ERDON Helyi hírek

2018.08.28. 14:40

Művelődési központ lesz a püspöki palotából

Felvállalja a polgármesteri hivatal a nagyváradi Görögkatolikus Püspöki Palota újjáépítésének költségeit, de egyben át is veszi húsz évre a püspökségtől és művelődési központtá alakíttatja.

Felvállalja a polgármesteri hivatal a nagyváradi Görögkatolikus Püspöki Palota újjáépítésének költségeit, de egyben át is veszi húsz évre a püspökségtől és művelődési központtá alakíttatja.

A püspöki palota udvarán tartott tegnapi sajtótájékoztatón először Virgil Bercea görögkatolikus püspök, majd Ilie Bolojan polgármester szólalt fel. A püspök elmondta: ami történt, valóságos dráma a püspökség számára, de egyben a nagyváradiak számára is. A tűzvész óta eltelt napok során a nagyváradiak bebizonyították, mennyire szeretik a városukat. Nagy erőfeszítésekre lesz szükség, hogy újjáépíthessék, mondta el, majd hozzátette: nagyon sokan biztosították együttérzésükről, a zsidó hitközség, a keresztény egyházak, s persze saját püspökeik is. Nagy megpróbáltatás ez számukra, tette hozzá, melyhez csak úgy viszonyulhat, ahogy Jób is tette, amikor megpróbáltatások érték: az Úr adta, az Úr vette el. Áldott legyen az Úrnak neve. „Segítsen bennünket a Jóisten hogy úgy adjuk vissza Nagyváradnak, amilyen volt” - tette hozzá, majd köszönetet mondott a polgármesteri hivatalnak, a prefektúrának, a megyei tanácsnak és a rendőröknek, tűzoltóknak a segítségnyújtásért, s hogy „megtettek mindent, amit tudtak”.

Új szerep

Ilie Bolojan polgármester azzal folytatta: igyekezett a püspökkel közösen megoldásokat találni arra, hogy a palotát vissza tudják adni a váradiaknak, s megegyeztek abban, hogy partnerekként működnek majd együtt az épület rehabilitálásáért, s azért, hogy egy új szerepe is legyen - kulturális központ a nagyváradiak számára. Mindennek érdekében a polgármesteri hivatal átveszi majd húsz évre az épületet, s az elkövetkezendőkben együtt teszik majd meg a szükséges lépéseket. A polgármesteri hivatal részt vesz a gyűjtés megszervezésében, melynek során mindenkinek, aki szeretne, lehetősége lesz majd hozzájárulni a felújítás költségeihez – de mivel sok pénzre lesz szükség, a gyűjtés lebonyolítását követően egy nagyobb összeggel járul majd hozzá mindehhez.

Fázisok

A dolgok menete a következő: jelenleg vizsgálatok zajlanak, hogy kiderüljenek a tűz okai. Miután ez befejeződik, megtisztítják a belső részt a törmelékektől, majd egy olyan szakértői vizsgálatot bonyolítanak le, melynek során kiderül, mi az, ami biztos, ami felhasználható, s mi az, amit le kell bontani a felújításhoz. Egyúttal felbecslik majd a szükséges munkálatok értékét is. Ősszel sürgős ütemben készül majd el az épület teteje, hogy a tél folyamán ne romoljon tovább az állaga. A következő fázis a tényleges belső rehabilitálás lesz, melynek nyomán kulturális központként adják majd át a váradiaknak – konferenciatermekkel, múzeumi résszel, könyvtárral.

A polgármester előzetesen is köszönetet mondott George Ivașcu művelődésügyi miniszternek, aki biztosította őket támogatásáról. Végül arra biztatta a váradiakat, hogy járuljanak hozzá az épület rehabilitálásához – ennek érdekében a Bihar megyei Műemlékvédelmi Alapítvány három bankszámlát nyitott a Transilvania Bankban: RO57 BTRL EURC RT00 7850 4002 (euró), RO88 BTRL USDC RT00 7850 4001 (dollár), valamint RO69 BTRL RONC RT00 7850 4007 (lej). Mindhárom számlához a Palat episcopal – donații leírást kell mellékelni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!