ERDON Helyi hírek

2018.09.24. 12:08

A betakarítást ünnepelték a váradi várban

Főleg Bihar megyei termelők árultak a hétvégén a nagyváradi várban, a harmadik alkalommal megszervezett Betakarítás Ünnepén. Kiállítás nyílt, szakelőadások zajlottak, esténként pedig koncertekre várták a közönséget. Terményekből, és tradicionális eledelekből bő választék volt, mégis kevés látogató volt az első napon.

Főleg Bihar megyei termelők árultak a hétvégén a nagyváradi várban, a harmadik alkalommal megszervezett Betakarítás Ünnepén. Kiállítás nyílt, szakelőadások zajlottak, esténként pedig koncertekre várták a közönséget. Terményekből, és tradicionális eledelekből bő választék volt, mégis kevés látogató volt az első napon.

Péntek délután még igen kevés látogató volt, az eladók azonban reménykedtek benne, hogy akárcsak az elmúlt alkalmakkor, szombaton és vasárnap nagyobb lesz a forgalom. „Reggel többen voltak, sokan azok közül, akik a piacra mennek bevásárolni, most ide jöttek. Azután viszont kiürült a várudvar. De hát előttünk még a hétvége” – mondta az egyik termelő.

Bár terményekből, s az ezekből készült különlegességekből, tradicionális eledelekből bő választék volt, egy kissé hiányát éreztük a kézműveseknek, akik az idén nem vettek részt.

Termékek

A standok között sétálva, elbeszélgettünk néhány árussal. Nem is gondolnánk, hogy az üzleti tejtermékek mit tartalmaznak valójában, mondta a hegyközújlaki Kovács Attila, aki kecsketejből készült sajtokat, valamint kefirt árult. A termelők ezzel szemben egészséges alapanyagokat és hagyományos feldolgozási módokat alkalmaznak. A kecsketejet amúgy, mondta el, a szervezet könnyebben dolgozza fel, mint a tehéntejet, s az allergiások, cukorbetegek is nagyobb biztonsággal fogyaszthatják. Nála egyébként a füstölt sajt kilogrammja 55 lej volt, a sós túróé pedig 32, s egy liter, kecsketejből készült kefir pedig tíz lejbe került. Az érköbölkúti Barta Anett tehéntejből készült termékeket árult – nála fél liter joghurt négy lejbe került, a sós túró kilója 20 lejbe, az érlelt füstölt sajt kilójának pedig ötven lej volt az ára.

Gyümölcs, méz

Az erdőgyaraki Kromek Bálint főleg bio-gyümölcsöket hozott a vásárra – a körte kilója hat lej volt, egy kilogramm alma három lejbe került, a szilva kilója pedig négy lejbe. Mint mondta, kerüli a gyomirtót, a műtrágyát, a tápanyag utánpótlást kizárólag szerves anyagokkal oldja meg, a kártevőket pedig réz- és kéntartalmú szerekkel tartja távol. Párja, Takó Elvira mézeskalácsokat hozott – mint mondta, viszonylag kevés áruval jött, mivel a Magyar Kulturális Napok során szinte az egész áru elkelt. Bede László és Tünde Szatmárnémetiből mézet árultak, fél kilogramm hársfaméz 15 lejbe került, ugyanannyi vegyes virágméz 16 lejbe, az akácmézből pedig szintén fél kilogramm 18 lejbe került.

Nem volt hiány különféle frissen sajtolt, vagy pasztőrözött gyümölcslevekből, s friss mustot is lehetett kapni – a biharpüspöki Féth Imre és Balogh Ákos árulták. Megnéztük közelebbről is a bogyózó-zúzó-daráló berendezést, ahonnan a szőlő a fából készült hagyományos présekbe, majd a csapolórendszerbe került, ezt követően pedig a már palackozott mustot azonnal lehűtötték, hiszen másként a melegben azonnal elkezdődik az erjedési folyamat. Egy liter friss, hűtött must amúgy tíz lejbe került, egy pohárral pedig két lejért lehetett vásárolni.

Ínyencségek

Árultak levendulából készült termékeket is – a tiszta illóolajból tíz milliliter 15 lejbe került – hidegen préselt olajakat (a napraforgóból készült olaj literje tíz lej volt, a legdrágább pedig a gyógyhatású mák- és a máriatövismagból sajtolt, melyből negyed literért 30 lejt kértek). Lehetett kapni egyebek mellett házi zakuszkát, szilvalekvárt, erdei gyümölcsökből készült szörpöket és lekvárokat, s nem hiányoztak a különlegességek sem, mint például a fokhagymás cseresznyeszilva-szósz, a csípőspaprika-lekvár, de szarvasgombával készült ínyencségeket is lehetett vásárolni. Teakeverékeket, természetes kozmetikumokat is árultak.

Péntek este nyolc órától a kolozsvári Ad Libitum Voices együttes, a pop opera első hazai képviselője, szombat este Lidia Buble bukaresti énekesnő lépett fel, vasárnap délután pedig népdal összeállítás volt, az aznapi előadásokat Florica Duma népdalénekesnő emlékének dedikálták.

Az eseményt a Nagyvárad és Környéke Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) a polgármesteri hivatal, a mezőgazdasági termékeket népszerűsítő és vizsgáló Crișana Egyesület, valamint a várban lévő kulturális komplexum támogatásával szervezte.

Programok

Több előadás is zajlott: péntek este hat órától a vendéglátóipari vállalkozók és a termelők együttműködési lehetőségeiről volt szó, szombaton pedig a gyümölcstermő cserjékről, az intenzív termelés lehetőségeiről és az ilyen jellegű gyümölcsök értékesítéséről, ehhez kapcsolódó uniós projektekről tájékoztattak. Pénteken délután Mihai Dascălu naiv festő tárlatát nyitották meg, vasárnap délután 15 órától pedig díjakat osztottak ki a legszebb, valamint a leggazdagabb standok tulajdonosainak, s a legfiatalabb termelő is díjat kapott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!