ERDON Helyi hírek

2018.08.31. 12:26

Zajlik a nagyváradi Darvas-LaRoche-ház felújítása

Az önkormányzat megbízásából javában zajlanak a felújítási munkálatok a váradi Darvas-LaRoche-házban, amit európai uniós finanszírozással renoválnak. Tizenöt százaléknál tartanak most. A beruházás összértéke 1,9 millió euró, melyből az önrész két százalék.

Az önkormányzat megbízásából javában zajlanak a felújítási munkálatok a váradi Darvas-LaRoche-házban, amit európai uniós finanszírozással renoválnak. Tizenöt százaléknál tartanak most. A beruházás összértéke 1,9 millió euró, melyből az önrész két százalék.A helyszínen tartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón Mircea Mălan alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a projekt a Regionális Operatív Program 2014–2020 keretében van finanszírozva. A beruházás összértéke 1,9 millió euró, melyből az önkormányzatra eső önrész két százalék, a többi vissza nem térítendő támogatás. A megvalósítási időszak a munkálatok elkezdésétől, vagyis 2018. január 22-től számított 24 hónap, a kivitelező a szalárdi Constructorul cég.

Az elsődleges cél a szecessziós stílus ezen emblematikus épületének felújítása, új rendeltetésekkel való ellátása, és bejárhatóvá tétele a váradiak, illetve a turisták számára. Komplex funkciókra gondoltak, úgymint kiállítótermek, virtuális könyvtár, múzeumi termek, alkotóműhelyek, melyek egy nagyobb szabású elképzelés mentén alkotnak egységet, hozzájárulva a város kulturális infrastruktúrájának bővüléséhez.

Szecessziós múzeum

Jelen pillanatig a feladatok körülbelül tizenöt százalékával készültek el. Azt szeretnék, hogy ettől kezdve ezek felgyorsuljanak, mivel a nehezén túl vannak, mint például az állagmegőrző és a legsürgősebb konszolidációs munkálatok. Javításokat végeztek a tűzfalaknál, a tetőzetet szinte teljesen rendbe tették, majdnem minden szereléssel végeztek, kialakították a liftaknát. Valamennyi hálózat új lesz, és egy abból fakadó problémát is megoldottak, hogy az ingatlan saját távhőrendszerére volt csatlakoztatva néhány magántulajdonos. Megegyeztek velük, hogy a munkálatok partnerségben zajlódjanak úgy, hogy ameddig elkezdődik a Libertății utca korszerűsítése, és minden épületnek meglesz a külön bejáratú távhőmodulja, az említett természetes és jogi személyeknek legyen meleg vize és fűtése.

Ugyanakkor megrendelték már az üvegablakokat is Kolozsvárról, a cserép díszítőelemeket pedig Budapestről. A külső részen teljesen meghagyják úgy a dolgokat, ahogyan azok az eredeti tervrajzokban is szerepeltek. Lesz viszont belül egy felvonó, hogy a mozgássérültek is be tudjanak menni. „Meggyőződésünk, hogy ezután is minden rendben fog zajlani, és megrendelőként elvárásunk, hogy a lehető legjobb minőségű legyen a végeredmény” – fogalmazott az elöljáró. Megjegyezte azt is: az épületben két magántulajdon volt az emeleten. Az egyik egy hölgyé volt, aki az eredeti tulajdonosok örököse. Nagy örömükre, abban a lakrészben megmaradtak az eredeti bútorok, műalkotások, amivel elég ritkán lehet szembesülni, mivel a szecesszió csupán körülbelül 15 évig élte fénykorát, és általában a tulajdonosok nem foglalkoztak azzal, hogy bútorokat is megrendeljenek. Az első emeleten így szecessziós múzeumot alakítanak ki: egy lakrészt berendeznek ezekkel a bútorokkal, valamint állandó és időszaki kiállítások is lesznek.

Az épület a második villa, amelyet a Vágó-testvérpár Váradon tervezett és egyik utolsó közös alkotásuk is egyben. A megrendelő Darvas Imre nagyváradi faipari nagyvállalkozó volt. Cége idővel részvénytársasággá alakult, melyben a főrészvényes ő és egy bázeli bankár, Alfred La Roche voltak. Két terv maradt fenn, a mai állapot a második tervvariáns egy változata. 1909. április 8-án szerezte meg a Darvas-házaspár az építési engedélyt, az épületet pedig valószínűleg 1910-ben építette fel Sztarill Ferenc helyi vállalkozó. A hátsó, Körös felőli szárnyat 1912-ben emelték, Vágó László 1912. február 27-i keltezésű terve alapján, a fővállalkozó ekkor Incze Lajos és társa volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!