Nagyváradon tartotta meg tegnap általános közgyűlését a Romániai Municípiumok Jegyzőinek Egyesülete. A közgyűlésen mintegy negyvenöt jegyző jelent meg az ország különböző pontjairól, hogy megtárgyalják az őket érintő legfontosabb problémákat. Ionel Vila, a nagyváradi polgármesteri hivatal jegyzője az esemény házigazdájaként elmondta, hogy a mostani közgyűlésen többek között a kihirdetés előtt álló új Közigazgatási Kódex módosításait, valamint a földtörvényt módosító 231/2018 számú kormányrendelet következményeit vitatják meg. Vila hozzátette, hogy ezeknek a közgyűléseknek a célja többek között összehangolni a közigazgatási egységekben alkalmazott eljárásokat, az egységes alkalmazás hiánya ugyanis számos esetben perhez vezet.

Együttműködés kell

A közgyűlés elején köszöntötte a jegyzőket Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, kiemelve azt, hogy nagyon fontos a polgármesterek és a jegyzők közötti együttműködés, mert egyetlen város sem tud fejlődni, ha a polgármester és a polgármesteri hivatalban döntési pozícióban lévők között ellentét van, ugyanis ezekben az önkormányzatokban nem lehet politikailag bátor, a város fejlődését szolgáló döntéseket hozni. Szintén nagyon fontos a felelősség vállalása, illetve az önkormányzat által hozott döntések támogatása a jegyzők részéről.

Bolojan kifejtette, hogy az elmúlt évig a teljes felelősség a politikusokat terhelte, de a vonatkozó törvénymódosítás után a felelősséget szétosztották a szakapparátusokban döntési pozíciókban lévő emberek, igazgatók, hivatalvezetők, jegyzők, stb. között. Ennek hatása az, hogy mindenki szalad a felelősség elől, senki nem mer dönteni, sokkal több jóváhagyást kell beszerezni, mint korábban, ami nagyon lelassítja a döntéshozatalt, ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a lehetőségek kiaknázatlanok maradnak.

A polgármester szerint fontos a közigazgatási egységek közötti együttműködés is, mert a jó példáknak gyorsabban kell terjedniük az országban. „Ha nem sikerül a polgármesterek és a jegyzők együttműködése nyomán bátor, a városok fejlődését szolgáló döntéseket hozni, akkor Románia lemaradása Nyugat-Európához képest nem csökken, és továbbra is nagy lesz az elvándorlás, ami jelenleg is súlyos problémája az országnak. Románia el fog néptelenedni, ha nem hoznunk a kormányzati döntésekkel kombinált intézkedéseket a lemaradás csökkentése érdekében” – mondta.

Interpretálható döntések

A továbbiakban a váradi helyi tanács által elfogadott, a fentebb említett interpretálható döntésekről beszélt Nagyvárad polgármestere, hangsúlyozva azt, hogy az önkormányzatoknak joguk és kötelességük befolyásolni a kontextust, amelyben az emberek döntéseket hoznak, annak érdekében, hogy „a jó irányba mutató döntéseket hozzanak. Nem köteleztük őket arra, hogy megtegyenek bizonyos dolgokat, de a büntetőadók és kedvezmények rendszerével megpróbálunk befolyásolni bizonyos döntéseket”- fogalmazott. Példaként említette a homlokzatfelújításra vonatkozó helyi tanácsi határozatokat, és azt a határozat-csomagot is, mely Nagyvárad belvárosát úgy kezeli, mint egy bevásárlóközpontot, és teszi ezt azért, hogy nagyobb legyen a kereskedelmi és turistaforgalom a belvárosban. Ezen döntések közé sorolta a polgármester az alacsony házakra kivetett pluszadóról szóló határozatot is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!