ERDON Helyi hírek

2018.08.22. 10:44

Zene és édes meglepetés a Rhédeyben

Hétfő délután Bihar megyei amatőr és hivatásos néptáncegyüttesek fellépésével, tortakóstolgatással és operettgálával folytatódott a Nyitott ablak Európára rendezvény a Rhédey-kertben.

Hétfő délután Bihar megyei amatőr és hivatásos néptáncegyüttesek fellépésével, tortakóstolgatással és operettgálával folytatódott a Nyitott ablak Európára rendezvény a Rhédey-kertben.Idén augusztus 19–22. között zajlik a Nyitott ablak Európára elnevezésű rendezvénysorozat, a Bihar Megyei Tanács, a Bihor–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, az APTOR, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen Megyei Jogú Város és Bihardiószeg Önkormányzata főszervezésében, partnerségben a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökséggel, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, a Szigligeti Színházzal, a Regina Maria Színházzal és a Francisc Hubic Művészeti Iskolával.

Hétfő délután egy fergeteges néptáncgálával kezdődtek a programok, melynek felvezetéseként gyermektáncház volt, felcsíki zenére. Ezt követően nyolc Bihar megyei amatőr néptánccsoport vagy -együttes lépett színpadra, illetve egy kórus is: a belényesi Rozmaring Néptánccsoport, az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes, a berettyószéplaki Bodzavirág Néptánccsoport, a micskei Görböc Néptáncegyüttes, a borsi Galagonya Néptáncegyüttes, a nagyszalontai Toldi Néptánccsoport, a szentjobbi Vadvirág Népdalkör és a bihardiószegi Szömörce.

Őket egy hivatásos magyar együttes követte, a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese, mely kalotaszegi, ördöngösfüzesi és nagybúni táncokkal készült, valamint szólót énekelt Pelbát Ilona.

Mézes-mázas

Az érdeklődőket a szervezők nevében Pető Dalma RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő köszöntötte, aki egy édes meglepetésre hívta fel a figyelmet, nevezetesen arra, hogy idén egy mézeskalácsos népi iparművész és egy séf közösen megalkotta Debrecen város tortáját, a Debreceni mézes-mázast. Szerették volna a megalkotott torta ízvilágát Nagyváradra is elhozni, ezért felvették a kapcsolatot Ludescher Gabriellával, a nagyváradi Fan Ice cukrászda tulajdonosával annak érdekében, hogy a megadott recept szerint a váradiaknak is elkészítsék a cívisvárosból megálmodott tortát. Végül 160 tortaszelet lett, melyekből az ünneplők ingyenesen kóstolhattak, akinek pedig nem nyílt lehetősége megkóstolni a tortát, vasárnapig még megteheti a cukrászdában, de már pénzért. Pető Dalma azt is bejelentette: látva a debreceni pozitív példát és visszajelzést, jövőre Ludescher Gabriella segítségével ők is meg szeretnék csinálni Nagyvárad város, illetve Bihar megye tortáját.

Ludescher Gabriellától azt is megtudtuk, hogy a torta alapreceptjét Balogh István, a Hajdú-Bihar Megyei Cukrász Ipartestület elnöke alkotta több cukrásszal közösen. Egy nagyon könnyed fehér csokoládé mousse, egy piros ribizli zselé és egy Debrecenre és Hajdú-Bihar megyére jellemző cukros, ánizsos, szegfűszeges, fahéjas máz, melyek finom, édes, kellemes összhatású egységet alkotnak.

A programkavalkádot a kolozsvári Operettissimo együttes előadása zárta, egy olyan összeállítás, amelyben több műfaj váltakozott ‒ pontosabban a nóta, az operett, a musical és a revü. A művészek több erdélyi, illetve külföldi magyarlakta településen szerepeltek, fesztiválokon, ünnepségeken, megemlékezéseken léptek színpadra, és élőben adnak elő részleteket a hungarikumnak minősített magyar operettekből. A nagyváradi előadásra felhasznált operettrészletek több mint 10 szerzőtől származnak, köztük természetesen szerepel Kálmán Imre, Huszka Jenő, Lehár Ferenc, Szirmai Albert, Ábrahám Pál, de részleteket adtak elő ritkábban játszott szerzők, mint például Buday Dénes és Lajtai Lajos műveiből. Az együttes tagjai: Kolcsár Katalin, Székely Zsejke, Plesa Róbert és Rigmányi István – énekművészek, Kolcsár Péter – zongoraművész és Gyenge Zoltán Balázs – hegedűművész.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!